Свободата днес и тук 23 Септември 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

«С ЧЕГО НАЧИНАЕТСЯ РОДИНА»

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Николай Флоров

Пълен списък на бегълците от Съветския съюз и Източна Европа няма, той е огромен. В превода на тоя списък от Уикипедия не влизат «дребните рибки», тоест хората, бягали кой как може: в двойния таван на вагона, скрити в товарни камиони, минаващи хиляди километри до въжделената граница, рискуващи през граничната бразда, завързани за надувни дюшеци с надежда да преплуват през морската граница, натъпкани в прогнили коруби и оставени на волята на морските течения, ровещи тунели под стената, надуващи импровизирани балони, с деца или без деца, често хващани и гнили по затворите, ако не убити на граничната полоса, останали неизвестни и само като вестникарска статистика, тоест бройка, тоест нищо. Бягаха на два крака, на четири крака и на шест крака. В списъка по-долу  Уикипедия не представя подробности за бегствата, но някои от тях са драматични, опасни и трагични и ще получат отделно внимание в бъдещи статии. За много от тия случаи има допълнителна и интересна информация в интернета. Особено бие на очи отмъстителността, макар и безсмислена,  на комунистическите служби за сигурност – една дълга и непрекъсната и до днес сталинска традиция, така успешно усвоена и от българските комунистически негодници. Не съм включил български имена, тъй като те вече трябва да са всеизвестни.

                                                                   ...............................

-Жорж Баланчин, хореограф, руснак, избягал в 1924 година по време на турне във Ваймарска Германия;

-Борис Бажанов, секретар на съветското Политбюро, поляк, избягал в 1928 с влак в Иран. Сталин е бил бесен и праща убийци след него в Париж, но не успява да го убие.

-Жорж Агабеков, ОГПУ, арменец, избягал в 1930 във Франция. Той е един от агентите, пратени от Сталин да убият Бажанов преди самия той да избяга.

-Григол Робакидзе, писател, грузинец, избягал в 1930 в Германия и известен главно с екзотичната си проза и анти-съветска дейност.

-Георги Гамов, физик, украинец, избягал в 1933. Първо опитва да мине през Черно море с каяк. По-късно успешно бяга в Белгия. Изтъкнат откривател-физик.

-Игнас Порецки, НКВД, руски евреин, избягал в 1937, бивш шеф на съветските разузнавателни служби. Убит от НКВД.

-Валтер Кривицки, НКВД, поляк,  избягал в 1937 във Франция. Официална смърт в 1941 – самоубийство, възможно устроено от НКВД.

-Генрих Люшков, НКВД, белорусин, избягал през китайската граница в 1938. Семейството му е арестувано и пратено в Гулаг, където почти всички умират.

-Александър Орлов, НКВД, белоруски евреин, избягал от Испания за да избегне сталинския терор. Това е практически човека, който е контролирал Испания и Испанската гражданска война от 1936-1939.

-Абдурахман Авторханов, чеченец, в 1942 е изпратен да проникне в анти-съветските чеченски среди, но преминава на тяхна страна.

                             ПО-ИЗВЕСТНИ БЕГЪЛЦИ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА В ПЕРИОДА 1944-1991

-Светлана Алилуева, дъщеря на Сталин, в 1967 бяга в САЩ през Индия, заклеймявайки режима на баща си.

-Петър Фехтер, източно-германски зидар. В 1962 той е застрелян докато се прехвърля през берлинската стена и умира на граничната полоса, където е оставен да умре без медицинска помощ.

-Игор Гусенко, ГРУ, руснак, служител в съветското посолство в Канада. В 1945 бяга в Канада и помага в разкриването на няколко шпионски мрежи на сталинското КГБ. Изиграл основна роля в започването на Студената война.

- Крис Жофроа, източно-германски студент. Той е последния убит човек, който се опитва да мине през берлинската стена в 1989.

-Владимир Петров, руски дипломат, който остава в Австралия в 1954 и е известен с «аферата Петров».

-Аркади Шевченко, руснак, заместник-главен секретар на ООН, остава в САЩ в 1978, след като три години шпионира за САЩ. Два месеца по-късно жена му в Москва умира от «самоубийство».

-Валтер Порловчак, малолетен украински беглец в 1980, на който САЩ дават убежище в 1985 когато навършва 18 години. Той става причина за дълъг политически спор със съветските власти.

-Ромуалд Спасовски, полски посланик, в 1981 остава на Запад по време на движението «Солидарност».

-Валдо Рандпере, естонски заместник-министър на правосъдието. В 1986 бяга през Котка във Финландия по време на съветска акция срещу естонски националисти.

-Виктор Беленко, руски военен пилот. В 1976 прелита от Чугуевка в Далечния изток в Япония на своя МИГ-25.

-Ян Шейна, чехословашки генерал, който по време на съветската интервенция в 1968 бяга в САЩ.

-Конрад Шуман, източно-германски граничар, известен по света като войника, който захвърля автомата си и претичва през границата по време на строежа на берлинската стена.

-Кардинал Йозеф Миндценти, унгарец. В 1956 по време на унгарската контра-революция остава в посолството на САЩ в Будапеща, а по-късно преминава в Австрия.

-Ришард Куклински, полски полковник. След избиването на полски работници в 1970 шпионира за НАТО в продължение на десет години и успява да избяга в САЩ в 1981. Осъден задочно на смърт. В 1998 помилван от Висшия съд на Полша.

-Владимир Пасечник, руски специалист по биологични оръжия. В 1989 остава във Франция и предупреждава Запада за съветските биологични оръжия.

-Францишек Ярецки, полски пилот, който в 1953 прелита със своя МИГ -15 от Полша в Дания.

-Йонас Плескус, латвийски капитан на транспортен кораб от руския продводен флот, който с кораба си просто заминава за Швеция и остава там. ЦРУ впоследствие го крие за много години от съветското КГБ.

-Александър Жуев, руснак. В 1989 прелита със своя МИГ-29 в турското пристанище Трапезунд.

-Николас Шадрин, руски морски офицер. В 1959 успява да избяга в Швеция, но по-късно е убит от КГБ.

-Симас Кудирка, литовски моряк. В 1970 прескача от съветски риболовен кораб на американски кораб от бреговата охрана.

-Михаил Голениевски, полски офицер от военното разузнаване. В 1961 остава в Западна Германия. Задочна смъртна присъда. Впоследствие работи за ЦРУ.

-Константин Волков, руснак,  заместник-началник на НКВД в Истамбул, където се свързва с британския консул. По-късно е арестуван от съветските власти и изчезва завинаги, може би екзекутиран.

-Николай Хохлов, агент на КГБ, руснак. В 1953 година отказва да разстреля Георги Околович, забягва в Западна Германия, където в 1957 КГБ прави несполучлив опит да го убие.

-Йон Михай Пацера, румънски генерал от Секуритате и личен съветник на Чаушеску, който в 1978 търси убежище в американското посолство в Бон, Западна Германия. Чаушеску го осъжда два пъти задочно на смърт и дава два милиона долара за убийството му.

-Рейно Хейхенен, руски финландец и агент на КГБ, който в 1957 след няколко години като таен агент на Запад остава във Франция.

-Матей Павел Хайдуку, агент на румънската Секуритате. В 1978 по време на тайна мисия за индустриален шпионаж остава във Франция. Задочно осъден на смърт.

-Анатоли Голицин, украински агент на КГБ. В 1961 бяга през Финландия и Швеция в САЩ заедно с жена си и дъщеря си. Той изнася със себе си някои особено важни разкрития.

-Олег Лялин, агент на КГБ. В 1971 е арестуван в Лондон и остава в Англия, като разкрива десетки съветски агенти.

-Станислав Левченко, агент на КГБ.В 1979 по време на шпионска мисия в Токио забягва на Запад и предава шпионската мрежа на КГБ в Япония.

-Владимир Кузичкин, агент на КГБ. В 1982 иска убежище от британска разузнавателна централа в Техеран, а след това отива във Великобритания.

-Витали Юрченко, руски агент на КГБ. В 1985 остава в Италия и разкрива двама двойни агенти.

-Олег Гордиевски, познат на мнозина и голямо име в КГБ. Драматично бягство на Запад през Финландия. В Англия е бил двоен агент за МI6, към което го е насочила интервенцията в Чехословакия в 1968. Задочно осъден на смърт.

-Юри Кротков, агент на КГБ. Остава в Англия в 1963, където е бил таен агент. По-късно става писател.

-Юри Носенко, украински агент на КГБ. Остава в САЩ в 1964. За него ЦРУ се съмнява, че е двоен агент.

-Евдокия Петрова, агент на КГБ и жена на Владимир Петров. Тя остава в Австралия в 1954.

-Богдан Сташински, полски агент на КГБ, останал в Западен Берлин в 1961. Убиец на Лев Ребет и Степан Бандера преди да избяга.

-Михаил Баришников, латвийски руснак, балетист. В 1974 остава в Торонто, Канада по време на турне.

-Анджей Пануфник, полски композитор, избягал в 1954 след преследване с такси през нощта в Лондон.

-Максим Шостакович, руски композитор. Остава по време на турне в 1981 в Западна Германия заедно със сина си.

-Иван Дивиш, чехословашки поет. В 1967 остава в Западна Германия и работи за радио «Свободна Европа».

-Суламит Месерер, 72-годишна руска балерина, останала в Англия  да преподава балет. Сестра й е пострадала от сталинския терор.

-Имре Лакатош, унгарски математик. Бяга през Виена в Англия по време на събитията в Унгария в 1956.

-Нора Ковач, унгарска балерина. От Източен Берлин бяга със съпруга си в Западен Берлин по време на турне.

-Виктор Кравченко, украински инженер. Свидетел на сталинския терор и глада в Украйна. В 1944 като член на съветска военна делегация остава в САЩ.

- Юри Брегел, руски академик. Избягал в САЩ в 1981 и особено активен за изучаване на Централно-Азиатските страни на Запад.

-Наталия Макарова, известна руска балерина, остава в Лондон по време на турне.

-Александър Елдер, руски писател. В 1974 скача от руски кораб, на който е бил доктор, и излиза на Брега на Слоновата  кост. По късно отива в САЩ.

-Александър Годунов, известен руски балетист и актьор в САЩ. Драматично бягство в 1979 от летище Джон ф. Кенеди в Ню Йорк.

-Корнел Кириак, румънски журналист. Бяга в Австрия с фалшива покана в 1969.

-Виктория Муллова, руски музикант, и Вахтанг Йордания, грузински диригент, бягат в САЩ по вареме на турне през Финландия и Швеция.

-Ян Чер, чехословашки кинематографист, бяга във Франция в 1948. Негов приятел-поет прекарва в затвора 13 години за «анти-социалистическо мислене».

-Анатоли Кузнецов, украински писател, на литературна командировка в Англия  иска убежище след интервенцията в Чехословакия в 1968.

-Владимир Тисманеану, румънски специалист по политически науки. Остава с майка си в Испания след разрешено пътуване за посещениена местата, където се е бил баща му.

-Мирчеа Флориан, румънски музикант. Остава в САЩ, където е на официално турне.

-Гега Кобахидзе, грузинец. В 1983 се опитва да отвлече самолет до Турция, но не успява и е хванат.

-Владимир Резун (известния Виктор Суворов), разузнавач от ГРУ.  Останал в Англия, като преди това е работил под прикритие на ООН в Швейцария.

-Йоан Кулиану, румънски философ, остава в Италия, където е на официално посещение за лекции. Възможно е да е убит по-късно от Секуритате.

-Петър Бекман, чехословашки физик на официално посещение в САЩ в 1963 остава като професор  в университета в Колорадо.

-Пол Барба Неагра, румънски кинематографист, останал в Тур, Франция, в 1964.

-Рудолф Нуреев, балетист. В 1961 остава във Франция след официално турне, уплашен от възможността да бъде арестуван от КГБ заради контактите му с чужденци.

-Леонид Козлов заедно с жена си Валентина, руски балетисти, остават по време на турне в Лос Анжелес.

-Витали Виталиев, украински писател. Остава в Англия, където става част от екипа на ВВС – телевизия.

-Виктор Корчной, първият руски шахматист грос-майстор останал на Запад след официално турне в Амстердам в 1976.

-Геза Фюстер, унгарски шахматист. Бяга през Източен Берлин в 1945 заедно с приятеля си Пал Бенко, който е бил заловен и осъден на три години затвор.

-Игор Иванов, руски шахматист. В 1980 година буквално бяга от самолета си, кацнал по спешност на канадското летище Гандер, докато агенти от КГБ са тичали да го хванат.

-Сергей Фьодоров, руски хокеист, останал в САЩ в 1990 по време на олимпийските игри.

-Александър Могилни, руски хокеист. В 1989 остава в САЩ по време на раздаването на медали на световното първенство в САЩ.

-Петър Недвед, чехословашки хокеист, избягал в Канада в 1989 по време на хокеен турнир.

-Мартина Навратилова, чехословашка тенисистка, остава в САЩ по време на тенисния шампионат.

-Милош Форман, световно известен чехословашки режисьор и актьор. Бяга от Чехословакия в САЩ когато войските на Варшавския пакт и СССР влизат в Прага в 1968.

-Тамас Будай, унгарски гребец. Остава в Канада в 1987.

-Алена Вържанова, фигурно пързаляне. Остава в Лондон по време на световното първенство в 1950.

-Надя Комънечи, румънска гимнастичка. Напуска Румъния седмици преди събитията от 1989.

-Михай Шуба, румънски шахматист. Остава в Англия по време на щахматния турнир на Лойдс Банк в 1988.

-Агнес Келети, художествена гимнастика, унгарка. В 1956 остава в Австралия по време на олимпийските игри.

-Лутц Айгендорф, източно-германски футболист. Бяга по време на мач в Западна Германия в 1979.  Убит от Щази в 1983 в инсценирана автомобилна катастрофа.

-Владислав Козакиевич, поляк, световен рекордьор на овчарски скок. Известен със своя унизителен жест към московските зрители по време на състезание. Остава в Западна Германия в 1984.

-Калиникос Креанга, румънски тенисист, останал в Люксембург по време на младежки състезания в 1989.

-Андраш Торо, унгарски гребец. Остава в Токио по време на летните олимпийски игри в 1964.

-Фалко Гьотц, източно-германски футболист. В 1983 преди мач в Югославия изчезва и се добира до Западна Германия.

-Владимир Артьомов, руски гимнастик. В 1990 остава в САЩ.

-Ференц Пушкаш, Шандор Кочиш и Ено Калмар,  футболисти от унгарския отбор-чудо. Остават в Испания по време на футболен турнир за европейската купа в 1956, а след това отиват в Швейцария.

-Людмила Белоусова и съпруга й Олег Протопопов, руски кънкьори по фигурно пързаляне остават в Швейцария в 1979.

-Норберт Нахтвей и Юрген Пал, източно-германски футболисти. Бягат в Западна Германия в 1976 след младежки футболен мач в Турция. 

-Горша Сур, руснак, фигурно пързаляне. Остава в САЩ по време на турне в 1990 в състава на съветска група.

-Ернст Дегнер, източно-германски мотоциклетист, избягал с кола в 1961 от Швеция през Дания, за да стигне в Западна Германия, след като се е убедил, че жена му и двете му деца също са избягали преди него скрити в багажника на кола.

-Вацлав Недомански, чехословашки хокеист. Остава в Швейцария, където е на почивка в 1974.

-Пранас Бразинскас и Алгирдас Бразинскас, латвийци, които в 1970 отвличат успешно съветски самолет и кацат в турския град Трапезунд. По време на отвличането е имало и престрелка.

-Давид Микаберидзе, Сосо Тцеретели, Каки Ивериели и Паата Ивериели, грузинци, които в 1983 се опитват да отвлекат руски самолет до Турция, но са хванати, съдени и разстреляни.

                 ОСОБЕНИ СЛУЧАИ НА ИЗБЯГАЛИ НА ЗАПАД СЛЕД 1991

-Канатиян Алибеков, казахстанец, специалист по биологични оръжия, бивш директор на Биопрепарат. В 1992 бяга в САЩ.

-Станислав Лунев, ГРУ, руснак. В 1992 бяга в САЩ и разкрива скрити оръжия на КГБ на Запад.

-Васили Митрохин, руски архивист на КГБ в Рига. Търси убежище в британското посолство и изнася огромни архиви, шокиран от политическите репресии в Съветска Русия.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional