Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Георги Гергов - номер 1 на конгреса на БСП

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Евгени Тодоров

Според журналисти, присъствали на вчерашния конгрес на БСП, най-впечатляваща е била речта на пловдивския областен лидер на партията Георги Гергов.

Неговите думи даже затъмниха спомена за вълнуващите слова на един друг пловдивчанин – доцент Баташки, който на предишни форуми освежаваше застоялата атмосфера в залата.

Днешните вестници отделят особено място на казаното от Гергов, „Труд” даже препечатва на отделна страница пълната стенограма на изказването, подчертавайки особената му важност.

Пловдивският бизнесмен всъщност повтаря няколко любими свои тези от последните години – че хората на бизнеса са „можещите хора” и партията трябва да разчита на тях, а не да се срамува от присъствието им.

И този път Гергов не пропуска да очертае патриархалния си образ – примерен съпруг, баща и дядо. Плюс почтен бизнесмен.

Като доказателство за своята почтеност, той описва 20 годишните проверки, на които е подложен, и които не могат да открият нищо незаконно.

Областният лидер на пловдивските социалисти ефектно атакува някои неназовани партийни лидери, които от години „тровят” партията и работят за своите лични амбиции.

Гергов продължава да изгражда образа си на успелия човек от народа. Впечатляващи са две изречения: „Аз не съм отгледан по станции и резиденции. Нормален човек съм, тръгнал от улицата”.

Този пасаж вероятно е бил аплодиран от тези сили в столетницата, на които им е писнало присъствието на „белите лебеди” на върха.

„Бели лебеди” в коридорите на властта наричат хората с биография като Станишев.
Припомняме, че един друг пловдивчанин – Жан Виденов, също се опитваше, макар и негласно, да се пребори с партийната аристокрация.

При всичката симпатия към хората, израснали на улицата, а не по резиденции, не би трябвало да се забравя, че една от емблематичните почивни станции на едновремешната власт днес е собственост на същия Гергов – става дума за „Слънчев ден”. И че в нея се отглежда ново поколение политици, журналисти, влиятелни интелектуалци, които за няколко дни безплатна почивка са готови да направят всичко за благодетеля си.

На финала на своята реч човекът от народа препоръчва БСП в борбата си срещу ГЕРБ да заложи на „можещите”.

Впрочем трудно е да се досетим за други „можещи” в залата от ранга на самия Гергов, чийто бизнес е относително на светло. Но пловдивският бизнесмен очевидно няма предвид себе си. Той изрично подчертава, че тези можещи може да не са приятели на партията. Следва един интересен призив: …ще направите така, че да ги вържем, за да няма мърдане, и ще управляваме”.

Така че - търсят се можещи хора, които искат да бъдат вързани.

Можем само да се досещаме какво има предвид Георги Гергов.

Блогът на Евгени Тодоров - http://evgenitodorov.blog.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional