Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

На БНР не му се вярва, че министър Трайков е споменал енергийната мафия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Държавното радио днес зададе въпрос на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. В предаването “Събота 150” Никола Миладинов пита следното:

Възползвам се, г-н Трайков, накрая да ви попитам и за един друг въпрос, който слабо беше отразен в медиите тази седмица. Вие се срещнахте с ядрения физик Георги Котев, който обвинява АЕЦ „Козлодуй“ в злоупотреби за купуването на рециклирано ядрено гориво от Русия вместо ново. Знаем, че е имало вече такава проверка, която нищо не е установила. Защо се срещнахте с него и какво можете да кажете?

Всички проверки, които са извършени досега, в които аз, разбира се, не съм пряк участник, но резултатите, за които са ми докладвани, опровергават тезата на г-н Котев. Той обаче е много убеден в нея и убедителен в някои от аргументите си, затова аз поисках да се срещнем и му поръчах да предостави конкретни стъпки, сравнително прости и евтини за изпълнение стъпки, които биха могли да дадат окончателно потвърждение или отрицаване на тезата, в която той е толкова убеден. Така че, ако той наистина има основание в някаква степен, аз не искам да съм човекът, който е попречил това да види бял свят.

Тоест, ако вие… той успее да ви убеди с аргументи, вие бихте инициирали нова проверка, така ли да разбирам?

Той трябва не просто да ме убеди с аргументи, а да предложи стъпки, изпълнението на които недвусмислено показва правотата или погрешността на тезата му.

А вярно ли е, че по време на разговора ви сте признал, че в България има енергийна мафия?

Какво значи признал? Всички знаят, че в България има енергийна мафия.

А смятате ли, че можете да неутрализирате нейното влияние?

Ами, това правим вече година и три месеца.”

Интервюто е публикувано в сайта на правителствената информационна служба. От начина, по който е зададен въпросът на министъра става ясно: държавната пропаганда почти се надява да има някаква грешка – министърът да не е казвал онова за “енергийната мафия”. Така звучи запитването дали е вярно, че го е казал.

Представяте ли си, ако моя милост и колегата Стойко Стоянов, с когото присъствахме на срещата и написахме за нея, бяхме уличени в лъжа, как щяхме веднага да се “прочуем”! Обаче се оказва, че не сме излъгали. Е, тогава не заслужаваме “честта” да бъдем цитирани.

А откъде БНР са научили за самата среща на министъра и за изявлението му за мафията, което министърът все пак потвърди ( макар на питащия изглежда да не му се вярва)? Според интервюиращия този въпрос ( за срещата) бил отразен “слабо в медиите” в края на седмицата.

Не, не беше “слабо отразен”. Не беше отразен изобщо другаде, освен в интернет. А “неотразимия” начин на подобно премълчаване на източниците, които разпространиха новината в интернет, е отражение на състоянието на нищетата на професионалните стандарти в днешната ни журналистика.

Ще кажете: голяма работа, нали все пак БНР се престраши да попита! Прави сте, не е кой знае какъв проблем, че не са споменали някакъв си блогър и негов колега. Погазени са обаче елементарните правила на журналистиката с демонстрация на безадресна осведоменост, съчетана с показно презрение към източниците, подложени на съмнение. Това е медийна шизофрения, която се отключва избирателно в зависимост от удобството да се пренебрегват неудобните факти и техните приносители.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional