Свободата днес и тук 07 Октомври 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Южен поток" цели контрол върху българската транзитна система

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg


Председателят на "Газпром" Алексей Милер в София.
Проектът "Южен поток" цели да интегрира българската газопреносна система в полза на Русия и да се установи контрол и върху украинската газопреносна мрежа, смята Христо Казанджиев от неправителствената организация Български енергиен форум. Така той коментира в събота пред БНР приключилото предния ден посещение на председателя на "Газпром" Алексей Милер. След разговорите министърът на икономиката Трайчо Трайков каза, че ще бъдат ускорени темповете на работа по проекта, както и че до края на годината ще бъде създадена съвместната проектна компания в съотношение 50 към 50.

"От сериозните експерти "Южен поток" се възприема изключително като проект, който е създаден за постигане на геополитическите цели на Русия. Основната цел на "Южен поток" е по една или друга схема да се реализира и да се постигне контрол върху българската транзитна система, като същевременно, разбира се, се осъществява индиректен натиск върху Украйна. И след като постигнат вероятно тези цели, изведнъж ще се окаже, че "Южен поток" е безпредметен, но той ще си е свършил работата", каза Казанджиев.

""Южен поток" беше иницииран 2006 година, той изпълни политическата си цел. 2006 година се промениха цените на природния газ в България в полза на Русия. Никой не каза какво ще стане с българската транзитна система, след като основните количества газ ще минават през "Южен поток", добави той.

Докато не бъде решен въпросът откъде ще идва газът, открит стои и проектът "Набуко", посочи Христо Казанджиев.

Според руски експерти, цитирани от руските медии, Москва е използвала Румъния, за да окаже натиск над България за "Южен поток". Газета.ру припомня, че неотдавна "Газпром" подписа споразумение за техническо-икономически разчети за преминаване на "Южен поток" през Румъния.

Ако резултатите от тях са положителни, през първото тримесечие на 2011-а Русия и Румъния може да подпишат междуправителствено споразумение за сътрудничество по този проект. Но конкретният избор на маршрут за пренос на синьото гориво "Газпром" ще направи едва след като бъдат готови разчетите, посочва експертът Виталий Крюков, цитиран от "Газета ру". С други думи руският монопол се застрахова.

Експертът Виталий Крюков не изключва и възможността България да договори и по-ниски цени на руския газ.

"Определено контактите с други държави освен България е начин за притискане на едната и другата страна", коментира Христо Казанджиев.

Схемата, която показаха по телевизията, показва, че всъщност на територията на България "Южен поток" ще се раздели на две отсечки. Едната ще продължи на запад, другата ще продължи на северозапад през Румъния. Така че на карта всичко може да се реализира по възможно най-добрия начин...човек може да рисува трасетата от политическата гледна точка, както му е изгодно за момента, така че реално всъщност какви са намеренията, това е друг въпрос.  А това какво се прави в момента, фигуративно казано, "Южен поток" е морковът пред магаретата, които се хванат на тази въдица", посочи Христо Казанджиев.
 

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional