Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов даде пълна подкрепа на Цветанов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Премиерът Бойко Борисов обяви във вторник "пълна подкрепа" към заместника си Цветан Цветанов, станал мишена на обвинения и атаки от страна на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров.

"Министър Цветан Цветанов се ползва с моята пълна подкрепа, както и с подкрепата на нашите евроатлантически партньори. Не смятам за необходимо всеки ден да декларирам подкрепата си", заяви премиерът пред Фокус, след като в последните няколко дни пази мълчание по темата.

Без да споменава конкретно излизането от ареста на Алексей Петров, с което бе даден старт на офанзивата срещу вътрешния министър миналата седмица, Борисов заяви, че според него "Цветанов има достатъчно сили, за да се справи с възникналата ситуация, и ще докаже правотата на своите действия”.

По-късно с декларация в подкрепа на Цветанов излезе и парламентарната група на ГЕРБ, която вижда в атаката срещу него опит да се дестабилизира държавата и да върне порочните практики от близкото минало. Депутатите посочват, че "слаби политици и политически марионетки в ръцете на обществено опасни личности, се опитват да жонглират с измислени компромати". "Зад действията на Яне Янев и неговия политически ментор Алексей Петров, ясно се виждат личната и политическа корист", се посочва в декларацията.

Коментарите от ГЕРБ дойдоха малко, след като президентът Георги Първанов призова за "конкретни отговори" на моралните укори срещу ГЕРБ, а Яне Янев се срещна с директора на НАП, настоявайки за пълна данъчна проверка на Цветанов.

Според съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов, обаче, Цветанов е допуснал "груба политическа грешка", отговаряйки на Алексей Петров и по-правилната позиция за Бойко Борисов би била да не коментира, защото сянката ще падне и върху него.

Първанов очаква конкретни отговори от ГЕРБ 

Президентът Георги Първанов използва присъствието си на честванията за празника на Перник, за да поиска отговори от ГЕРБ на "моралните укори от последните дни“

"ГЕРБ се самообяви за нравствен съдник на обществото и би трябвало да има готовност да отговори. Отговорите трябва да бъдат конкретни, не чрез общи приказки и квалификации", заяви Първанов.

Преди ден той коментира, че "компроматната война в България не е свършила" и пренасочи въпросите за подетата срещу вътрешния министър Цветан Цветанов кампания към премиера, който бил "много по-компетентен" от него.

В Перник Първанов каза още, че стабилността на кабинета и на политическата ни система в условията на тежка зима са особено важни и се надява да не се стигне до проблеми във функционирането на правителството, защото се намира в много важен момент - приемане на бюджета и формиране на нов план за действие, нови антикризисни мерки.

Диалогът на Цветанов с очакващ присъда – недопустим

Лидерът на ДСБ Иван Костов смята, след като Цветанов е допуснал веднъж грешката да отговаря на Алексей Петров, той вече е изпаднал в "трудно защитимо положение".

"Вътрешният министър трябва да чертае стратегии, а не да отговаря на един човек, който очаква присъда. Недопустимо е Цветанов да влиза в такава релация", коментира Костов.

Той каза още, че за Синята коалиция подобно поведение е несъстоятелно.

Според Костов в така създалата се ситуация по-правилната позиция за Бойко Борисов би била да не коментира, защото сянката ще падне и върху него.

След като се озова в дома си, Алексей Петров се срещна с лидера на РЗС и журналисти от в. "Галерия", които оттогава всекидневно тиражират обвинения срещу Цветанов за имотното му състояние, за финансиране на ГЕРБ от страна на Алексей Петров, за търговия с влияние и пр.

Цветанов от своя страна отхвърли обвиненията, които към момента не са подкрепени с документални или други доказателства, макар да имаше закана, че ще бъдат извадени.

Яне Янев занесе в НАП документите си за Цветанов

Лидерът на РЗС се срещна във вторник с директора на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов и съобщи, че е поискал цялостна проверка на Цветанов, съпругата му и родителите на съпругата му като физически лица, както и на "обръчите от фирми, които са подсигурили израстването му като политическа фигура". Янев се притеснявал за данъчната проверка срещу Цветанов, защото в централното ръководство на НАП вицепремиерът имал доверен човек - първи зам.-изпълнителен директор с ресор, свързан с разследване на данъчните престъпления и измами.

Янев заяви, че са предоставили още документи за имотното състояние на Цветанов, като шефът на НАП е поискал данъчните да не бъдат притискани за времето на ревизията.

"Ние искаме да бъдат проверени като физически лица Цветан Цветанов, съпругата му и родителите на съпругата му. Освен това да бъдат проверени обръчите от фирми на Тодор Бояджиев за последните пет години. Допълнителните факти и доказателства сме приложили към сигнала и на този етап не желаем да бъдат оповестявани, защото и самият г-н Стефанов счита, че служителите на НАП трябва да работят в ситуация на спокойствие", заяви Янев.

"Ние изразихме нашите категорични притеснения и опасения, не може НАП да направи цялостно, безпристрастно и ефективно разследване без да получи необходимото съдействие на специализираните структури на МВР и ДАНС. Самият Стефанов се съгласи, че Цветанов управлява и МВР, и ДАНС, и той няма как да се саморазследва. В централното ръководство на НАП има къртица на Цветан Цветанов и тази къртица може да възпрепятства това разследване", обясни още лидерът на РЗС.

"Г-н Стефанов видимо беше учуден, но по изражението на лицето му разбрах, че и той има немалка информация за къртицата. Мисля, че и той има вътрешни опасения, че къртицата ще влияе, защото тя е къртица не на кой да е, а на Цветан Цветанов", коментира Янев.

По-рано той обяви пред бТВ, че "Цветан Цветанов е изключително жалка и примитивна личност", защото "не може и едно изречение да формулира".

Той съобщи, че е завел дело срещу вътрешния министър за обида и клевета, след като министърът го нарекъл "измамник" и "политически рекетьор".

Янев отрече да се е превърнал в говорител на Алексей Петров. "Може Алексей Петров да бъде мой говорител, но не и аз негов", каза той.

От РЗС обявиха още, че до седмица ще изпратят сигнал "с цялостна информация около закононарушенията на Цветан Цветанов“ на европейските служби за сигурност, на всички държави членки на ЕС, както и в Европейската комисия и в Европейския парламент.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional