Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Идиоти без граници

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Атанас Чобанов


 

България за поредна година е на последно място в ЕС по свобода на словото. Класацията на "Репортери без граници" излезе на 19 октомври.

По този повод Оливие Базил от представителството на организацията в Брюксел коментира: "Ако ЕС иска да подпомогне България, трябва да се фокусира върху правителството и да каже: Добре, благодарим за реформите, но нека видим как се справя правосъдието, да видим каква е връзката между законите и реалността. България има нужда от подкрепа."

Отговорът не закъсня. На 20-ти октомври научихме, че правителството е решило да промени Наказателния кодекс, за да наказва журналистите с до 4 години затвор и тежки глоби ако "подбуждат към дискриминация". В това обтекаемо понятие се включват публикации "обидни за гейовете, възрастните хора, неграмотните, бедните или богатите". Ето така ще се справя правосъдието със слободията на словото.

На всичкото отгоре това идиотско предложение се оправдава с някакво рамково решение на Съвета на Европейския съюз. Видите ли, Европа ни помага и ни подкрепя.

Утре ще напиша, примерно*, че един кой си богат е едновременно и бандит, и е забогатял незаконно. Примерно* Бойко Борисов, който е бил съдружник във фабрика за контрабандни цигари. Или примерно* Иво Каменов от ТИМ, който е купил от него този доходоносен бизнес и хоп... осъждат ме на 4 години затвор. Нищо, че примерно* мога да докажа всички свои твърдения с документи. 

Прочее, възползвам се от крехката медийна свобода в България, за да квалифицирам тази законодателна инициатива като продукт на затормозената мисловна дейност на некадърни, злонамерени и тъпи индивиди, достойни членове на клуба на "Идиоти без граници".

Утре същите ще ме погнат, че с такива думи ги дискриминирам. И ще са прави. Ще продължа да ги дискриминирам до гроб и зад решетките дори.

* Ало, засегнатите, разбрахте ли, че давам пример или да повторя пак?

Блогът на Атанас Чобанов - http://www.atanas.fr/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional