Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

И с паднал рейтинг на Борисов ГЕРБ е предпочитаната партия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Въпреки че рейтингът на премиера Бойко Борисов е паднал от 45% одобрение в началото на мандата си до 23% подкрепа през октомври, ако сега имаше парламентарни избори, ГЕРБ отново щеше да ги спечели. Това сочат резултатите от представително изследване на "Галъп интернешънъл", изнесени на пресконференция в неделя.

Отбелязано беше, че в момента правителството вместо реформи прави шоу и води "политика на печелене на време до президентските и местни избори догодина".

Социологът Андрей Райчев посочи като отличителна черти на сегашния кабинет насочването на общественото внимание от сериозните теми на данъчната политика, вземането на държавни заеми, в сферите на здравеопазването, образованието и социалната област към скандали.

"Разговорът за имотите на Цветанов и това, че Яне Янев е хомосексуален, е шоу. Не е важно, но предизвиква интерес. Никой не говори за това, че правителството е най-скъпото за държавата от Аспарух до днес", коментира Райчев.

Данните от изследването сочат, че ако парламентарните избори бяха сега, 35.2% от хората отново биха гласували за ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов получи на миналогодишния вот гласовете на 39.7 на сто от избирателите.

БСП се нарежда на второ място като политическа сила с 13.8% подкрепа. 6.8% би бил резултатът за ДПС, "Синята коалиция" печели 3%, а "Атака" - 2.9%.
Сравнително изследване е показало, че управлението на Бойко Борисов за първите 15 месеца е подобно на това на Иван Костов. Рейтингът на Борисов показва същия плавен спад, който е имало и при Костов, посочиха от “Галъп“.

Плюсове на правителството са международната подкрепа и борбата с организираната престъпност и корупция. Отрицателна е оценката за области като данъчната политика, образование, земеделие, здравеопазване. Като цяло 20 процента от анкетираните смятат, че правителството се справя по-добре. Други 37 на сто смятат, че няма разлика, а 32 на сто мислят, че сега ситуацията е по-зле.

Има наченки на съзнание за излизане от кризата на ниво масови възприятия, посочват от "Галъп Интернешънъл". Това се вижда от данните на отношението към нарастването на безработицата - в началото на годината 77 на сто от българите са мислили, че тя да нарасне, докато към началото на октомври такива очаквания имат 48 на сто от анкетираните.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional