Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия иска НАТО да спре разполагането на бойни сили в България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Русия иска НАТО да забрани разполагането на съществени бойни сили (СБС) в новите членки на алианса, сред които и България, съобщи вестник "Комерсант - Украйна".

Изданието се позовава на проектоспоразумение за отношенията между Алианса и Русия, предадено на ръководството на НАТО още миналия декември от руския външен министър Сергей Лавров. Страните се разбрали да не огласяват този факт, но оттогава не спирали да преговарят по въпроса. Всекидневникът не изключва, че руски дипломати са обсъдили вчера проекта с помощник-държавния секретар на САЩ Филип Гордън в Москва.

Русия смята за съществено примерно разполагането на въоръжени сили от НАТО в размер на една бригада (3 до 5 хиляди войника) на ротационна основа в България и Румъния. От гледна точка на Вашингтон обаче определението "съществени" не се отнася до тези сили, посочва "Комерсант-Украйна".

Полигонът Ново село, летищата в Безмер и Граф Игнатиево са бази за съвместно ползване между България и САЩ. На 19 и 20 ноември в Лисабон ще се проведе среща на върха на алианса и руският президент Дмитрий Медведев обяви, че ще участва в съвета НАТО - Русия.

Източник от главната квартира на НАТО потвърдил, че там е получен руският проект, но посочил като основен проблем, че терминът СБС "никога не е бил строго регламентиран".  

Разговорът засегнал и подготвяното посещение на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Русия. Източници на вестника в Брюксел и в руското военно министерство смятат, че Расмусен ще пристигне в Москва преди лисабонската среща на НАТО през ноември.

По време на визитата на Расмусен със сигурност ще се говори "за изпълване с конкретно съдържание на термина "съществени бойни сили" и за подписване на споразумение, с което алиансът би поел "задължение да не ги разполага на територията на страните, влезли в алианса след разпадането на Съветския съюз", твърди изданието.

Русия се стреми да постигне "по-високо ниво на предсказуемост на военната дейност" на територията на новите членки на НАТО, пояснил заместник-външният министър на федерацията Сергей Рябков.

Русия не може да противопостави на НАТО собствен военен блок, а Организацията на договора за колективна сигурност - ОДКС, явно не би могла да претендира за тази роля. При това положение за Москва е важно юридически да бъдат оформени задължения, според които федерацията и НАТО не се разглеждат взаимно като противници и не разработват агресивни планове, пише вестникът, цитиран от БТА.

Тезиси в този дух са включени в документи, подписани между Русия и НАТО, но "основната ни идея е да превърнем политическите ангажименти в юридически", пояснил пред вестника посланикът на Москва в алианса Дмитрий Рогозин.

Според Рогозин "натовците не искат да подписват нищо", но източници от алианса намеквали, че "преговорите по въпроса изобщо не са безнадеждни".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional