Свободата днес и тук 28 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България става все по-корумпирана държава

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Рейтингът на България за справяне с корупцията продължава да пада, въпреки че борбата с нея е основен приоритет на управляващите от ГЕРБ. За 2010 година рейтингът е 3.6 (при "10" – ниско ниво на корупция и "0" – корупция в огромни размери), което поставя България далеч от средното ниво за ЕС (6.4) и дори под средния рейтинг в Югоизточна Европа (4). Рейтингът на страната пада спрямо предходната година, когато той бе 3.8, и достига най-ниските си равнища, датиращи от времето на тройната коалиция.

Това показва годишното изследване на международната неправителствена организация "Трансперанси интернешъл". Резултатите бяха представени във вторник от българския офис на организацията "Прозрачност без граници". Оценката се формира от социологически изследвания сред чуждестранните инвеститори в страната и българския бизнес. Използвани са данни и на институции като Световната банка, анализаторския екип на сп. "Икономист", "Фрийдъм хаус", Световен икономически форум и др.

България е на предпоследно място в ЕС като за по-корумпирана се смята само Гърция (3.5). В световен мащаб страната ни дели 73-тото място със Салвадор, Панама, Тринидад и Тобаго, както и с Вануато (островна държава в Тихия океан с 205 000 души население, бел. ред.). С малко по-добър рейтинг от България е Румъния (3.8), която заема 69-то място.

Политологът и председател на управителния съвет на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев коментира, че по-ниският рейтинг на България се дължи на липсата на реформи, зависимата от Русия енергетика и липсата на политически капацитет в управляващите.

"В чужбина отчитат положително наличието на политическа воля за справяне с корупцията, но тази оценка отчита липсата на политически капацитет за това. През миналата година има леко увеличение на рейтинга заради политическите промени. През тази година той спада, защото декларацията на политическа воля вече не е достатъчна", заяви Минчев.

Според него върху корупцията в българската публична среда голямо влияние оказва и Русия.

"Не искам това да прозвучи антируски, но 100% от българската енергетика е зависима от Русия. В същото време тази държава (Русия – бел. ред.) е на 154-то място от общо 178 държави. Казано иронично: ако искате следващата година да си подобрите рейтинга – отидете и сключете още един договор с Русия за още една ядрена централа и ще получите оценката, която очаквате", допълни политологът.

Според "Прозрачност без граници" оценката от 3.6 не показва, че правителството на ГЕРБ е най-корумпираното досега, а измерва работата и на трите власти в държавата. Минчев заяви, че през 2010 година рейтингът се влияе и от реакцията на отделните държави на икономическата криза и проведените реформи.

"Има известно разочарование у чуждестранните инвеститори и българския бизнес заради неспособността на публичните институции да генерират институционална реформа", каза още политологът.

Ситуацията в ЕС е подобна като само 7 от държавите подобряват своя рейтинг, сред които "отличници" са Малта и Естония. Други 4 запазват старите нива, а 16 бележат спад. Най-силно негативна е тенденцията в Унгария, където спадът е с 0.4 пункта до 4.7. В Италия рейтингът също отчита много ниски нива на доверие в институциите – 3.9.

Международната класация за най-ниско ниво на корупция се оглавява от Дания, Нова Зеландия и Сингапур (9.3). Най-високи са нивата в Афганистан (1.4), Мианмар (1.4) и Сомалия (1.1).

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional