Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ремонтът на Борисов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Делян Делчев

Премиерът сравни реформите с ремонт - http://www.moreto.net/novini.php?n=106857
"Дори в къщи реформите се правят с пари", като искаш да си купиш ново кресло, пребоядисаш, и т.н.
Няма по некоректно сравнение.
Има две големи причини да се правят реформи -
  • подобрено усвояване на приходите - това което Борисов цитира
  • намаляване на загубите от разходите - това, което Борисов не прави
Затова, ще му дам едно друго сравнение. Когато едно семейство знае, че догодина ще получи наполовина по-малко приходи (да речем защото един от членовете е безработен), то съкращава разходи и прави оптимизации. Те не са приятни, болезнени са, и всички ще са недоволни. Но ако не бъдат направени, ще последва банкрут на третия до шестия месец от годината. Ако заложат в този момент на това, че оптимистично заплатата на работещият ще бъде повишена драматично, базирано на нищо повече освен очакване за подобрена обща конюктура (виж предвижданията за икономически растеж на държавата догодина, които закърпват бюджета на армията и МВР, без да се правят съкращения) ще последва драматично разочарование и изключително по остри съкращения в средата на годината (виж ревизията на бюджета 2010-та, и вероятно очакваната през юни 2011).
Когато парите не достигат за да се купи храна е логично да не се заплаща същата сума за услуги по избора на качеството на храната. Услугите трябва да са процент от приходите. Така и държавната машина, която извършва услуги към реалната икономика е редно да бъде съкратена, тъй като реалната икономика се съкращава.
Тук не обсъждаме как да похарчим за нов телевизор или кресло. Това е усвоителна дискусия. Нашата дискусия е кризисна, кой разход е по важен и кой можем да си позволим да съкратим. И в двата случая става дума за реформи. И аз искам да съм по реформите на харченето а не по кризисните такива. Но за съжаление такъв му е паднал късмета на Борисов. И той трябва да реши - дали ще е мъж и ще прави мъжки реформи, или ще е женчо и ще си заравя главата в пясъка.
Блогът на Делян Делчев - http://delian.blogspot.com/

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional