Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руското искане не е на дневен ред

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Според българското министерство на външните работи предложеното от Русия споразумение, което би забранило на НАТО да разполага на територията на новите страни членки "съществени бойни сили", не стои на дневен ред в алианса, а и е ненужно.

За предложението на Москва в сряда пише руският вестник "Комерсант". Според вестника за Москва е важно да се сдобие с юридически оформени задължения за това, че Русия и НАТО не гледат един на друг като на противници. Освен това според разбирането на руската дипломация съществуването на бази за съвместно ползване със САЩ на българска територия представлява именно разполагане на "съществени бойни сили" и не би трябвало да е допустимо от едно евентуално бъдещо споразумение.

В публикацията си освен това вестникът твърди, че предложението, направено още в края на миналата година, оттогава досега било обект на постоянни преговори и евентуално щяло да бъде обсъждано през ноември на предстоящото заседание на съвета НАТО-Русия.

В коментар на българското външно министерство, направен специално за "Дневник", се посочва, че проектът на "споразумение за основните принципи, ръководещи отношенията между членовете на съвета НАТО - Русия" е бил представен от руския външен министър Сергей Лавров на първата официална среща на съвета НАТО - Русия на министерско равнище през декември 2009 г., след кризата в Грузия. Той бил лансиран в контекста на предложения от Русия през ноември м.г. договор за европейска сигурност (ДЕС), който предвижда подписване на юридически обвързващ документ за политически ангажименти в сферата на евроатлантическата сигурност.

Тогава предложението, прилагащо на практика руската идея за трансформиране на политически ангажименти в областта на сигурността в юридически обвързващи, не било обсъждано по същество в съвета НАТО - Русия.

От външно министерство посочват, че съгласно споразумението между правителствата на България и САЩ от 2006 година при съвместното използване на учебния полигон в Ново село с представители на въоръжените сили на САЩ "числеността на силата и цивилният компонент на Съединените щати, намиращи се на територията на България като страна домакин, може да достига до 2500 души съгласно член ІV, алинея 3 от двустранното споразумение". Тази численост може временно да бъде увеличавана с още до 2500 души за период до 90 дни.

"Руското предложение за съвета НАТО - Русия не стои на дневен ред в алианса, където решенията се взимат единствено с консенсус. Според нас за гарантиране на общата ни сигурност са необходими не толкова юридически скрепени споразумения, колкото твърд ангажимент към общи ценности и принципи. Убедени сме, че няма обективна нужда от замяна на политическите основи на съвета НАТО - Русия с нови институционални и правно обвързващи механизми", се казва в коментара на Министерството на външните работи.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional