Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цветанов и Първанов се обвиняват взаимно кой е патрон на "Октопода"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Георги Първанов е политическият гръб на Алексей Петров, заяви в четвъртък вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. В отговор президентът коментира, че Цветанов "се опитва да провокира изкуствено конфликт с него", тъй като е в "силно притеснено положение, очевидно затруднен да отговори на отправените към него въпроси по повод имотното му състояние".

Поредният сблъсък по върховете на властта избухна в четвъртък, когато по време на посещение във Велико Търново министър Цветанов се обърна към репортерите с думите, че "е жалко, тъй като са журналисти с опит, а не са разбрали, че президентът стои зад "Октопода". Освен това Цветанов каза, че задържаният в операцията "Килъри" Петър Стоянов – Сумиста е споменавал, че е част от бъдещия политически проект на президента Георги Първанов.

Първанов помогнал на Алексей Петров за бизнес с таксита

Цветанов се съгласи с мнението на бившия висш служител в "Мултигруп" и парламентарен секретар на кабинета "Виденов" Пламен Николов, който преди ден обясни подробно, как сегашният държавен глава в качеството си на лидер на БСП е лансирал Алексей Петров - Трактора и го е внедрил в приватизираната столична таксиметрова компания "Такси-С-експрес" (по-известна като таксита 1280) с нарочна цел - това да бъде част от тайната полиция на левицата, по това време в опозиция.

"Когато всички се чудим как да връзваме двата края и фалираха банките, вие виждате как са се разпределяли таксиметрови фирми и как лично президентът Първанов е поемал ангажимента, за да осигури такъв бизнес. Всички ние знаем как функционира този бизнес. И подкрепата е в това, че Първанов се покриваше и не вземаше никакво отношение, може би е съсредоточен не толкова по оценката на това, което прави МВР по "Килърите" и "Октопода", и по "Наглите", а по неговия политически проект, който може би ще стартира скоро", обясни вътрешният министър.

По думите на Цветанов "Октоподът" е част от едно хоризонтално и вертикално разпределение на една симбиоза между политици, организирана престъпност и, естествено, че всеки има своята роля във функционирането на "Октопода".

"Алексей Петров отговаряше за силовия сектор и там, където могат да се търсят компроматите и зависимостите и, естествено, със силови и психологически подходи да се постигат цели, които са в услуга на политиците", добави Цветанов.

По думите на министъра организираната престъпност през последните 20 години се е развивала и укрепвала с политическите партии, които са ни управлявали.

"Нека да се върнем към думите на Едвин Сугарев за свикването на Националния съвет на СДС за стрелбата по Алексей Петров, личния ангажимент на Надежда Михайлова и личното й познанство с Алексей Петров, Никола Филчев, неговото назначаване като главен прокурор, ямболското убийство на адвокатката (става въпрос за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, извършено в София – бел. ред.), това, което е свързано в момента с "Килърите", продължи министърът.

Той отново повтори, че атаките срещу него са предизвикани от работата на МВР срещу организираната престъпност.

"На никой не му е приятно – и на тези, които са засегнати по "Наглите", и по "Октопода" и по "Килърите", по всички останали престъпления с финансови злоупотреби с ДДС и с контрабандите", обясни Цветанов.

Сумиста твърдял, че Първанов ще му помогне

Вътрешният министър каза още, че Петър Стоянов – Сумиста е споменавал, че е част от бъдещия политически проект на президента Георги Първанов и също така Първанов ще е човекът, който ще помогне за неговото излизане (вероятно Цветанов има предвид излизането на Стоянов от ареста – бел. ред.).

Това е казано лично от Сумиста, уточни Цветанов.

Преди ден Цветанов каза, че никога не е виждал Сумиста, "визуално пред него не е стоял и не знае колко му е обемът". Коментарът му дойде, след като независимият депутат от РЗС Емил Василев заяви, че в деня на убийството на бизнесмена Юри Галев вътрешният министър Цветан Цветанов е провел среща със Сумиста.

Според Цветанов на последния въпрос можело да отговори именно Първанов.

"Така че в тази посока нека президентът даде оценка за свършеното и за това, което е реалната борба срещу организираната престъпност", заяви министърът. Той допълни, че ефективната борба срещу тежката организирана престъпност и корупцията ще продължи да се прави от това правителство.

Първанов зададе от свое име въпросите на Яне Янев и Трактора

В отговор на отправените обвинения президентът настоя Цветанов да отговори на въпроси, които ще хвърлят светлина върху това кой е "политически гръб на Алексей Петров”.

В съобщението, разпространено от прессекретариата на "Дондуков" 2, са поставени въпросите, които по един или друг начин бяха огласени от пуснатия под домашен арест Алексей Петров и политическия му представител Яне Янев и РЗС.

"Кои политици са имали бизнес отношения с Алексей Петров и кои са техните фирми?", е първият въпрос на президента към вътрешния министър.

Очевидно той очаква в отговора да бъде упомената и съвместната фирма на премиера Бойко Борисов и Алексей Петров. В началото на прехода Петров работи с Борисов в "Будоинвест", където съдружник е и небезизвестният Румен Николов - Пашата.

Вторият въпрос на Първанов е: "Кой, по чие предложение, с какви мотиви и кога привлече Алексей Петров в службите? Кой и защо го назначи в ДАНС? С какви функции и задачи той е бил натоварен?"

От кадровото досие на Алексей Петров стана ясно вече, че е той влиза в НСС, когато шеф на контраразузнаването е ген. Атанас Атанасов. В ДАНС е назначен от бившия председател на службата Петко Сертов по времето на премиера Сергей Станишев.

Първанов пита още "Столичната община имала ли е бизнес отношения със застрахователната компания "Лев Инс” във времето, когато сегашният премиер беше кмет на София, а министър Цветанов - негов заместник по сигурността?"

Вероятно президентът визира твърдението на Алексей Петров в интервю за Явор Дачков, че операция “Октопод” целяла да прикрие далавера, в която вътрешният министър Цветан Цветанов бил замесен пряко, докато е бил зам.-кмет по сигурността на София. Цветанов вече отрече да е имал нещо общо с визираната сделка във връзка с проект за видеонаблюдение на метрото.

Друг въпрос на Първанов е "Алексей Петров или негови фирми финансирали ли са предизборни кампании на ГЕРБ или на някой от нейните лидери?".

Лидерът на РЗС Яне Янев наскоро заяви, че разполага със свидетел, който ще даде показания в полза на Алексей Петров и ще потвърди финансирането на ГЕРБ от "Лев корпорация". Впоследствие се появи Асен Урманов, който обяви, че фирми от "Октопода", в това число и "Лев корпорация" са финансирали ГЕРБ.

В заключение президентът настоява да се огласят имената на всички политици, които са водили телефонни разговори с Алексей Петров.

От: http://mediapool.bg/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional