Свободата днес и тук 30 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Едно заседание на правителството

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Блогът за икономика

Може би си мислите, че правителството взема решения на база на анализи, статистики, експертни доклади? Грешите. Ето пример със стенограма от последното заседание на правителството.


Чужди примери

Човек би си помислил, че правителство с реформаторски амбиции ще се учи от най-добрите, най-реформаторските, най-успешните примери, защото иска да постигне бързи положителни ефекти. Не, нищо подобно. Цитират се примерите, които най-скоро са пускани по телевизията – Франция и Унгария.

За сведение – Унгария е страна, която фалира заради популизъм в икономическата политика и в момента се поддържа на изкуствено дишане със заеми от МВФ и ЕК. Франция не се характеризира с някакъв реформаторски дух, но въпреки това там винаги има стачки и протести. И двете страни нямат някакви особени постижения в областта на икономическия растеж през последното десетилетие. Т.е. правителството базира решенията си на доказано лоши примери.


Статистиката не я разбираме

БОЙКО БОРИСОВ: Константинов, колко е средната продължителност на живот в България за мъжете?

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Към 69 години, ако не се лъжа.

БОЙКО БОРИСОВ: Практически ако приемем, че отиваме на 66 години, както казва МВФ, четири години средно ще могат да ползват пенсиите си мъжете. Колко е смъртността при жените? И 71 – при жените – 7-8 години жените.

Макар че числата не са съвсем верни, явно се обсъжда средната продължителност на живота при раждане. Която е по-ниска заради детска смъртност и пр. – неща, които нямат никакво влияние върху пенсионирането. Когато говорим за пенсии, има смисъл да се види колко е средната продължителност на живота при пенсиониране. 

В България средната възраст за пенсиониране е 56 години. Според НСИ очакваната продължителност на живота на един човек на 56 години е 22 години. Дори при 65 години – средна очаквана продължителност на живота на човек на 65 години е над 15 години.

НОИ има и данни за средна продължителност на получаване на пенсия в България – и тя се е увеличила значително (с около една четвърт) за последните 20 години. Около 20 години е средната продължителност на получаване на пенсия, при 16 в края на комунизма.

Между другото, няма нужда да се гледа статистика, за да се разбере, че хората в България въобще не умират толкова млади колкото си мисли премиерът. Фактът, че има над 2.2 милиона пенсионери (една трета от населението) показва, че хората живеят доста дълго време след пенсионирането си. Ако хората живееха кратко време след пенсиониране, броят на пенсионерите би бил минимален (какъвто е бил дълги години по време на комунизма, защото хората тогава са умирали доста рано).


Не сме като предишните, макар че правим същото като тях

БОЙКО БОРИСОВ: И питам аз, защо държавното НОИ да плаща единадесет години, а частния пенсионен фонд, за който толкова сме лоши, да плаща осем години. Нали толкова говорим, че частното и държавното са равни по Конституция. Защо не са променили и тук закона?

Защото държавата е дала временно изключение – да се пенсионират много рано и с малък стаж категорийните работници и това временно изключение временно се финансира от НОИ. Само че, под натиска на синдикатите, това временно изключение постоянно се удължава и сегашното правителство също ще продължи срока му поне до края на мандата си. За какво точно премиерът укорява предишните правителства, след като прави абсолютно същото като тях?


Не можем да смятаме

Всички министри повтарят, че в НОИ има два милиарда дефицит. А всеки, който погледне бюджета на НОИ, ще види, че държавата субсидира НОИ с над 4.4 милиарда лева (т.е. дефицитът е 4.4 милиарда лева). Явно никой не поглежда данните, а всички повтарят като папагали неверни твърдения на синдикатите.


Имаме супер модел, който обаче постоянно греши

ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Второ, ние не си измисляме откога да се вдига стаж и възраст, а го правим на базата на разчети в една дългосрочна визия.

Тотю Младенов всяка седмица измисля нова пенсионна "реформа" и всяка седмица ни казва, че това е единствена, неповторима и най-добра реформа. А сега изцяло е преписал предложенията на синдикатите, които предвиждат да се отложи реформата с десетилетия, и отново ни убеждава, че това е най-доброто. Е, как може с една и съща аргументация да се предлагат най-различни и дори противоположни предложения?


Не следим данните

ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Тежестта се поема от хората от 2000 до 2010 година, когато непрекъснато се увеличаваше стаж и възраст. Нека да си починат една-две години хората и ще продължим да го правим.

Да – през 1999 средната пенсионна възраст е 57 години, през 2009 година е 56 години. Това е едно постоянно и огромно повишение на стажа и възрастта, въпреки че тя всъщност е спаднала.


Частичната национализация не е национализация

БОЙКО БОРИСОВ: Родените след 1060 година и те имат там вече събрани около 3 милиарда лева. Ние тези пари не ги пипаме. Сиреч, не говорим за национализация или за каквото и да било, те остават там.

Понеже национализираме 0.5 милиарда – а не национализираме останалите 3 милиарда, всъщност няма никаква национализация. Утре ще национализираме една частна телевизия и с откраднатите пари ще субсидираме държавната телевизия. Но това не е национализация, защото не сме национализирали останалите телевизии, а можехме – защото те телевизиите са на обществото.


Не сме съгласни, но вдигаме данъците – обаче, всъщност, вдигането не е вдигане

БОЙКО БОРИСОВ:  Нашето предложение е повече от ясно, работете си плюс даваме ви повече въпреки, че работодателите или ние самите като десни хора не сме съгласни с това, че трябва още да вдигаме с 1,8, но глобално от времето когато е дошло това правителство пенсионната вноска е с 0,2 на сто по-малка. Като казват скок или скачане на пенсионната вноска в същност тя подскача с 0,2 на сто по-малко от това, което е била… 

То и предишното правителство може така да каже: В началото на мандата не бяхме в ЕС и не усвоявахме еврофондове, след това влязохме в ЕС и ни дадоха еврофондове, но после ни ги спряха. Така че и в началото, и в края на мандата не сме усвоявали никакви еврофондове, т.е. няма никакво влошаване.

Блогът за икономика - http://ikonomika.org/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional