Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Първанов потвърди политическия си проект, Борисов обяви, че нямаме президент

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Йорданова

Президентът Георги Първанов потвърди в петък за създаването на нов политически проект с негово участие, който ще бъде обявен на 11 ноември. "Има една широка гражданска инициатива, която е в ход и която вероятно скоро ще стартира в публичното пространство, това не значи все още учредяване”, заяви президентът пред репортери след организирания от него икономически форум в НДК.

Премиерът Бойко Борисов коментира новината така: "Моля ви, вече да не го наричате президент, когато говорим за г-н Първанов”.

Борисов действал като премиер на една партия

"Това, че министър-председателят няма да ми казва "господин президент”, а ще ми говори на фамилия, съм го чувал преди шест месеца", коментира по-късно Първанов.

"Нека да припомня, че министър-председателят също в не по-малка степен от президента е премиер на всички", каза президентът, независимо че по конституция за държавния глава е записано, че олицетворява единството на нацията, но не и за министър-председателя.

Георги Първанов посочи още, че с първите си стъпки като премиер Борисов е направил много разделения. "Практически той действаше като премиер на една партия и заклейми и изолира много социални групи, нещо, което виждаме в момента да се изразява като много социални протести”, заяви президентът по време на посещение в Ямболско. Той отказа "да влиза в излишни полемики", тъй като, по думите му, бъдещето ще покаже как хората оценяват дейността на всеки един от тях.

Различни гилдии и слоеве влизат в "алтернативата"

Както Mediapool писа преди ден, намерението на Първанов е да обяви начинанието си на 11 ноември, датата на президентските избори през 2001 г., когато той спечели първия си президентски мандат.

Далеч преди изтичането на втория му президентски мандат, което ще стане през ноември 2011 г., Георги Първанов даде заявка за нов политически проект, който очевидно ще стартира като гражданска инициатива за създаване на политическа алтернатива. Според информация на в. "Труд" президентската формация ще се нарича АБВ - "Алтернатива за българско Възраждане".

Първанов съобщи в петък, че в "алтернативата" ще се включат "представители на различни гилдии и слоеве - учители, лекари, преподаватели, кметове, представители на неправителствени организации, политици - които участват като граждани, специалисти, професионалисти, без ангажиране на политическата им партия”.

Президентът не пожела да съобщи конкретни имена и обеща повече информация на 11 ноември.

 Консолидиране на партиите

Политическият модел трябва да се реформира така, че да се консолидират партиите - 380 партии са твърде много за България, което предполага да се завишат изискванията при регистрирането им, коментира президентът при откриването на обновеното читалище "Просвета 1910" в с. Тенево, Ямболско, няколко часа след като приключи с икономическия форум.

"Аз отдавна съм обяснил какво разбирам под реформа на политическия модел - първо дълбока промяна на изборното законодателство и второ - промяна на избирателния кодекс. Много е важно да има прозрачност във функционирането на партиите и преди всичко в тяхното финансиране, както и упражняване на контрол върху това", каза Георги Първанов

Той добави, че е от 20 години в политиката и всичко, което е правил, е политика, а дейността на държавния глава е във висша форма политика.

България остана без президент за една година

Първият коментар на премиера Бойко Борисов пред репортери беше: "Аз първо ви моля вече да не го наричате "президент" - говориме за господин Първанов и единственото, за което съжалявам, че България остана без една институция за близо една година период напред, защото човек, който има политически проект, не може да бъде президент".

"Президентската институция не може да ни бъде коректив, не може да ни бъде партньор. Всъщност нея я няма. Това е проблемът. Цяла година занапред до следващите президентски избори“, каза Борисов пред репортери в Брюксел, където взе участие в срещата на върха на ЕС.

"Вършим огромна работа в момента, за да си харча времето и вниманието с което и да е движение или партия и какво ще възраждаме. Не искам и да си мисля какво биха могли да възродят. Анализаторите и политиците да си правят своите анализи”, каза още Борисов.

Заради това той и отказа коментари по отправените критики на президента за икономическата политика на правителството и по призива му за нова антикризисна стратегия:

"Преди много внимателно се вслушвах в критики, в изказвания, защото, когато една от трите институции говори, естествено, че трябва да чуя какво се казва, но сега, когато една опозиционна политическа фракция или партия, или движение, няма значение, изказва свое мнение, просто няма да му обръщам внимание", заяви Борисов.

Подобни закани премиерът е отправял и преди, тъй като конфликтите му с Първанов избухват периодично, но след това утихват с обяснения за разбирателство между институциите в името на националния интерес.

В момента обаче Бойко Борисов е в по-притеснена ситуация, тъй като най-силният човек в кабинета му – Цветан Цветанов – е подложен на всекидневни атаки от считания за "Октопод" Алексей Петров и от опозиционни партии, а правителството е под силен обществен и политически натиск заради кризата в здравеопазването, пенсионната система и бюджета за следващата година.

Един по един от "нелегалност" излизат поканени за участие в новата формация 

За първи път президентът Първанов даде гласност на намеренията си да инициира гражданска формация през юни, когато в интервю той се обяви за "плеймейкър", който в момента подбира "голмайсторите" за бъдещия си проект. Тогава той заяви, че с него ще формира "алтернативна политика“.

Публикацията на Mediapool от четвъртък, в която бяха упоменати личности, партии и организации, очевидно "изненада" учредителите, а част от обявените за евентуални участници се разграничиха.

Към момента е известно, че основният ресурс, на който разчита Първанов, са червени общини, техните кметове и бизнес структури. Водеща роля се очаква да имат кметът на Пловдив Славчо Атанасов от "отцепническото" ВМРО, както и Костадин Паскалев в Благоевград. Към кметската подкрепа за новия проект може да се прибави и Дора Янкова, кмет на Смолян.

Сред гостите на президентския икономически форум бяха бившият вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева, която е почти сигурен участник в бъдещия политически проект, макар самата тя да се въздържа да го подкрепи, както и поканените да участват във форума председатели на дясноцентристки партии Мария Капон (ЕНП) и Стефан Личев (ЗМС). Там беше също и Кръстьо Петков, сочен като друг участник във формацията.

И тримата потвърдиха публично под една или друга форма, че знаят за проекта на Първанов и принципно го подкрепят.

Модератор на дискусията беше евродепутатът от левицата Ивайло Калфин, бивш външен министър в кабинета "Станишев", а преди това съветник на Първанов. Смята се, че Калфин ще е сред основните фигури в новия проект.

Дискусията бе уважена и от председателя на НДСВ Христина Христова, а като икономически експерт присъстваше и съпратиецът й Владимир Каролев.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional