Свободата днес и тук 28 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Научен" проект с участието на Алексей Петров прерасна в гражданско движение

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мартина Бозукова

Научен проект с участието на обвинения за глава на "Октопода" Алексей Петров прерасна в гражданско движение. По идея на екип от учени, с подкрепата на група интелектуалци и граждани в петък бе създаден Инициативен комитет за учредяване на Движение “Гражданско действие - Европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива" (ДГД - ЕКИПА).

Инициативният комитет се представлява от Илиана Беновска, проф. Елка Тодорова от УНСС и Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

Пред Mediapool Дечев заяви, че Петров не е от учредителите на движението, тъй като е под домашен арест, но “по всяка вероятност има най-положително отношение към него и дори може да навие някои хора да участват“. Той коментира обаче, че това няма как да е “политически проект“ на когото и да било, защото водещ е екипният принцип.

Самият Алексей Петров най-вероятно скоро ще стане официално член на партия "Ред, законност и справедливост", след като преди дни лидерът й Яне Янев съобщи, че е в ход процедура по приема му.

Дечев обясни, че учредяването на движението е продължение на научно-приложно изследване, започнало преди две години, в което е участвал Алексей Петров. “Целта на изследването беше да се проучи взаимодействието между институциите и прилагането на екипността. Петров е изцяло отдаден на екипния принцип, което аз отдавам на една хубава професионална деформация“, заяви Дечев. Той поясни, че по време на работата си в ДАНС Петров е бил един от инициаторите на междуведомствените екипи на агенцията, МВР и прокуратурата.

Преди да бъде заловен като лидер на организирана престъпна група, Алексей Петров бе доцент-доктор и преподавател в УНСС и успешно съчетаваше тази дейност с работата си на агент първо под прикритие, после явен, а също така като бизнесмен и консултант.

Арестът на Петров през февруари т.г. в рамките на операция "Октопод" е станало преди отчитането на първия етап научния проект. След ареста му Дечев и проф. Тодорова поискали да им се позволят свиждания с Петров, за да го информират за хода на проекта. По думите на Дечев прокурорът Светлозар Костов разрешил такива свиждания. “Това показва, че дори прокуратурата е оценила качествата на проекта“, коментира той.

На въпрос дали са информирали Петров за хода на проекта и след пускането му под домашен арест, Дечев заяви, че се е виждал два пъти с него, но са обсъждали повече “научни въпроси“.

“По принцип обаче сме говорили и с Петров, и с участници в проекта, че е хубаво той да бъде продължен“, посочи Дечев. Идеята за учредяване на гражданското движение възникнала спонтанно само преди два дни – на 27 октомври.

“Днес не съм безпокоил г-н Петров, тъй като знам, че му предстои операция, но вероятно ще се чуем и обсъдим учредяването на движението“, каза още Дечев.

Движението си поставя за цел в “условията на несигурност, в които се намираме, да работи за промяна в нагласите на държавните институции и гражданските организации, за осъществяване на съвместни действия в интерес на обществото и за изход от сегашната криза“.

По думите на Дечев, това ще е “скромно НПО“ с “неголеми харчове“, което ще заложи на интелектуалния труд, “а не толкова на разходите“.

Почти по същото време, но на друго място, в НДК, президентът Георги Първанов призна, че 11 ноември е датата, на която ще даде старт на "широка гражданска инициатива", като очакванията е тя да прерасне в политически проект. В него ще се включат политици, общественици, неправителствени организации, които засега не се уточняват конкретно.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional