Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

АБВ за аналфабети

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мартин Осиковски

"Член съм на кралското семейство. Мога ли да гласувам?" - Това е един от въпросите, които фигурират в рубриката "Какво НЕ можете да правите в избирателната секция" на Би Би Си от 6 май 2010 г. Отговорът е: не, не можете, особено ако сте кралицата или някой от принцовете. На страницата с често задавани въпроси в сайта на Британския парламент същото е казано съвсем ясно: монархът не може да гласува, защото това се счита за противоконституционно.

 

Контрастите отново говорят. Британската политическа система е узряла в такава степен, че на държавния глава даже му е отнето правото да гласува. Може би защото действително олицетворява единството на нацията, а нацията по правило се дели при гласуване. Българската политическа практика отколе е на другия бряг. Тук, разбира се, държавният глава може да гласува. А съвсем скоро ще се разбере, че той може и да основава политически партии, за които после да се гласува.

Само пълният политически аналфабет обаче ще подмине без възмущение новината, че онзи, който "олицетворява единството" на нацията, е решил да си направи партия. Такъв човек вероятно не прави разлика между части и цяло, между обединение и разделение. Впрочем напомням, че думата "партия" е с романски произход и в различните романски езици  е производна на съществителните за част (pars, partie, parte...) и свързана с глаголите за разделяне (partio, partir, partire...). Така че партийният строител няма как да бъде национален обединител. Нито според етимологичните речници, нито според елементарния здрав политически разум.

За протокола искам да поясня, че думи като "алтернатива", "гражданско движение", "обединение" и т.н. не са нищо повече от слаби евфемизми за временна употреба. Справка - ГЕРБ. В този смисъл Алтернативата за българско възраждане на Георги Първанов безспорно ще бъде просто партията на Георги Първанов. Затова бих искал да попитам риторично: какво става с чл. 95, т. 2 на Конституцията? Там май пишеше, че "президентът и вицепрезидентът не могат да участват в ръководството на политически партии"...

(Изображение: Chunx.com)

Блогът на Мартин Осиковски - http://www.lisko.eu/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional