Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Созополският кмет Панайот Рейзи няма да бъде съден за бракониерство

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мирела Веселинова

 

На 1 ноември т. г. се навършва точно една година от скандалния арест на созополския кмет Панайот Рейзи и дружината му по обвинение, че са бракониерствали в района на ловно стопанство "Ропотамо" и са заловени след като са застреляли бременна кошута. Една година по-късно се оказва, че убиецът на кошутата така и останал неидентифициран. Експертизите не успели да установят кой е застрелял животното и кога е станало това, заяви за "Правен свят" говорителят на бургаската районна прокуратура Евгени Узунов. Освен това, един от най-важните и надеждни свидетели тотално се отметнал от първоначалните си показания, че непосредствено преди залавянето на бракониерите чул изстрели от тяхната посока  - на разпит пред съдия той дал съвсем различни показания. В резултат на това делото се оказало в тупик. Срокът на разследването на два пъти беше удължен – именно заради експертизите, но в крайна сметка още на 5 юли делото е спряно в очакване да се случи чудо и да изникнат нови доказателства. Практически след толкова време няма вероятност това да се случи.   
На 1 ноември 2009 г. в района на ловно стопанство "Ропотамо" бе заловена група от шестима бракониери, сред които кметът на Созопол Панайот Рейзи, полицаят от РПУ-Созопол Радостин Щерионов, двама видни местни бизнесмени и др. Според официалните съобщения подвижен патрул на Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Бургас чул изстрели и засякъл групата бракониери малко след като те отстреляли кошутата. Кметът Рейзи, заедно с компанията си, преспа в ареста на РПУ-Приморско, после бе освободен. На излизане от ареста отрече да е ходил на лов, каза че всъщност бил за гъби, макар и с пушка. Адвокатът му извади версията, че всъщност кошутата била убита по-рано, но зарязана там и даже била нахапана от чакали. Пет дни в началото на ноември случката бе в топновините на всички национални и регионални медии.
Скандалът се разрастна след като не друг, а директорът на Регионалната дирекция по горите (РУГ) в Бургас Румен Желев ден по-късно обяви, че в района масово се брокониерства, а лесничеите са безпомощни, защото в ловните дружинки винаги има представители на властта, включително и депутати, полицейски началници и шефове на Гранична полиция. Пред местни и централни медии инж. Желев заяви: "Случаят с кмета на Созопол Панайот Рейзи не е първият подобен. Много често залавяме кметове, висши политици и полицаи да бракониерстват из територията на Регионалното управление на горите – Бургас. Те оказват натиск върху горските служители". Тези хора се изживявали като "местни екшън герои" и винаги, когато биват засечени оказвали натиск за прикриване на случая.
Бургаската районна прокуратура веднага образува наказателно производство срещу неизвестен извършител по чл. 237 от НК – за бракониерство. Текстът предвижда затвор до 1 година или глоба от 100 до 300 лв. Разследването обаче се проточи заради множеството назначени експертизи - балистична, трасологична, съдебно-медицинска, одорологична. Някои от експертизите били оспорени от страните, затова били назначени тройни. Междувременно се смени наблюдаващият прокурор.
В крайна сметка експертите се оказали неспособни да дадат каквито и да е доказателства за извършителя. Химическата експертиза, поверена на Института по криминалистика и криминология(ИКК), не установила следи от барут по ръцете на нито един от членовете на дружинката. От три от общо петте иззети пушки е стреляно, но не можело да се определи кога. Трасологичната експертиза, извършена също в ИКК, не успяла да даде отговор на въпроса дали с някоя от тези пушки е застреляно животното – сачмите, намерени в трупа били така силно разплескани, че нямало начин да се определи това. Експертите от Ветеринарно-медицинския институт в Стара Загора пък по никакъв начин не могли да установят кога точно е умряла кошутата – според обясненията в експертизата трупът е трябвало да бъде обработен на място със специални разтвори, но не било направено и моментът бил изпуснат.
В крайна сметка, бракониерите, заловени с пушки на забранено място по забранено време, вероятно ще се отърват с административно-наказателна отговорност – глоба, която засега се оспорва в съда.
Тия дни, покрай обсъждането на държавния бюджет се водят оживени спорове за парите за съдебна власт, които, както винаги, са орязани, предрича се, че и догодина няма да стигнат средства, включително и за вещи лица. В правната комисия зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов постави задачка на представителите на съдебната власт – да изчислят колко е цената на едно дело в различните съдилища, за да решат къде те са неефективни. Но това провалено дело за бракониерство, може да даде добър повод за друга сметка – колко е масрафът за множеството експертизи, назначени по него и каква е причината те да се окажат безполезни – лоша материална база, некадърност или пък липса на усърдие. 
Във всеки случай потвърдиха се песимистичните картини за всеобщата безпомощност на местните лесничеи в Бургас да се справят с бракониерите. Странното е, че въпреки изявленията на шефа на бургаската РУГ инж. Румен Желев за масовото бракониерстване в региона, до края на 2009 г. в бургаската прокуратура няма нито едно друго дело по чл 237 НК, по простата причина, че нито полицията, нито РУГ, нито граждани са подавали сигнали за такива престъпления. Но след случая с Рейзи още в първите месеци на 2010 г. в местната прокуратура са образувани 12 производства за бракониерство. Трудно е да се прогнозира дали след фиаското на това дело ще има нови сигнали, това ще зависи и от съдбата на вече образуваните.
Но пък созополската общественост очевидно не се терзае от това, че правосъдието така и не успя да изясни бракониер ли е местният кмет, местният полицай Щерионов и другите от дружинката. Публичните изяви на кмета Рейзи са несмущавани от подобни въпроси и той вече смело чертае приоритетите си за последната година от мандата – изграждането на пречиствателна станция и поликлиника. В изявление пред агенция "Фокус" от 10 октомври т. г. г-н Рейзи призова жителите на общината отново да го подкрепят за на следващите избори за кмет, "за да може нещата, които ще започнем, а няма да успеем да завършим, да ги приключим". В плановете на кмета било включено и изграждането на 13–метрова статуя на Аполон на входа на Созопол.

От: http://www.legalworld.bg/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional