Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цветанов обяви 362 000 лева доход за последните 5 години

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов декларира 362 000 лева доходи от 2004 до 2009 година, с което публично оправда закупените от него апартаменти през 2008 година. Той говори близо половин час от парламентарната трибуна, размахвайки две големи папки с информация, а отчетът му бе отразен в безпрецедентно живо предаване на БНТ и БНР.

Изявлението бе провокирано от обвиненията на партия РЗС, че не е ясно как министърът и съпругата му са придобили 9 имота, повечето от които са дарени или наследствени, без двата апартамента, закупени в столичния кв. "Изток" през 2008 г. Независимо, че шефът на данъчните оповести преди седмица междинни резултати от проверката, която не е открила нещо нередно, РЗС продължава да настоява за специална анкетна комисия за имотите на Цветанов, както и за финансирането на партия ГЕРБ.

В епилога на своята реч вицепремиерът иронично благодари за възможността да направи пълната ретроспекция на фамилното "имане", което го върнало "към детството с носталгия". Той заяви, че в Народното събрание има говорители на "Октопода" и че с отчета си смята да приключи с темата.

Цветанов призова всички, които са коментирали темата, да се съгласят писмено НАП да извърши пълна проверка на банковите им сметки и доходите им.

От изявлението му стана ясно, че най-солидни доходи е спечелил от участието си в ръководните органи на партия ГЕРБ (2007-2009 г.) и сдружението ГЕРБ (2006 – 2009 г.) – общо 73 500 лева. Като месечен приход обаче най-големи възнаграждения Цветанов е получил докато е бил зам.-кмет по сигурността в Столичната община – 50 000 лева за 14 месеца.

В качеството си на вицепремиер и вътрешен министър досега той е получил 20 000 лева, при избирането си за депутат – 2300 лева. От 2004 година до напускането на МВР той е взел 46 300 лева, в това число обезщетение при напускане на системата и изплатени отпуски. Съпругата му, също държавен служител, от 2004 до 2009 година е спечелила 99 000 лева.

За консултантски услуги, които се превърнаха в най-коментираната част от доходите на Цветанов, той е получил 40 000 лева в периода 2007 – 2009 година. През 2009 г., малко преди да стане вицепремиер, той е взел 19 000 за официална консултация по проблема за нивата на сигурност в България, криминогенната обстановка и защитата на чуждестранните инвестиции. Другите му подобни услуги са свързани със системи за контрол и наблюдение, както и въпросът с пребиването на чужденците в България. Той не съобщи кой точно е платил за консултациите.

С тези средства министърът си е купил апартамент през 2008 г. за 130 000 лв.. Той специално отбеляза, че към този период вече е имал 26 години трудов стаж. Парите са платени по банков път на фирмата и това можело да се провери. Другият апартамент, купен по същото време, е платен с ипотечен кредит от 58 000 евро, който ще бъде изплащан 30 години.

Цветанов обяви още, че е получил дарение от родителите на съпругата си от 30 000 лв., с които е покрил част от ремонта и обзавеждането на вилата в село Шума – наследство от родителите му. Той обясни, че от 2004 г. тъстът му е в частния бизнес и от 2004 до 2009 г. има доход от 82 338 лв., а също така са продали къща в Габрово за 10 хил. лв.

С част от тези пари купили за 46 000 лева през 2006 г. апартамент в София, който са дарили на голямата дъщеря на Цветанов, но са си запазили правото за ползване, докато са живи.

Румен Петков: Да не говорим кой с кого и кога точно се е срещал

Цветанов нападна БСП и в частност Румен Петков за получените дарения от осъдения на първа инстанция бизнесмен Марио Николов. В лично обяснение от парламентарната трибуна Петков заяви, че Цветанов е имал завидни за България доходи, а апартаментите му са купени с 20-те млн., които ГЕРБ са получили през последните години.

Петков призова Цветанов да не говори кой с кого се среща, за да не стане ясно наистина "кой с кого и кога точно се е срещал". Бившият вътрешен министър не уточни за какво точно говори.

Преди ден задържаният като лидер на група за поръчкови убийства Петър Стоянов – Сумиста съобщи, че се е срещал с Цветанов. В парламента вицепремиерът каза, че "не коментира организираната престъпност".

Румен Петков поиска да разбере откъде са консултантските хонорари на Цветанов. Министърът не отговори, а председателят на НС Цецка Цачева даде почивка прякото предаване на БНР и БНТ приключи.

Преди това Цветанов благодари за подкрепата на ГЕРБ и "Атака", както и на част от Синята коалиция.

Депутатите от ГЕРБ изпратиха вицепремиера със ставане на крака и бурни аплодисменти.

Отчетът на Цветанов бе излъчен по БНТ и БНР по искане на ГЕРБ, чийто парламентарен съпредседател Красимир Велчев заяви, че "ГЕРБ е партия на прозрачността".

РЗС: Да го канонизираме

"Прозрачността" приключи в момента, в който министър Цветанов представи подготвените данни. След това мнозинството на два пъти отхвърли искането на РЗС дебатът за създаване на временна анкетна комисия за имотите и финансовото състояние на вицепремиера да се излъчи по държавните радио и телевизия. Дебатите и гласуването по този въпрос бяха отложени за четвъртък поради изтичане на парламентарното време.

Създаването на комисията е поискано от 70 депутати от ДПС, БСП и независимите на Яне Янев.  Последният каза, че единствено парламентарна комисия е в състояние да направи независимо проучване на имотното състояние на Цветанов. 

Шокиращото повишаване на благосъстоянието на фамилията на вътрешния министър странно съвпада с влизането му в политиката, заяви Янев.

Вносителите на проекта за комисия смятат, че е има основателни съмнения, че финансово състояние на Цветанов е придобито по незаконен начин докато е бил представител на държавната и общинска власт и политическо лице.

Доходите на семейството му не са декларирани в пълен размер и върху тях не са платени дължимите данъци, посочи Янев.

От парламентарната трибуна той обяви, че вътрешния министър и фирмата, от която е закупил два апартамента в кв. "Изток", са участници в схема за укриване на данъци, груби нарушения на Закона за обществените поръчки, пране на пари и корупция.

Янев говори за фирмата "Ти Ви Би", чийто собственик Тодор Бояджиев е личен приятел на Цветанов, който пък е кум на дъщеря му и кръстник на внучето му.

Янев добави, че от изказването на Цветанов не е станало ясно кого е консултирал, което е основание депутатите от ГЕРБ да подкрепят създаването на комисията, заключи Янев.

Съпартиецът на Явен – Емил Василев заяви, че изказването на Цветанов е било зле скалъпен и режисиран оперетен спектакъл. Видяхме народни представители, които ставаха на крака и аплодираха думите на вицепремиера, което ми напомни за конгресите на БКП, които се провеждаха преди повече от 20 години, добави депутатът.

На баланса, който представи Цветанов, може да завиди всяко едно средно голямо предприятие, заяви Василев и направи следното изчисление: Цветанов е придобил 360 000 лева, от тях 100 000 са във влогове. Това означава, че му остават 260 000 лева. 150 000 лева е платил за апартамент и остава със 110 000 лева. По оценка на експерти ремонтът на къщата му в село Шума (санировка, дограми и барбекю) е за около 100 000 лева. Това означава, че му остават 10 000 лева, с които той е издържал семейството си от 2004 г. досега.
Депутатът Емил Василев призова Цветанов да излезе и да обясни как се живее толкова години с тези пари. "Ние трябва да го канонизираме", добави той. Как може да живеят без да се хранят, попита риторично Василев. Той определи изказването на вицепремиера като една от най-гнусните лъжи, произнасяни в Народното събрание.
 

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional