Свободата днес и тук 26 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов: Подкрепям АЕЦ "Белене" не "от сърце", а "прагматично"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Премиерът Бойко Борисов е изпратил писма до президента на Сърбия Борис Тадич и до премиера на Хърватия Ядранка Косор с покана да участват в АЕЦ “Белене” с около 1 %, 1.5 % до 2 процента. Това информира Борисов министрите си тази седмица, става ясно от правителственото заседание, публикувана от Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов подкрепя АЕЦ "Белене" не "с цялото си сърце", а с "прагматизъм". Това важно уточнение прави той пред министрите си, след като в началото на седмицата бе цитиран да казва пред руската държавна агенция ИТАР-ТАСС, че " с цялото си сърце подкрепя проекта АЕЦ "Белене".

Аргументите на Борисов за подкрепа на проекта "от сърце" и "прагматично", обаче се припокриват. Това става ясно от разясненията, които той дава на правителственото заседание в сряда, стенограмата от  което бе публикувана в петък на сайта на МС.

"За ИТАР-ТАСС интервю не съм давал. Цитиран съм по незнайни какви източници за нещо, което не съм казвал, че с цялото си сърце подкрепям АЕЦ "Белене". В случая, ако трябва да направя изказване по този въпрос с прагматизма си подкрепям проекта АЕЦ "Белене”, защото от едната страна имаме Турция, която ни чака да види какво ще правим за да направи своите четири реактора. Освен това и вчера разговарях с президента на Сърбия господин Тадич и на него и на премиера на Хърватия – Ядранка Косор съм изпратил писма, надявам се до 13-ти да върнат отговор дали те също желаят като миноритарни участници в този проект да участват в АЕЦ "Белене” около 1 %, 1.5 % до 2 %, което ще направи този проект още по-прагматичен защото гарантира пазарите на тази централа, когато бъде изградена", заявява Борисов.

"По някакъв начин ми се слагат думи, които не съм изрекъл, и които съвсем по различен начин се тълкуват от различни среди. Това явно се налага като практика, защото се прецитира нещо, което не е казано и след това се транслира и се публикува и се обсъжда като реално случено", допълва той.

На 2 ноември бе разпространено изказване на Борисов пред ИТАР-ТАСС, която го цитира да казва, че "с цялото си сърце подкрепя АЕЦ "Белене", която е важно да се построи, защото през 2020 г. у нас ще има проблеми с тока, а в Турция ще имат вече четири атомни централи. Той е потвърдил, че преговорите за влизане на германски инвеститори в проекта са във финална фаза. Очаква се компанията да дойде от Бавария, където последно води преговори българското правителство.

Нито във въпросното оспорено интервю за ИТАР – ТАСС, нито в разясненията си пред правителството, Борисов повдига въпроса за удължаване срока на експлоатация на V и VI реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Ето какво обяснява премиерът за предстоящата визита на Путин:

"Така, че да използваме идването на премиера Путин и сутринта разговарях с министъра на икономиката и енергетиката за възможността нашия бизнес, говорим за всякакъв, но там където сме били най-силни през годините, хранително-вкусовата промишленост, вина, полуфабрикати. Сутринта чух от министър Младенов какво сме направили за облекчаване на визовия режим за облекчаване на руските туристи, които идват в България. Да използваме тази среща и да избягаме от всякакви възможности за спекулации и политика с нея, и да поставим точно на прагматични нива взаимоотношенията си с Руската федерация, те нито са бившият Съветски съюз, нито ние както Младенов каза сме бившата Народна република или 16-тия сателит в бившия Съветски съюз, а да използваме добрите си взаимоотношения и да се опитаме, ето това е политика, на политическо ниво да облекчим условията и възможностите да приемат руснаците наши инвестиции и стоки, защото повтарям във всичките ни срещи, които сме имали досега на различни нива с представители на Руската федерация, всички казват: "Още помним коняка „Слънчев бряг”, още помним цигарите "БТ”, още помним цигарите "Ту-134”, които години наред са правени и още ги има във филмите.

Възложил съм на министър Трайков, да се подготви по тези задачи, за да използваме времето.

Знаете, че имах официална покана за подписване на договор между БЕХ и "Газпром” в мое присъствие и на господин Путин в Москва, поради куп съображения, за което му благодарих, че ги прие, той ще дойде в събота (13 ноември-бел.ред.) в неговия почивен ден и наш, но това, че е събота и почивен ден, вие знаете, че за нас винаги е бил работен и това не променя по никакъв начин сериозността на визитата и надеждите, които възлагаме.

Повтарям по "Южен поток” и "Белене” имаме подписани договори, които трябва да се изпълняват. Разбира се, по АЕЦ "Белене” ще поставим много от въпросите, които ни интересуват, защото пак предишното правителство продължава да тръби и говори, че договорът е 3 милиарда 970 милиона евро, но никога не казва, или по-точно умишлено пропуска да каже, че в този договор има около 500 милиона евро за консултантски услуги плюс 250 милиона евро теглен кредит от БНП "Париба”, който с по 20 милиона евро на година ние плащаме лихвите. Има 780 милиона евро по инфраструктура и има едно изречение, което е изключително важно, а пък "Цанков камък” ни показа, че всъщност в него се корени ябълката обикновено на раздора и всъщност големите пари, които се плащат в последствие, това е т.нар. инфлационен индекс.

По начина, по който е подписан този договор той не е фиксиран, а той може да достигне до плюс 2.5 милиарда евро допълнително. Тези, които могат бързо да смятат, когато натрупат това върху тези 3 милиарда 970 милиона евро, а и още едно нещо – лихвите по тези заемни пари, които ще се вземат, цената на този проект съвсем не е 3 милиарда 970 милиона евро. Навремето така са направили и с "Цанков камък”. Когато се каже 120 милиона евро, разбира се прекрасен проект, защо да не се направи, но когато той след това достигне до 1 милиард лева, разбира се, не само, че не е прекрасен, а е изключително неизгоден. За това с министър Трайков ще се подготвим на чернова по всички тези теми и също така ще проведем разговор какво мисли руската страна по всичко това.

Спекулира се и с това, че аз съм прагматично за построяването на този проект, както и министър Трайков, а Дянков е казал и го казва, ето точно спекулацията, че няма да се даде нито лев повече от държавния бюджет за тази централа, това е точно така.

Ние сме казали, че двата милиарда, които сме вложили до този момент в тази централа трябва да бъдат включени в активите и ние от бюджета и за това до ден днешен нищо не правим, не можем да дадем и един лев отгоре. С една дума правителството има пълно единство по този проект и няма никакво противопоставяне в случая на господин Дянков с изпълнението на този договор. Това е и нашата позиция."

* Публикуваният откъс от стенограмата е без редакторска намеса

От: http://mediapool.bg/

 

  
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional