Свободата днес и тук 09 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Добре дошли горещи стъклени ядрени блокове. “Белене” ще ни излезе през носа

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
e-vestnik

Българското енергийно лоби успешно прокарва следващия си проект – АЕЦ “Белене” и успешно крие един нерадостен факт – какво ще става с ядрените отпадъци. По най-груби сметки на български експерти, едно ядрено хранилище, което трябва България да построи по евроизискванията, ще струва над 1 млрд. лева.

Премиерът Борисов влезе с летящ старт в управлението и гръмко заяви, че спира АЕЦ “Белене”, защото ще е скъп и няма да се изплати (и е прав). Немският инвеститор RWE се оттегли от проекта. И след това Борисов активно подкрепяше всички действия по строежа на АЕЦ. Уж няма пари, а НЕК продължава да плаща по договор на “Атомстройекспорт”.

Какво ще даде “Белене”? Евтин ток? Дрън-дрън. Стара лъжа на нов глас, този път на Борисов.

Неотдавна премиерът каза, че хидроенергийният обект “Цанков къмък” щял да се изплати след 1000 години. Сам по себе си той е скъпа играчка на енергийното лоби, направена с пари от нашия джоб, на всички българи, за кефа на една шепа овчаровци, дебели енергийни вратове и свързани с тях фирми (а за Доган е банално да се припомня). Но това са ВЕЦ-ове, екологично безопасни и те ще дават енергия и в следващия век.

Какво става с АЕЦ, обаче? По силата на досегашните договори, които се крият – било тайна – България изнася ядрените опадъци в Русия. И от догодина или от 2015 г. – енергийните мошеници не казват точно – тези отпадъци ще се върнат тук остъклени. И България трябва да ги закопае някъде. Да направи подземно или друго хранилище, което ще струва поне 1 млрд. лева. Никой не слага в цената на тока това скромно разходче. Хубаво е да се приказва за евтиния ток на Козлодуй, ама никой не казва какво влече след себе си.

Засега трупат на открито в Козлодуй касети с отработено гориво, и на части ги карат за Русия. Същите енергийни спецове не казват дори колко са радиоактивните отпадъци. Но става дума за хиляди тонове годишно. Само нискорадиоактивните отпадъци - ръкавици, облекла, празни контейнери - са 1400 т годишно (виж линковете долу).

От отработеното гориво в Русия извличат радиокативните елементи, които могат да се използват, а останалите (над 30 вида) се изливат в стъклен блок. Радиоактивността от него е толкова силна, че човек не може да го доближи дори в защитни одежди. Блоковете се обработват от роботи. Горещи са от силата на радиоактивността и изстиват с десетилетия. И в България ще дойдат горещи. Къде ще ги копаме?

Помни ли някой старозагорци как лежаха по пътя, да попречат да се унищожават на полигона на 25 км от града някакви ракети – не ядрени, а с тротил? Помни ли някой как лежаха по селата около София на пътя на софийския боклук? А онези край Нови хан, дето не искат ядреното хранилище за радиоактивни ръкавици, инструменти и празни касети?

Добре ни дошли стъклените ядрени блокове. Горещи като българо-съветската дружба.

От: http://e-vestnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional