Свободата днес и тук 23 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Неколегиално за “отстрела”

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров

1. Неприятно чувство на раздразнение при неизяснена ситуация.

2. Приятно чувство, което е съпроводено с очакването на развръзката в книга или филм. Това са значенията на вече побългарената дума “съспенс”.

А на вас приятно или неприятно ви е?

Ентусиазмът на по-голямата част от българските медии покрай темата “400 000 евро обещани за отстрел на Борисов” показва, че на някои им е приятно. Ако им беше неприятно, нямаше да отделят толкова място и време за нещо, което всъщност не е новина. Кой е обещал 400 000 евро? На кого е обещал 400 000 евро? Кога ги е обещал? Защо иска “отстрел на Борисов”? Нито един от тези въпроси няма отговор. Темата обаче я има и очевидно на част от медиите не им е неприятно това да е така.

Ако приемем, че им е приятно, тогава се връщаме при второто определение на думата “съспенс” - приятното очакване на развръзката във филм или книга. Но пък да си признаваме, че медиите представят новините като филм или по-скоро сапунен сериал, не е много колегиално. От друга страна пък, е вярно.

Единственият факт в тази тема е, че това вече ни се е случвало. И преди медиите са съобщавали за засечени разговори и планове за убийство на българския министър-председател. И преди участниците в тези “новини” с видимо раздразнение, но и с неприкрито удоволствие коментират пред медиите въпросните заплахи. “Не бих я отрекъл”, е казал министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод публикуваната информация. Самият министър-председател дори е демонстрирал разочарование от “ниската” цена, определена за живота му: “Мисля, че е малко.”

Резултатът от всичко това ще бъде, че темата ще присъства още по-широко в медиите. Публиката ще изпитва съспенс. От онзи втория, приятния. А засегнатите държавни мъже ще продължат да казват “не коментирам”, докато коментират темата.

Истината е, че подобна “новина” не може да съществува в нито една нормална държава. Подобни сигнали, когато ги има, са работа само и единствено на специалните служби. Изтичането на подобна новина е повод за проверка в самите служби. В нашия случай обаче няма да има проверка, както ни каза министър Цветанов със следното изречение: “…в случая специално не смятам, че трябва да правим някакво заключение за изтичането на информация, която да създаде някакъв подобен проблем”.

Държавните мъже очевидно стимулират разговора по подобни “новини”. Едва ли и медиите сами ще се сетят изведнъж да съобщят за някакви обещани пари и някакъв отстрел. Елементарното упражнение по отвличане на вниманието е добре познато на всички бивши и настоящи ченгета. Проблемът е защо самите медии с готовност се втурват да участват в това упражнение. Но това е една друга тема, а пък и разговорът ще стане съвсем неколегиален.

коментар от в.Пари

Блогът на Иван Бедров - http://ivanbedrov.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional