Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Двама тук (уж) се карат, трети вече е спечелил ( за АЕЦ „Белене“)

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Чухте ли? Българското правителство наема консултант по сделката с АЕЦ “Белене”, но това било тайна. Предполагам, че така то се пази от досадния наплив на инвеститори, които се надпреварват да наддават. С хитрия ход да наема мистериозен консултант кабинетът респектират и най-едрите балъци, заловени в мрежата на обещанията за светлото (ни) като чернобилско зарево ядрено бъдеще, в което само до преди месеци на премиера Борисов му се привиждаха шарани.

Какво си въобразяват тези корпоративни милиардерчета- че е лесно да се класираш първи на опашката от обезумели по ”Белене” инвеститори ли?

Да видим обаче фактите, за които не се нуждаем от издаване на държани тайни.

Благородната (все по) социалистическа надпревара между двата екипа на Путин в България не само се разгаря, но чак изригва от все по-значими, знакови дори протуберанси на управленската мисъл.

Екипът на Борисов определено води в подклаждането на очакванията. Печели засега с намеци за мистериозен германски инвеститор , възкръснал като такъв след бягството на концерна RWE от България от проекта “Белене”. Германците обаче май са обзети от нетипични за тях колебания , повлияни като че ли от терзания в стила на “Младия Вертер”. Пък и не върви някак да им е говорител някой балкански политик – макар и от размерите на Борисов.

Водещият в надхитряването екип явно усеща вкуса на руските овации и намира нови и нови шедьоври на въображаемото инвестиране. Сред тях се откроява (все по) братската ( на Борисов) Сърбия. Той й предлага да участва с някой и друг процент в неродената централа “Белене”, а тя пък се дърпа и си качва претенциите като всяка ухажвана булка, която е усетила цената си. Иска си вече 5 -те процента.

Това сигурно е сестрински шантаж във връзка с факта, че Хърватия отказа на Борисов прелъстителната оферта да се включи в балканската тройка, за да бъде допусната до секси ситуацията сред получателите на хипотетичния ток. “ Не, мерси”, дръпна се Хърватия с кокетния аргумент, че сама щяла да се погрижи за себе си- направо нечувано отношение към сваляч като нашият Борисов.

И тук на този драматичен фон, в целия си блясък в търсенето на свещения граал ( инвеститор), с гръм се намесва изоставащият отбор на г-н Първанов. Като казвам гръм, не се шегувам: с топовни салюти той посрещна в София сирийския президент Башар ал Асад и го изпрати с намеци, че Сирия искала да купува от несъществуващия беленски ток.

Само пророкът Мохамед е успял да покори така светкавично Шам ( както арабите наричат Сирия и столицата й Дамаск)- дори и твърде успешните във военните дела израелци не могат да го постигнат: а и ще им става все по-трудно след като спечелиха важен съюзник. Българският президент обеща днес подкрепа на сирийския с колега по спора за окупираните Голански възвишения.

Представяте ли си колко му е важен на Първанов ефектът от обещанието да лансира продажба на несъществуващия беленски ток, че чак обеща на Сирия да й помага за решаване на един от най-заплетените въпроси в най-нерешимия международен възел, известен като Близкоизточен конфликт! Явно Първанов се вижда в ролята на брокер по някаква (съществуваща само в неговата глава) тройна сделка: ядрен руско – български ток за един мирен Близък изток с посредничеството на др. Първанов.

Ако не успеем някак да вдъхнем живот на АЕЦ “Белене” ни чака най-страшното, предупреждават вкупом конкуриращите се брокери на руския проект “Белене”: Турция щяла да се възползва и да си произвежда ток, вместо да зависи от нас. Такива заплахи се доучват от съблекалните на двата отбора.

Залаганията явно растат. Но не се вълнувайте, развръзката наближава. Иде Путин. Иде събота 13-ти.

Класика: двама (уж) се карат, трети вече е спечелил. Познайте дали той идва в България без да е получил гаранции за гарантираната печалба!

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional