Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Агентът и Трактора"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Българският президент е работил навремето за комунистическите тайни служби, а сега трябва да е влязъл във връзки с мафията, пише германският вестник "Зюддойче цайтунг" в статия под заглавие "Агентът и Трактора", предаде радио Дойче веле.

Българският президент очевидно подготвя създаването на ново политическо движение, което да се превърне в противотежест на консервативното правителство и да позволи на Първанов да запази влиянието си и след напускането на най-високия държавен пост през следващата година. Първанов е един от най-обичаните политици в страната. Същевременно е много оспорван, тъй като по време на комунизма е работил за тайните служби, а се смята, че поддържа контакти с представители на организираната престъпност, пише авторът на статията Клаус Брил.

Само преди две седмици министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обвини президента, че е в тесни връзки с предполагаемия престъпник и бивш таен агент Алексей Петров, който бе арестуван през февруари по обвиненията, че ръководи мафиотска мрежа. А Първанов му дал политически гръб. С подобно твърдение излезе и консервативният депутат Атанас Атанасов, бивш директор на Националната служба за сигурност.

Президентът отхвърли упреците, но случаят определено ще даде отражение върху предстоящите през есента на следващата година президентски избори. След два мандата Първанов вече няма право да се кандидатира, а от управляващата партия ГЕРБ най-вероятно ще издигнат като кандидат вътрешния министър Цветанов. Той бе най-обичаният политик в страната, след като натрупа точки като решителен борец срещу организираната престъпност и зрелищни арести. Но покрай аферата с придобитите по неясен път няколко негови апартамента, рейтингът му изостана след Първанов и Борисов.

Четиридесет и пет годишният вътрешен министър бе обвинен от лидера на РЗС Яне Янев, че в последните години се е обогатил съмнително бързо, и то на базата на връзките си със смятаната за особено корумпирана партия ДПС. Цветанов отрече, но призна, че има шест апартамента. Бил декларирал още преди години тази собственост, а и някои от имотите били наследени. В момента случаят се разследва, Цветанов вече даде обяснения пред парламента, продължава статията.

И така отново пламна дискусията около съмнителните връзки между политиците и престъпния свят, но да се оформи безпартийна оценка е трудно.

Яснота би могла да настъпи на базата на действията на освободения наскоро от ареста и пуснат в домашен арест Алексей Петров, който обяви, че ще издигне кандидатурата си за президентските избори и обеща нови разкрития. Дипломираният
икономист е бивша барета, а през 90-те години е имал съвместна фирма с днешния премиер Борисов, което президентът Първанов постоянно напомня.

Неговата акция за създаването на ново политическо движение раздуха един отдавна тлеещ конфликт. По думите на Борисов Първанов нарушава конституцията, която забранява на президента да се меси в политиката и изисква от него строга надпартийност.

България вече нямала президент, каза Борисов, по повод на което президентът обвини премиера, че разцепва нацията - Борисов не действал като министър-председател на всички българи, а само на една партия, и така предизвиквал социални протести.
 

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional