Свободата днес и тук 29 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България на желевци и ченгетата в тоги

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Атанас Чобанов

Поредното ченге пълзи към върха на държавата. Ще кажете - то не остана. И наистина: президент е агент "Гоце", а премиер е пожарникарят, който мечтаел да стане офицер на ДС. Вътрешният министър през 1987 г. е бил милиционер. Една сал Цецка Цачева май не е милицай.

За петото място в държавата, това на шефа на ВАС се гласи Георги Колев, възпитаник на школата в Симеоново. Ако изборът му мине, той ще стане най-висшето ченге в тога. Тук не броим ченгетата сред конституционните съдии.

Колев е завършил през 1991 г., което значи, че е постъпил в Симеоново, за да стане лошо ченге, комунистическо, кадрови офицер и опора на несправедлив и мракобесен режим. Отишъл е да учи там по собствен избор и желание. Готвил се е да работи в следствената служба, която повече от 30 години е един от най-зловещите инструменти за репресии на ДС. След като завършва става следовател, после прокурор, после съдия. Сега ни убеждават, че е добро ченге. Даже, че е най-добрият сред съдиите и трябва да ги ръководи. Толкова е добър, че няма конкуренция и е сам юнак на коня в "надпреварата" за поста.

Възможно е да е така. Всеки може да се покае, да си смени убежденията, да започне да служи самоотвержено на справедливостта. Но при едно условие: да е независим и прозрачен за обществото. Именно тук с Колев имаме проблем. Проблемът е, че магистратът явно е пренебрегнал законодателните инструменти, които информират гражданите за имуществото и евентуални зависимости на хората, заемащи висши постове в държавата. Това информиране става с годишни декларации пред Сметната палата.

Тук не говорим за казуса с 60 декара земи, вписани в декларацията на Колев за 2010 г. като 64 кв.м. Възможно е това да е грешка. Но Георги Колев не е декларирал повече от половин милион лева доходи на съпругата си, която е софийски нотариус.

Магистрат като Колев не може да не знае, че по закон не подлежи на никаква санкция за невярна декларация. И вероятно поради това е пренебрегнал досадната формалност. Няма проблем с данъците върху тези доходи, които са платени. Проблем има с пренебрежителното отношение към публичноста и към правото на данъкоплатците да знаят кой си и не зависиш ли от някого.

Преди няколко месеца европейските депутати засякоха несъответствия в декларациите на Румяна Желева. Там дори не ставаше въпрос за някакви недекларирани пари, а за участия във фирми, които Желева най-вероятно е забравила да прекрати от чиста мърлящина. Първо една фирма, после още една. Като за капак от втората щръкнаха ушичките на ченгета от Държавна Сигурност. Подозренията за зависимости от бизнес и други фактори кипнаха и резултатът е известен. Отделно от това Желева беше срамно некомпетентна кандидатура.

Няма да повдигаме въпроса доколко един наказателен съдия е компетентен да ръководи административен съд. Въпросът е дали в случая с декларациите на Георги Колев имаме просто мърлящина или по-скоро отношение на ченге, което няма скрупули относно собствената си независимост и прозрачност, защото само си е избрало да е зависимо и потайно. По устав.

А след като по устав няма наказание, какво там значи някаква си декларация...

Блогът Бивол: http://www.bivol.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional