Свободата днес и тук 09 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Пак закани за импийчмънт на президента, този път и от БСП

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Червеният депутат и бивш констититуционен съдия Любен Корнезов предупреди президента Георги Първанов, че сам се поставя под заплаха от импийчмънт заради ангажимента си с "АБВ". Самият Корнезов бе зам.-председател на Комисията по изработването на конституцията във Великото народно събрание.

Силният сигнал към Първанов, отправен от неговите бивши съпартийци, бе предшестван от изказванията на Бойко Борисов, че България е останала "без президент".

“Говориме за господин Първанов и единственото, за което съжалявам, че България остана без една институция за близо една година период напред, защото човек, който има политически проект, не може да бъде президент", коментира преди седмица премиерът. Извън това в деня на обявяването на "алтернативата АБВ", той си позволи да каже само, че "в ГЕРБ “АБВ” сме били отдавна, вече пишем, четем, преразказваме".

От парламентарната група на ГЕРБ веднага реагираха и заявиха, че ще бъдат проведени консултации с останалите партии дали да се предприеме нова процедура за импийчмънт на президента. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също заговори за отстраняване на държавния глава.

На този етап обаче депутатите трудно биха намерили формални основания за такива действия, защото "АБВ" все още не е регистрирана като гражданска организация.

Само преди година Народното събрание направи опит да събере 161 гласа, за да отнесе въпроса за "политическото говорене" на Първанов от скандала му със Симеон Дянков до Конституционния съд. Опитът се оказа неуспешен заради бойкота на седем души от РЗС.

"Ако Първанов ме чува, в никакъв случай да не оглавява де факто или де юре едно такова движение, докато е президент, защото има опасност да прекрачи прага на конституцията", призова Любен Корнезов.

Според него при юридическото учредяване на движението Първанов може да изпадне в хипотезата за нарушение на чл. 95 от основния закон. В ал.2 на същия член се казва, че "президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, обществени и стопански дейности и да участват в ръководството на политически партии".

"Основният закон не разрешава на президента да извършва политически дейности в полза на даден субект. На практика няма разлика между партия и движение, което си поставя политически цели", заяви Корнезов.

Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че обсъжданията за евентуална процедура по отстраняване на президента ще са през следващата седмица. "Конституцията ясно посочва, че не е позволено държавният глава да участва в каквито и да било граждански инициативи", обясни той.

Според Велчев самите участници във форума си противоречат - "едни казват, че е нормално техният лидер да бъде Първанов, други обясняват, че едва ли не той няма нищо общо и те са го поканили".

"Някъде чух, май че самият премиер го беше казал, че президентът не може да се занимава с политика. Ако президентът не се занимава с политика, с какво се занимава?", заяви Георги Първанов в отговор на нападките.

“Сега, на Нова година, когато държавният глава поздравява българския народ, той декларация на АБВ ли ще прочете по БНТ? Такава подмяна не трябва да бъде допускана. Моят призив е да се съберем и да обсъдим процедурата за импийчмънт и да я доведем този път докрай въпреки партията на Алексей Петров”, призова Сидеров, имайки предвид РЗС.

Задочният отговор на Първанов беше, че това не го интересува.

"Това, че съм тук, и словото, което произнесох, надявам се, че не издава някаква боязливост", заяви Първанов в отговор на въпрос дали не се е уплашил, че може да му се търси отговорност за създаването на формацията.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional