Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Путин ще присъства лично на капитулацията на София пред "Южен поток"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Руският премиер Владимир Путин ще пристигне в събота в България с цел лично да присъства на капитулацията й пред "Южен поток", пише московският в. "Время новостей".

Предвижда се шефовете на "Газпром" и на "Българския енергиен холдинг" да подпишат най-сетне споразумението за създаване на съвместно предприятие, което ще проектира, построи и управлява българската отсечка, посочва изданието.

Това ще стане почти три години, след като Русия и България подписаха междуправителствено споразумение. И в двете страни оттогава кабинетите се смениха, но в София дойде на власт лидерът на десноцентристка партия Бойко Борисов, който веднага замрази всички проекти за енергийно сътрудничество с Москва, стартирали по време на социалистическото управление. Русия убеждаваше България, заплашваше да я съди и да промени маршрута на газопровода с намек, че може да го отклони към Румъния, през лятото направи малка отстъпка в цената на газа (към 10-15 долара за хиляда куб. метра). Доскоро обаче Москва не бе успяла да постигне осезаем напредък, пише всекидневникът, цитиран от БТА.
 
При неофициална среща по случай своя рожден ден Путин дори се оплака от България на своя приятел, италианския премиер Силвио Берлускони. Последният обеща "да поработи дипломатически" с Бойко Борисов, за да престане той да прави спънки на "Южен поток". Доколкото италианската ЕНИ формално все още остава партньор на "Газпром" в проекта, а г-н Борисов и синьор Берлускони се смятат за приятели, се казва в коментара, озаглавен "Брак по италиански".

Не се знае със сигурност дали италианският премиер е удържал на думата си. След това обаче шефът на "Газпром" Алексей Милер наистина направи твърде плодотворно посещение в София. Той заяви, че България е склонила да създаде смесено предприятие още през ноември, а не да чака до февруари 2011 г., както е настоявала по-рано, пише изданието.

Няма обаче да е лесен животът на партньорите в този принудителен съюз. Много е голям рискът той да приключи с шумен развод или да се точи вяло с елементи на дребен саботаж, както се развиват нещата между "Газпром" и ЕНИ, коментира "Время новостей".

Прекалено голямо е според вестника желанието на Брюксел да построи тръбопровод за газа от Каспийския регион, който да заобикаля Русия. Днешното българско правителство е силно ориентирано към Европейската комисия и Вашингтон; освен това, София е член на консорциума и потенциален транзитьор на "Набуко", припомня изданието.

Перспективите на двата други руско-български проекта - петролният и атомният, изглеждат още по-зле. Те очевидно  нямат международен застъпник в лицето на Берлускони. Нещо повече, "Бургас-Александруполис" изобщо си е трън в петата за италианците, тъй като се конкурира за суровинни ресурси с техния проект "Самсун-Джейхан" през Турция, който заобикаля Проливите, пише "Время новостей".

Колкото до АЕЦ "Белене", България просто няма пари за нея, нито готов инвеститор, освен "Росатом". А София не желае да вземе кредит от Москва, водена от политически съображения. Българите впрочем не се очертава да съберат пари и за
финансиране на техните 50 процента от "Южен поток". Което допълнително застрашава нормалната дейност на съвместното предприятие, допълва "Время новостей".

Различия в позициите на България и Русия може да помрачат първата визита на Владимир Путин като премиер в България утре, пише на сайта си китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Благонадеждният съюз между "вечните приятели" от времето на Съветския съюз се развали, когато България се присъедини към НАТО през 2004 г. и позволи на САЩ през 2006 г. да разположат 5000 войници в България - ход, който засегна болното място на Москва, отбелязва Синхуа. По-рано тази година Русия поиска от България да обясни плана си да разположи елементи от американския противоракетен щит. Москва неколкократно е обвинявала САЩ, че вземат на прицел Русия с разполагането на противоракетна отбрана в страни в Източна Европа, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Картината е също неясна що се отнася до двустранните икономически отношения. Агенцията цитира българският премиер Бойко Борисов, че правителството иска двустранният търговски обмен да се върне на предишните си високи нива.

Сред пречките пред двустранното сътрудничество са проектът за АЕЦ "Белене" и руският проект за газопровод "Южен поток", отбелязва Синхуа. Руската компания спечели търга за построяване на централата през 2006 г, но проектът изпадна в застой след идването на власт на партията на Борисов ГЕРБ. Сега българското правителство е замразило проекта и търси западен инвеститор. Що се отнася до "Южен поток", агенцията отбелязва, че България е била притеснена от това, че Русия ухажва Румъния с цел вероятно да построи газопровода през нейна територия, вместо през България.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional