Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съдът задължи Първанов да извади стенограма от срещата с Путин за "Големия шлем"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Софийският административен съд задължи президента Георги Първанов да представи стенограма от срещата с руския президент Владимир Путин, проведена на 18 януари 2008 година. Тогава Първанов обяви, че е постигнал "Голям шлем“ с подписаните споразумения за петролопровода "Бургас - Александруполис", АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток".

Решението е постановено по жалба на журналиста от седмичника "Десант“ Лъчезар Лисицов срещу мълчалив отказ на главния секретар на Георги Първанов за достъп до обществена информация. Съдът е отменил мълчаливия отказ на главния секретар и му е изпратил преписката с указание да предостави исканата информация. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

В жалбата си до съда Лисицов посочва, че съгласно Закона за достъп до информация президентството е длъжно да се произнесе по искането му с писмен акт, което обаче не е станало. Той иска да се отмени мълчаливият отказ и да бъде предоставена исканата информация.

Ответникът по жалбата - главният секретар на президента обаче заявява, че жалбата следва да се отхвърли като неоснователна, тъй като не е "нарушен интересът на правото на достъп до информация на жалбоподателя".

Освен това твърди, че "съобразно утвърдената международна практика за разговори "на четири очи”, стенограма не се води и в тази връзка стенограма в конкретния случай не може да бъде предоставена".

Твърдението на главния секретар на президента обаче е в противоречие с изявление на президента Георги Първанов от 12 март 2010 година, седмица след скандала с публикуването на стенограмата от разговорите му с финансовия министър Симеон Дянков. Тогава Първанов заявява на пресконференция, че "за всички разговори с държавните или правителствени глави в рамките на пленарните заседания се водят стенограми". Според Първанов "тези стенограми се водят по цял свят, за да се знае трима президенти след мен какво съм правил аз, какви са били аргументите ми и какво в крайна сметка е договаряно".

Първанов за стенограмите:

За всички разговори, уважаеми господин Диков, с държавните или правителствени глави в рамките на пленарните заседания се водят стенограми. Ако Иван Костов или някой друг премиер не го е правил, той е бил в грешка, защото той няма чувство за институционална памет. Тези стенограми се водят по цял свят, за да се знае трима президенти след мен какво съм правил аз, какви са били аргументите ми и какво в крайна сметка е договаряно.

Аз много бих искал да публикуваме стенограмите от разговорите с Путин като президент и една година по-късно с президента Медведев и с премиера Путин, вече в различно качество. Няма да има по-силно доказателство, вярвайте ми, ще се видим сигурно след много години пак с Вас, за това, че не само аз, че българската делегация е отстоявала националния интерес.

Оставям настрани факта, че тези стенограми, че тези разговори сами по себе си са достатъчно дипломатични, за да крият някаква интригуваща информация. На разговорите на четири очи с държавници и с посланици - и го казвам това заради наглата лъжа и пошлостта на Асен Агов - на тези разговори присъстват по един чиновник и от двете страни, който записва, прави паметна записка, също част от идеята за паметта, за онова, което се случва в отношенията между една или друга държава. Не може Иван Костов да не ги знае тези работи. Ако не ги е правил, пак казвам, това е голям грях към идеята за държавността.

Още

Тогава президентът казва още:" ...разговорите на четири очи с държавници и с посланици - на тези разговори присъстват по един чиновник и от двете страни, който записва, прави паметна записка, също част от идеята за паметта, за онова, което се случва в отношенията между една или друга държава".

Преди половин година Първанов уверява, че много би искал да публикува стенограмите от разговорите с Путин като президент и една година по-късно с президента Медведев и с премиера Путин и ще направи всичко възможно да се публикуват тези стенограми в рамките на мандата му, но "не сега, защото има натиск, от разговорите, които е имало по тези няколко кръга на формирането на правителството на тройната коалиция".

Според секретаря на държавния глава на сайта на президента и в много медии са публикувани коментари за срещата и жалбоподателят може да се запознае със съдържанието на разговорите от тях.

Според съда е неоснователно възражението на ответника, че тъй като се касае за среща на "четири очи” съгласно международната практика, стенограма не се изготвя и съответно такава не може да бъде предоставено на жалбоподателя.

В решението на съда се посочва, че нормалната административна практика на официални срещи на президента, на дискусии и заседания е да се води стенограма. Освен това и обичайната международна практика при водене на разговори на "четири очи” е също да бъде воден протокол за разговорите от срещата, особено когато се касае за официална среща.

"Това е така, тъй като под термина “на четири очи” се разбира среща - разговор между двамата ръководители на делегациите, без участието на самите делегации, но не означава конфиденциалност на разговора и изключването му от общата практика за водене на стенограма за съдържанието на разговора. Твърдението, че тъй като се касае за среща на “четири очи”, при която не се изготвя стенограма и съответно такава не може да се предостави на жалбоподателя, обаче не освобождава административния орган от задължението му да отговори писмено и мотивирано на жалбоподателя, поради и което съдът намира, че в тази връзка постановеният мълчалив отказ е незаконосъоразен", се посочва в решението на съда.

Освен това според съда е неоснователно и възражението на ответника, че тъй като президентът е коментирал съдържанието на водените разговори и това е отразено на електронната страница на държавния глава и в медиите са публикувани много коментари за срещата и от изявления на жалбоподателя е видно, че той е добре запознат с тях, не следва задължение на административния орган да се произнесе по искането му за достъп до информация.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional