Свободата днес и тук 03 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Не съм говорил с Путин за "Белене" и с Берлускони за "Южен поток"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Таня Петкова

Темата на разговорите ни с руския премиер Владимир Путин е "Южен поток", темата за АЕЦ "Белене" не сме я засягали, заяви премиерът Бойко Борисов в петък, ден преди визитата на Путин в София. Пред репортери в парламента Борисов поясни, че посещението на руския премиер е свързано с подписването на договор за смесената компания, която ще изгражда газопровода "Южен поток".

"До този момент с г-н Путин темата АЕЦ "Белене" не сме я повдигали. Ако той я повдигне, ще говорим и ще поставя всички теми", каза Борисов Борисов и уточни, ще постави въпроса за завишената цена на проекта, тъй като разходите са много повече от 4 милиарда евро.

Опасения, че се поемат ангажименти, за които никой не знае

През последните три седмици Борисов е провел три телефонни разговора с Владимир Путин, които, според информация на руското правителство, били посветени на съвместните енергийни проекти.

Подробности за договореностите обаче няма и независимо от уверенията на Борисов, че Путин идва само защото поискал да присъства лично на подписването на договора за предпроектното проучване за "Южен поток", и Синята коалиция, и бившият премиер Станишев, изразиха съмнения относно истинските цели на визитата.

Руският министър-председател е един от най-опитните държавници и политици, и щом идва в София, това означава, че е постигнат резултат от гледна точка на позициите и интересите на Русия, коментира Станишев пред журналисти. Добре е да се направи следващата стъпка за развитие на проекта "Южен поток", смята той.

Синята коалиция заяви, че предстоящото посещение на руския премиер е ясен сигнал, че има поети ангажименти, за които никой не знае.

Бойко Борисов освен това заяви, че с италианския премиер Силвио Берлускони никога не е разговарял по теми, свързани с трета страна, нито за "Южен поток". Той коментира, че твърдения в обратната посока са провокация в руската преса.

Да не се подписва нищо без да са ясни ангажиментите на България

Синята коалиция призова правителството да не подписва никакви ангажименти с Русия по енергийни проекти, без да има оценка на икономическата изгода за страната ни. Настояваме да бъде изяснено публично какви задължения се поемат от българското правителство преди подписването на споразумения с Русия, заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

В противен случай премиерът Бойко Борисов ще поеме по-големи задължения по необезпечени договори от Сергей Станишев, се казва в декларация на парламентарната група, прочетена пред журналисти в парламента от Иван Иванов.

От коалицията настояват проектът "Набуко" да стане приоритетен за страната, а не "Южен поток". Мартин Димитров отбеляза, че "Южен поток" ще струва общо над 26 млрд. долара, а не се знае кой ще осигури финансирането от българската страна. "Набуко" е десетки пъти по-евтин, а участието ни е няколко стотин милиона долара, добави той.

Според него България няма пари и за двата проекта. За нас са важни европейските проекти, които водят до осигуряване на различни източници на доставка на гориво, добави той.

Изграждането на техническите връзки със съседни страни за доставки на газ целенасочено е в застой, изтъкна Мартин Димитров. Всяко преждевременно споразумение по руските енергийни проекти у нас без изпълнение на мерките, които десните смятат за задължителни, е отказ от защита на националните интереси, се посочва в декларацията.

В отговор министърът на икономиката Трайчо Трайков каза по-късно на пресконференция, че двата документа, които ще бъдат подписани при посещението на Путин, се отнасят само до изграждането на нови тръби за "Южен поток". Съществуващата газова инфраструктура в България остава такава, каква е в момента - сто процента българска със 100% от получаваните транзитни такси за "Булгартрансгаз", каза Трайков.

Станишев: Да запазим мажоритарен дял в АЕЦ "Белене"

В същото време лидерът на БСП Сергей Станишев, чието правителство сключи споразумението с Русия за АЕЦ "Белене", предупреди, че е от ключово значение държавата да запази мажоритарното си участие в ядрения проект.

България чрез своята енергийна компания трябва да решава как да се развива проектът и печалбите да остават в страната, каза Станишев.

Поради затрудненията да се намери пазарно финансиране от западни инвеститори и отказът на българската държава да плаща за централата, правителството на Борисов вече обяви, че ще търси външни участници за проекта срещу съответен дял в собствеността, като НЕК остане с по-малък дял.

Путин ще се срещне и с Първанов

Междувременно пресслужбата на Министерския съвет пусна официално съобщение за визитата на руския премиер, което разсея друга пълзяща интрига – дали Владимир Путин ще се срещне с президента Георги Първанов. В края на съобщението е посочено, че такава среща е предвидена.

В състава на руската делегация са министърът на енергетиката Сергей Шматко, зам.-министърът на външните работи Владимир Титов, генералният директор на

Държавната корпорация за ядрена енергетика "Росатом" Сергей Кириенко, председателят на управителния съвет на компанията "Газпром".

От българска страна в двустранните срещи, освен министър-председателят Бойко Борисов, ще участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, изпълнителният директор на "Българския енергиен холдинг" Мая Христова.

В официалната програма са предвидени среща "на четири очи", пленарни разговори между двете делегации и съвместна пресконференция, на която в присъствието на премиерите Борисов и Путин ще бъдат подписани споразумения в областта на енергетиката и социалната сфера.

След приключване на изявленията Бойко Борисов ще даде късен обяд в чест на посещението на Владимир Путин, пише в съобщението.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional