Свободата днес и тук 27 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ще им каже ли Борисов откъде им е азбуката?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

“Има доста провокации в руската преса”. Запомнете това изречение, произнесено от премиера Бойко Борисов днес в навечерието на внезапното посещение на руския премиер Владимир Путин в София. Защото то е твърде необичайно за управляващ български политик по адрес на “свещената крава” от Североизток .

Само преди няколко дни Борисов отречете да е казвал пред ИТАР-ТАСС, че подкрепя “от сърце” проекта АЕЦ “Белене” и намекна, че агенцията се държи именно като ТАСС ( т.е. Телеграфна агенция на Съветския съюз). От агенцията пък уточниха, че просто са цитирали думи на Борисов в предаване на българската Нова телевизия, в което той отговаря положително на въпрос дали подкрепя от сърце въпросният проект. Истината е, че и двете страни в спора са формално прави: Борисов действително не е давал специално интервю, но пък и цитатът на ТАСС е верен по смисъл. По-интересното е раздразнението на Борисов, който явно се разкъсва от противоречия.

Сега, часове преди пристигането на Путин, Борисов отрича АЕЦ “Белене” да е обект на очакваните преговори и за втори път в рамките на седмицата хвърля предизвикателство към руски информационен източник. Поводът е твърдението на “Время новостей”, че италианският премиер Берлускони е склонил Борисов да отстъпи пред Путин за придвижването на проекта “Южен поток” ( което се окачва да стане – иначе Путин едва ли би склонил така светкавично да се появи в София).

Цитирайки тази публикация в руския вестник дори китайската агенция Сунхуа ( еквивалент на ТАСС) се произнесе с коментар за българската капитулация пред Москва по въпроса за енергийните проекти. Старата комплексарска мечта да бъдем световно значими направо е на път да се сбъдне – чак и китайците ни обръщат внимание в съмнителното качество на руски жертви.

Понеже тези дни си говорим доста азбучни истини, а президентът Първанов се кани да ни разкаже абевето, двукратно заявеното от страна на Борисов несъгласие с руската пропаганда може да се окаже “а” в един процес на еманципация.

Може ли това да се случи, ще има ли той свободата и смелостта да го направи? Или трябва руската пропаганда наистина да ядоса до крайност Борисов, за да им припомни откъде им е дошла азбуката?

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional