Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Путин си назначи нови олигарси, те го правят милиардер

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пиер Аврил, в. Фигаро

Владимир Путин и Аркадий Ротенберг. Снимка: гзт

За разлика от милиардерите Михаил Прохоров и Роман Абрамович, познати заради ексцентричните си предпочитания в областта на футбола и пътуването по море, малка група руски олигарси търпеливо продължава да плете мрежата си в сянката на премиера Владимир Путин. От няколко седмици тези олигарси извършват все повече търговски и финансови операции и разширяват империите си. Това са Генадий Тимченко, Юрий Ковалчук и Аркадий Ротенберг. те са много дискретни и много влиятелни.

Най-загадъчен е първият от тримата. Шеф е на компанията за търговия с петрол Гунвор и е на път да стане главен акционер в руските държавни железници. Това е изключителна инвестиция в бизнеса за транспортиране на суров петрол, който извира в изобилие. През 2000 г. Тимченко беше обикновен и никому неизвестен борсов посредник. Днес 58-годишният олигарх контролира голяма част от руския износ на петрол и богатството му се оценява на 1,4 милиарда евро.

Вторият е банкер и се готви да инвестира в ТЕЦ в Санкт Петербург и в изграждането на важен участък от магистралата Москва-Санкт Петербург, както и в други шосета, за чието използване ще се събират такси. Богатството на Ковалчук се оценява на 685 милиона евро. Той е на 59 години и е президент на банката “Россия”.

В реализацията на инфраструктурните проекти Ковалчук ще бъде подпомогнат от 59-годишния Аркадий Ротенберг, чието състояние се оценява на 504 милиона евро и който е президент на компанията Ен Пи Ви инжинеринг. Ротенберг се занимава с изграждането на тръбопроводите на руския енергиен гигант Газпром.

Енергетика, финанси, строителство - това са трите сектора на руската икономика, в които се стремят да трупат богатства гореспоменатите трима олигарси. С изключение на Ковалчук, който е роден в Армения, останалите са родени в бившия Ленинград, също като Владимир Путин. Така че, те са членове на неофициалния клуб на петербургците, в който е и президентът Дмитрий Медведев.

И за да стане връзката още по-силна, Ротенберг е генерален директор на клуба по джудо “Явара Нева”, чийто председател е самият Путин. Братът на Ротенберг - Борис, който е на 53 години и чието състояние възлиза на 504 милиона евро, е вицепрезидент на руската Федерация по джудо, а джудото е любимият спорт на премиера. Нито една от транзакциите, в които участват тези олигарси, не се прави без намесата на премиера.

“Путин повери добри постове на приятелите си, но и на техните близки”, се казва в доклад на бившия премиер и настоящ опозиционер Борис Немцов. В доклада се споменава и за брата на Юрий Ковалчук - Борис, който е начело на държавната руска енергийна компания ИнтерРАО, която сега договаря стратегическо партньорство с френския енергиен гигант “Електрисите дьо Франс”.

За разлика от Сергей Пугачов, праволинейния банкер, който притежава 1,73 милиарда евро, но чиято звезда в последно време започна да залязва, късметът е на страната на гореспоменатите олигарси. В сравнение с историческите олигарси и бивши агенти на КГБ като шефа на руския държавен конгломерат Ростехнологии Сергей Чемезов и на неговия колега от държавните железници Владимир Якунин, новите олигарси представляват едно по-модерно течение.

Властта им вече е толкова голяма и връзките им в администрацията са толкова здрави, че те могат да се разграничат от своя покровител, смята Станислав Белковски, директор на Института за национална стратегия. “При връзките, които тези хора са създали с висши държавни служители и министри, за тях дори и падането на Путин от власт няма да има трагични последици”, казва Белковски.

Според много наблюдатели Дмитрий Медведев сега започва също да изгражда своята собствена мрежа от предани бизнесмени в сектор, смятан за по-модерен от петролния - в телекомуникациите.

Колкото до богатството на Путин, днес то продължава да е предмет на спекулации. Освен около 91 000 евро, апартамент, гараж и две колекционерски коли, които декларира официално през 2009 г., се твърди, че разполага и с блага, идващи от компании, контролирани благодарение на системата за взаимни услуги, търпеливо градена от 2000 г. насам. Упорито се твърди, че премиерът получава дивиденти от фирмите, контролирани от братята Ротенберг и от Юрий Ковалчук, както и от Гунвор, чиито печалби достигнаха главозамайващи нива в последните 10 години. Гунвор отрича.

Според Станислав Белковски, който е автор и на доклад за богатството на Путин, то се оценява на десетки милиарди долара и сега е разпределено между гиганта Газпром, превърнал се в държава в държавата, и Сургутнефтегаз, друга газова компания. Премиерът разполагал и с дялово участие от над 30 процента във втората от тези две компании, ръководена от изключително потайния Владимир Богданов. Тези информации обаче бяха опровергани от Путин.

От: http://e-vestnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional