Свободата днес и тук 19 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Гоце - бос

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Атанас Чобанов

От стенограмата на разговора на 34 очи между Първанов и Путин не научихме кой знае какво за енергийните споразумения, които по думите на Путин са били обсъждани по-рано през деня в "тесен формат". Научихме обаче колко е бос президентът Първанов по икономика и география.

Оказва се, че "стратегът" на българската енергийна политика и на "Големия Член" (според руските медии), който се изживяваше като балкански, европейски и едва ли не световен "бос" по енергийните въпроси, като дори свика (ялов) международен енергиен форум в София, не знае елементарни неща.

Според Първанов България изнася за Русия "главно качествените вина, фармацията, някои други незначителни детайли". Путин обаче е много по-информиран и менторски го поправя: "вашата структура на износа за Русия все пак първо място не заема виното, машините и съоръженията е 30-35%. Виното също не е малко – около 22%, но на първо място все пак са машините и съоръженията. Следва фармацията – 9,8%."

Президентско невежество би могло да се обясни с данните подадени от "титана на мисълта" Петър Димитров, който също присъства на разговора. Да припомним, че това светило на икономиката обяви преди време, че България е задминала дори Дания по нещо си, с което предизвика съжалителни усмивки и призиви да отиде се лекува на "4-ти километър".

Само че не става въпрос за изолиран гаф. По-натам от стенограмата става ясно, че Първанов или не слуша какво му казват руснаците, или не е наясно с географията и говори абсолютно наизуст за паневропейските транспортни коридори 8 и 10.

След като руският министър Игор Левитан обяснява подробно защо трябва да се реализира фериботна връзка Варна - порт Кавказ и какви ще са ползите от това, Първанов задава папагалски нелепия въпрос:

"Това е чудесно, това е добра новина. Но аз задавам следния въпрос – и към Вас, и към българските Ви колеги – на строителството и на транспорта. Можем ли да намерим сътрудничество при реализацията на други крупни регионални проекти за Балканите, които се строят отдавна, залежават, както казваме ние? Имам предвид по коридор №10, по коридор №8, някои взаимодействия между България и другите балкански страни и Русия."

Левитан отговаря, че именно тази фериботна линия ще обслужва коридорите 8 и 10 към Русия. Достатъчно е да се погледне картата на коридорите, за да разберем, че Левитан е прав и, че няма как Русия да участва по друг начин в строителството на тези транспортни артерии на Балканите, освен в тяхното продължение по море към руски пристанища. Другият начин би означавало да поканим руски строителни фирми, които не могат да построят една магистрала между Москва и Петербург, да правят магистрала Хемус, или да модернизират железниците ни с ноу-хау от царско време, когато се е строяла транссибирската линия.

"Нерде Москва, нерде Станбул", където свършва коридор 10, би казал един скъпо платен и много скъп на Гоце консултант по всичко с агентурно име.

Впрочем, ако зависеше само от Първанов, той би намерил начин за взаимодействие с Русия и в тази област. Например като поиска руски войски да дебаркират под претекст да охраняват европейските транспортни коридори.

Нещо подобно може да се случи впрочем с тръбите на Южен Поток, ако те се окажат собственост на руснаците. Както знаем новата руска военна стратегия приета при Путин позволява интервенции в чужбина за защита на руската собственост.

Надеждата ни е, че ако при нашествието руснаците заложат на "компетентни" местни информатори като Първанов, войските им ще затънат още в блатата край Варна и Бургас.

Блогът на Атанас Чобанов - http://www.atanas.fr/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional