Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Пълна комедия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Евгений Дайнов

Гледали сте кинокомедии, в които строго облечени държавни мъже, събрани по официален повод, внезапно се превръщат в палячовци. Един се оказва без гащи, друг повръща, а трети се спъва в кабела на микрофона, преобръща катедрата, пада върху английската кралица, като успява междувременно да ритне в топките американския президент и да откъсне перуката от главата на германския канцлер.

Е, нещо такова стана в БГ-то по повод подписването на прословутия договор за „Южен поток”. Още по време на височайшото посещение на господарите от Кремъл беше ясно, че нещо не е наред. Бойко Борисов изглеждаше объркан, а Путин – ядосан.

Веднага след излитането на руснаците реакциите на българското общество разкриха две много големи загуби за ГЕРБ. Образованите, прогресивно мислещи хора бяха обезпокоени от флирта на правителството с руснаците, който подозрително приличаше на флирта на тройната коалиция отпреди две години. Друга група, пак прогресивни хора – онези, за които природната среда е ценност – бяха разгневени от твърдите ангажименти за дострояването на АЕЦ-Белене. Загубата на подкрепа в тези групи остава ГЕРБ заложник на по-малко образованите, а това неминуемо ще тласка правителството към глупост и популизъм – за да запази подкрепата на Ихтиман и Кричим, след като е пожертвало, заради руснаците, подкрепата на София и Варна.

ГЕРБ успя да се лиши от най-важната си обществена подкрепа, но лошото тепърва предстоеше. От ЕС се обадиха: „Ама защо подписвате монополни договори с руснаците? Не сте ли чували за Европейската енергийна харта?” И нашите, веднага – преди да е изсъхнало мастилото по договора с Газпром: „Добре, ще предоговорим договореното в договора с руснаците! Рапорт даден...”

Нали си представяте какво предстои? Обаждат се нашите на Путин: „Володя, брат, нали помниш онова, което го подписахме в София? Е, налага се да го предоговорим. Интересите на Газпром ще пострадат, ама ни притискат от Брюксел...”

Путин – този път с пълно право – ще изръмжи: „Абе, маладци такива, вие думата си за нищо ли я нямате, бре? На маймуни ни обърнахте с тия договори, дураки панимайш...”

Това е резултатът от идването на Путин: ГЕРБ е едновременно скаран с най-важните групи свои поддръжници, с Брюксел и с Москва. От Жан Виденово време насам не сме виждали българско правителство да си вкара такъв виртуозен автогол, че в рамките на 48 часа да се окаже в обтегнати отношения с всички.

Пълна комедия. Щеше да е много смешна, ако не беше тъжна.

Блогът Общност на свободните хора - http://www.desnite.eu/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional