Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

САЩ отнеха визата на Румен Петков, той плаши със съд Цветанов и Танов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков ще се откаже от депутатския си имунитет, за да бъде разследван. Това той съобщи пред журналисти в сряда, когато междувременно се появи информация, че САЩ са отнели визата му за пътуване в Америка.

Според в. "24 часа" бившият вътрешен министър е бил уведомен от американското посолството във вторник, че вече не може да влиза в Америка. Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик е отказал да коментира този въпрос. Не е ясна причината за отнемането на визита. Неофициално дипломатическите източници обяснили, че се прави "заради започнали процедури в България".

Според Румен Петков в страната се прави опит за отвличане на внимание от истинските проблеми в държавата. За един министър е позор да не може да докаже произхода на парите си и закупуването на апартаментите, каза още Румен Петков по повод закупените няколко жилища от вътрешния министър Цветан Цветанов през последните няколко години. Той директно обвини Цветан Цветанов и директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов в организирането на атаката срещу него.

Вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров в писмо до главния прокурор Борис Велчев поиска отнемане на депутатския имунитет на Румен Петков.

В края на миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че за него "не е никаква изненада, че Румен Петков е посредничил между отделни криминални групировки". Цветанов имаше предвид срещата на своя предшественик с Братя Галеви. По повод тези обвинения Румен Петков каза, че се "твърди, че са унищожавани СРС-та от проведената среща на басейна "Спартак" между служител на вътрешните работи и т.нар. братя Галеви". "Цветан Цветанов и Ваньо Танов са лъжци - категорично заявявам, че по мое време СРС-та не са били унищожавани", каза още Румен Петков.

Румен Петков заяви, че срещу него се води кампания от Цветан Цветанов и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Те го наклеветили, че е участвал в преразпределението на наркопазара у нас на срещата с братя Галеви на басейна "Спартак" преди 4 години. Петков заяви, че се отказва от имунитета си, за да може всичко това да бъде разследвано.

Той обяви, че още днес ще внесе сигнал до главния прокурор Борис Велчев заради кампанията срещу него.

Румен Петков иска пълна проверка на данните за срещата му с т.нар. братя Галеви и каза, че ще заведе дело за клевета срещу Цветан Цветанов и Ваньо Танов.

Той съобщи още, че преди месец и половина е бил на служебно посещение в САЩ и тогава не е имал проблем с визата. По думите му консулската служба на САЩ просто си е свършила работата заради твърдения на вътрешния министър.

"Източникът на "24 часа” не е дипломатически, той е български – няма никакво съмнение, че става дума за вътрешния министър. Защото той в стремежа си да оклевети, да префокусира центъра на дискусията се включи в клеветническа кампания, която трябва да има своя институционален край”, коментира Петков.

Цветанов: Твърденията на Петков са несериозни

Цветан Цветанов определи като несериозни твърденията на Петков, че има нещо общо с отнемането на визата.

Министърът заяви пред бТВ, че ще се въздържи да коментира всичко, свързано с Румен Петков, за да не отклонява обществото от актуалните теми, които го вълнуват.

"Аз се съгласих с казаното от Ваньо Танов, защото е бил директор на ГДБОП и след като той го казва, аз не мога да не вярвам на един директор на тази служба”, каза Цветанов. Той припомни, че е имало анкетна комисия в парламента за бившия вътрешен министър и каза, че там също може да бъде направено едно разследване.

Спрямо шефа на митниците Ваньо Танов няма оперативно дело и разработки, каза Цветанов по повод зададения преди два дни въпрос от Румен Петков. Танов се ползва с доверието на премиера Борисов и вицепремиера Дянков заради успехите в събирането на акцизите, добави вътрешният министър.

Попитан защо Петков не е бил наказан, ако е имало информация, че е участвал в преразпределение на наркопазара, защо ГДБОП не си е свършила работата, щом Танов е толкова добър, Цветанов отговори: "Много е трудно да работиш в условията едно време”.

Той цитира и доклади на ЕК, в които се споменава липсата на политическа воля при предишното управление.

По повод твърденията на Петков, че обвиненията срещу него целят да се отклони вниманието от имотното състояние на Цветанов, вътрешният министър отново посочи, че е обяснил всичко в парламента.

"Тече проверка и съм единственият политик, който е дал възможността всички тайни на личния живот на един човек да бъде проверяван от институциите. Няма от какво да се притеснявам”, каза той.

Според Борисов случаят налива вода в мелницата на българските противници 

Премиерът Бойко Борисов заяви пред БНТ, че е разтревожен от отнемането на щатската виза на Румен Петков.

"Това говори по принцип лошо за държавата и аз не мога да кажа, че това ме е зарадвало, защото нашият основен опонент е понесъл толкова тежък шамар. Защото на практика основните фигури на предишното правителство, които са се занимавали в сектора на сигурност, съответно ДАНС и МВР, бяха от основен евроатлантически партньор САЩ и мнението на Брюксел и Вашингтон тежат изключително силно в България. И когато основните фигури - вътрешният министър, хора от ДАНС биват по такъв начин публично зашлевени, това не говори добре за държавата като цяло. Аз чета какво казват американският посланик по адрес на Алексей Петров, по адрес на Румен Петков. Това са на БСП фигурите, които четири години ни ръководеха службите. Да ти отнемат визата означава, че те дори не искат "Добър ден" да ти кажат".

"Това ме тревожи, а не това че се състояла някаква оперативна среща и това се ползва за отвличане на вниманието на обществото. Аз не искам да се отвлича вниманието ни от важните въпроси на обществото. На практика и в МВР, когато бях главен секретар и министърът, тогавашният нямаше виза за САЩ (Георги Петканов-бел.ред), а на следващия му я отнемат", коментира още премиерът.

Той добави още, че отказът на Румен Петков от депутатския му имунитет му прави чест, но отзвукът от скандала в чужбина налива "вода в мелницата на нашите противници", особено в условията на финансова и икономическа криза и преди мониторинговия доклад в областта на правосъдието и вътрешния ред през зимата. 
 

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional