Свободата днес и тук 28 Май 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Ако знаеш какво се случва в "Белене", бедна ти е фантазията"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

"Ако знаеш какво се случва в "Белене", бедна ти е фантазията. Стотици милиони нагло откраднати. Изправи ми се косата. Вследствие на това – нищо няма да се случи. Чуй ми думата!" Тази реплика принадлежи на бившия главен секретар в Министерството на финансите Тенчо Попов, който от началото на 2009 г. до ноември 2009 г. е зам.-председател на "Български енергиен холдинг"(БЕХ).

Попов е споделил тези си наблюдения в тесен приятелски кръг, без да знае, че е подслушван. Той е разговарял със съдията Петър Сантиров и следователя Петьо Петров. На срещата е обсъждан подкуп, който трябва да даде Цонев, за да бъде "потурчено" разследване срещу него.

Разговорът стана публично достояние в сряда, когато по време на делото за подкуп срещу Цонев, Попов и Сантиров, безпрецедентно в съдебната зала бяха излъчени записите от тайните срещи, предшестващи делото.

Така се заплете паралелен криминален сюжет, свързан с "тайните" на родната енергетика.

На 18 март т.г. по време на втората им среща, проведена в столичния гранд хотел "София", Попов обяснява на събеседниците си, че е докладвал за нередностите около хидровъзела "Цанков камък" още през есента на 2009 година. Той изразява и притеснения за своя живот, ако се разговори публично.

Тенчо Попов казва, че преди половин година (около септември 2009 година, бел.авт.) е дал доклад по темата на премиера Бойко Борисов.

"Сложи резолюция на моето писмо (очевидно да се предаде на главния прокурор, бел.авт.), думичка не каза... При положение, че го виждаш, че за кокошкарски истории излиза по телевизията и плещи: "Този откраднал 5-6, този откраднал 20", обяснява бившият представител на БЕХ.

"Вчера (17 март, бел.авт.) за първи път каза (Бойко Борисов, бел.авт.): "Пътят до "Цанков камък" струва 222 млн. лева. Това е част от този доклад. За първи път вади част от него. Но аз си мълча и не говоря публично, защото ще ме гръмнат. Аз съм си го написал, дал съм го на Борисов. Нищо повече не мога да направя. Слизам от отговорност, вследствие на което, той ме уволни", добавя Попов пред своите събеседници.

Последната неофициална информация от прокуратурата около проекта АЕЦ "Белене" е, че са образувани поне 7 проверки. Според източниците на Mediapool от прокуратурата, дела няма да бъдат образувани, защото няма как да се изготви експертиза за нанесени щети по договорите, сключени за централата, тъй като било трудно да се сравняват проекти в областта на атомната енергетика.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional