Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов недоумява защо няма повдигнати обвинения за "Белене"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Йордан Велев

Нарушенията по проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" са "видни", заяви в четвъртък премиерът Бойко Борисов и изрази недоумение защо, след като е сезирана преди повече от година, прокуратурата все още не е повдигнала нито едно обвинение.

Така той коментира реплики на бившия зам.-шеф на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) Тенчо Попов за "наглото крадене" на "стотици милиони" от проекта за втората атомна централа. Откровенията на Попов, направени през март т.г. в тесен приятелски кръг, станаха публично достояние в сряда, когато по време на съдебно дело за подкуп бяха излъчени записи, направени със специални разузнавателни средства, от среща на Попов със следователя Петьо Петров и съдията Петър Сантиров.

Макар че компанията е подслушвана за друго – уреждане на рушвет за потулване на разследване срещу бившия военен министър Николай Цонев – на една от срещите Тенчо Попов отваря дума за големите кражби в енергетиката. Той казва, че е предал доклад на премиера Бойко Борисов през септември м.г., след което е бил уволнен.

От спомените му става ясно, че премиерът без коментар е предал доклада на главния прокурор. Попов коментира, че едва 6 месеца след като е получил доклада, Борисов е започнал да вади публично част от данните, като първо е заговорил за "Цанков камък".

Запитан за доклада, Борисов отказа да го коментира пред репортери, като обясни, че докладът на Тенчо Попов заедно с доклад на службите е даден на Върховната касационна прокуратура.

"Органът, който отговаря, се казва главен прокурор, негови заместници или наблюдаващи прокурори. И затова очаквам да им повдигнат обвинение на всичките, които са допринесли и за "Цанков камък", и за "Белене", включително за източването на пари. И хората питат какво става с тези проверки, а те са видни нарушенията", каза Борисов.

Според него прокуратурата досега е можела да вземе част от данните, където е безспорно, че има престъпление, за да се повдигнат първите обвинения. "След това да работят по другите части, а не да се мълчи една година и вие да ми задавате този въпрос", посъветва премиерът, след като откри кравекомплекс край Лом за 2200 животни.

Преди седмица той за първи път разкритикува прокуратурата, като заяви, че държавното обвинение носи равна отговорност със съда за провала на знакови дела.

Самият Тенчо Попов бе главен секретар във финансовото министерство в предходното правителство, а от началото на 2009 г. до ноември 2009 г. е и зам.-председател на "Български енергиен холдинг". По време на записите със СРС-та той обяснява, че си мълчи за краденето в енергетиката, защото се страхува за живота си.

На 16 март т.г. по време на конференция премиерът Бойко Борисов обяви, че АЕЦ "Белене" е "висша форма на корупция", а същия ден при посещение на площадката на бъдещата атомна централа заяви, че "ей тоз гьол струва 800 млн. лв.". Тогава Борисов се закани да разпореди проверка за направеното до тогава по проекта и да даде резултатите на прокурор.

По повод на "недоумението" на Борисов защо се бами проверката за злоупотребите в "Белене" главният прокурор Борис Велчев отговори чрез агенция "Фокус", че "такъв сигнал, разбира се, има. Получих го в кабинета си от кабинета на премиера. Той беше разпределен в специална работна група, която разглежда престъпленията в енергетиката, и по него се работи".

"Истината е, че мащабът на проверката, разпоредена по тези сигнали, е твърде голям, и резултати от нея не може да се очакват в непосредствено бъдеще. Продължава много активно работата по този сигнал и по редица други сигнали, получавани по същата тема”, продължи главният прокурор.

Той допълни, че сравнително наскоро е имал разговор с премиера на тази тема. "И той проявяваше една загриженост – не се ли бавим твърде много. Така че нямам никакви колебания да заявя: сигналът е налице, по него се работи и надявам се скоро да можем да уведомим премиера, че сме постигнали резултати”, заяви Велчев.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional