Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руските интереси в Белене - опасни за живота

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ

Безпрецедентното огласяване на СРС в съдебната зала по делото за даване на подкуп от Николай Цонев и съдията Сантиров извади наяве някои любопитни детайли от кухнята на властта. Стана ясно, че бившият зам. председател на борда на енергийния форум Тенчо Попов е връчил лично на Бойко Борисов доклад за злоупотребите в енергийния сектор, в който се говори за стотици милиони евро "нагло откраднати".

....

Попов: ...Аз, понеже нали бях зам. председател на борда на енергийния форум.

Пепи Еврото: Аха, Да де, аз те виждах след изборите май и ти викам - това ли е на Пепи това.

Попов: Ако знаеш, ако знаеш какво се случва в Белене. Бедна ти е фантазията! Ама стотици милиони евро нагло откраднати. Ама от няколко [???] откраднати. В следствие на което, нищо няма да се случи, чуй ми думата.

Пепи Еврото: Що няма да се случи?

Сантиров: Той му написа доклад до Бойко, лично го даде на Бойко Борисов [???]

Попов: Да, преди половин година. Бойко го прати на Главния прокурор, сложи резолюция върху моето писмо, в кабинета си, и млъкна, думичка не каза. При положение, че, при положение, че го виждаш, че за кокошкарски истории излиза по телевизиите и ги плещи - тоя откраднал пет-шест, оня откраднал двайсе.

Сантиров: А вчера, вчера, вчера ги изкара вече чисто за Белене.

Попов: Вчера за първи път каза - пътя на Цанков камък струва двеста двайсет и два милиона лева - двайсе километра. Това е част от този доклад. За първи път вади нещо от този доклад.

Сантиров: Единайсе милиона на километър.

....

От думите на Попов разбираме също, че Борисов е скрил доклада, за да го използва на части в подходящи моменти срещу Георги Първанов. Първият такъв момент идва със скандала около стенограмата с Дянков в началото на март 2010.

...

Попов: Да, за първи път го вади след шест месеца. Щото се скараха със Президента, значи трябва да ти кажа стотици милиони откраднати. Просто ми се изправиха косите.... Но, но си мълча и не говори нищо публично, щото ще ме гръмнат. Ако тръгна да го обяснявам това по-публично. От друга страна, за да ми е чиста съвестта, аз съм си го написал и съм го дал на министър-председателя. Нищо повече не мога да направя. Слизам от отговорност. В следствие на което обаче той ме уволни.

Сантиров: Така се прави в развитите демокрации.

....

И така, Тенчо Попов е застигнат от съдбата на вестоносците на лоши новини. Уволнен е, но това е най-малкото му притеснение. Той реално изпитва страх за живота си заради мистериозни "руски интереси", с които твърди, че няма нищо общо, но да се изправи срещу тях няма кураж.

....

Попов: Сега, когато използва обаче материалите, изобщо не изключвам възможността ся да ми звънне, щото ние се познаваме, нали и си говорихме по телефоните и да каже - ела сега, руските интереси са отстранени. Аз не съм, нямам нищо общо с руските интереси, не могат да ме напазаруват и да ми каже ела да оправяш бакиите. В следствие на което аз ще се замисля обаче дали да отида, нали, щото на мен живота ми е мил все пак. И така! Та, затова възмездие няма да има. Дето викаш ти не съм виждал такова нещо. Аз, ако ти кажа, аз какво съм виждал. Даже никога не се е стигнало дори до това, някой да го разследва. Даже в случая.

Пепи Еврото:  Да!

Попов: Е стигнало до това някой нещо да разследва. [???] далавери въобще ги няма във вашите мисли.

....

Откровенията на Попов предизвикаха реакция на премиера Борисов, който прехвърли топката на Главния прокурор, който пък се оправда със сложността на разследването...


Борисов все пак потвърди версията на Попов, че е изпратил горещия доклад на Велчев още през есента на 2009. "Официално" това стана чак на 16 март 2010 с премиерското изявление Днес ще дам Цанков Камък на прокуратурата. 


Съдейки по резултатите до този момент Попов не е единственият, който няма кураж да говори докрай за Белене и далаверите, които са толкова чудовищни, че въобще ги няма в мислите на данъкоплатците.


Тук е мястото да поздравим съда за решението да огласи записите, без които·едва ли някога щяхме да научим за наличието на такъв доклад, нямаше да знаем какво точно значи премиерското Днес и как се използва то в бъдеще бойково време.

От: блогът Биволъ - http://www.bivol.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional