Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Студент от полицейската академия 4 пъти по-скъп от студент в университета. Що за идиотска държава?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
е-vestnik

Вълнува ли се някой, че бюджетът на Полицейската академия в Симеоново (която е завършил и премиерът Борисов) ще получи от бюджета 15 млн. лв. догодина? За 3000 студенти (виж тук).

А колко ще получи Софийският университет за 23 000 студенти? Очаква се да е около 33 млн. лева. Не е гласувано още. Но няма да е повече. Всеки може да седне да смята кой студент колко струва и кое оценява по-високо правителството.
Бюджетът на Софийския университет за последните години е бил:
2007 - 42 млн.
2008 - 53 млн.
2009 - 50 млн.
2010 - първо е намален на 41 млн. лв., после в средата на годината - на 33 млн. лв.

Това е бюджет за образованието на 23 000 студенти, някои от които учат фундаментални науки, които се преподават единствено в Софийския, учат и скъпи за изучаване дисциплини.

В полицейската академия в Симеоново 3000 студенти ще получат 15 млн. лв. Защо тези студенти струват толкова много? И защо са 3000? Защо държавата създава такава армия от полицаи? Отделно има и сержантски училища. При сегашните 60 000 души в системата на МВР?

Догодина Военната академия получава от бюджета 5.8 млн. лв. Тази година академията е получила 4.1 млн. лв. За какво са й, след като тази есен в нея са приети да учат …5 души редовно обучение и 55 души “задочно” или “дистанционно” (виж повече тук). Редовното обучение в академията е 1 година, а останалите са по 2 години. Колко излиза обучението на един студент там? Увеличение получават и другите две висши училища на военното министерство - и Национален военен университет във Велико Търново и Военноморското училище във Варна.

Що за държава е това?

За цялата сфера на образованието - средно, висше и наука, в бюджета за 2011 година се предвижда да бъдат отделени 3.3 на сто от брутния вътрешен продукт, а за 2010 година - процентът е бил 4.2 на сто, като междувременно е намален неясно до колко. Не е въпросът дали има или няма пари, въпросът е какъв процент от наличните се дава за образование? За наука е скандално нисък - 0.3% при средно 3% в Европа.

На фона на това бюджетът за 2011 предвижда увеличение с 5% за МВР, за военните - също. За тази година средната заплата на редник в армията е била 628 лв., а на асистент в университета е 555 лв.

Що за държава е това?

Да не се обърква с цифри читателят, но бюджетът за образование в България като сума в евро е около 10 пъти (!) по-малък от този на Гърция.

Това сътвориха Дянков и Борисов. Съвсем същите са съотношенията и в бюджетите за култура, сравнени със съседните страни. Дори Македония има почти два пъти по-голям бюджет за култура от България.

Затова може да се каже, че правителството на ГЕРБ е най-некултурното правителство от 1990 г. насам. И най-полицейското. Без от това животът да е станал по сигурен и да е намаляла армията от близо 200 000 частни охранители, които фирми и държавни ведомства издържат поради неефективна полиция.

От: http://e-vestnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional