Свободата днес и тук 04 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ще има още нерви по “Белене“, не е фатално и да спрем проекта

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Ще има още нерви по проекта за строежа на АЕЦ “Белене“, докато се стигне до нещо, което вече да даде на българското правителство увереност, че можем да работим по него. Но ако в момента решим да спрем "Белене", няма да е фатално, нито ще е проблем за нас, защото имаме други възможности. Това коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред Нова телевизия в понеделник, ден преди новия кръг от преговори с руснаците.

На 30 ноември в София пристига Сергей Кириенко, президент на “Росатом“, собственик на компанията изпълнител на строежа “Атомстройекспорт“. След като на 13 ноември при визитата на руския премиер Владимир Путин у нас стана ясно, че последната оферта за крайна цена на ядрената централа е 6.4 млрд. евро, но България настоява тя да е под 5 млрд. евро, в петък Кириенко обяви, че не могат да свалят още цената, тъй като ще работят на загуба. Той дори заяви, че са готови да се откажат от проекта, но изрази оптимизъм за намиране на компромис.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че колкото повече му поставят ултиматуми, толкова повече се втвърдява.

Трайков смята, новата позиция на руснаците "е тактика на преговорите“. Той припомни, че при разговорите за “Южен поток“ дори изказванията от руска страна са били по-резки, но било постигнато съгласие “по начин, по който е добър и за двете страни“.

По думите на Трайков основно "нещата се въртят около цената" на АЕЦ "Белене". Ако се доближим в представите си за нея, тогава можем да решим останалите въпроси, каза той.

“Няма смисъл да се работи по проект, който вие смятате, че ще ви ощети или не отговаря на интересите ви. Така че неща от рода на "това е сумата и утре трябва да стане ясно" не са сериозни“, заяви енергийният министър.

Всяко нещо трябва да се оценява не като абсолютна стойност, а като това каква доходност носи като актив, отбеляза Трайчо Трайков пред репортери в парламента. Ако казвате например, че ще дойдат големите печалби на 50-тата година, когато никой не знае какво ще е станало и как ще се развива енергетиката, очевидно имаме забележки към такъв модел, обясни той. По думите му не е коректно да се говори с конкретни цифри, защото става въпрос за много прецизни допускания във финансовите модели.

Трайков подчерта, че ако все пак Москва не свали цената на централата, нашите опции са отворени. "Ние искаме да има АЕЦ "Белене" като един доходоносен актив и елемент на енергийната система, но не и ако губим пари. Не на всяка цена ще се строи Белене", категоричен беше той. Представете си всички тези пари, инвестирани в алтернативни дейности, какво означават за страна като България, допълни Трайков.

Той изтъкна, че 1 млрд. евро неустойки, каквито бяха обявени от Кириенко миналата седмица, няма записани никъде.

“Неустойките се изчисляват въз основа на пропуснатите ползи, ако ние сме виновни за това, че договорът е прекратен. Да не забравяме, че състоянието, в което е този договор в момента, е една голяма каша. Има споразумение, има поредица от допълнения към него, но основните неща не са договорени. Това е въпросът за цената, това е въпросът с основния реквизит на договора за изграждане, доставка и строителство“, заяви министърът.

Самият той обаче миналата година бе изчислил, че ако България спре реализацията на АЕЦ “Белене“ руската “Атомстройекспорт“ може да осъди страната ни за 800 млн. евро компенсация.

“Проектът следва своя нормален ход. Освен ако те не кажат твърда цена, която очевидно за нас е добра, не очаквам нещо кой знае колко сериозно да се случи в следващите дни“, заяви още Трайков.

По думите му, докато проектът не бъде лицензиран от Агенцията за ядрено регулиране, нищо не може да се случи. Предстои и финансовият консултант на “Българския енергиен холдинг“ - британската банка HSBC, да прецени какъв процент от централата на какъв размер инвестиции отговаря. “Когато един инвеститор ви казва "аз искам 1 процент" или "ако аз искам 1 процент, това колко ще ми струва", или обратното, "ако аз имам 100 милиона евро, колко ще получа срещу това".

“Консултантът трябва да каже първо - какво ще получи срещу парите си инвеститорът, и второ - при какви условия. Токът къде ще се продава? Какви ще са гаранциите? Каква част от този ток ще се купува и т.н. И тези две неща... нито техническият проект, нито финансовият модел не могат да станат за утре или за вдругиден“, заяви Трайков.

Той повтори, че споразумение между България и Русия за изграждане на АЕЦ "Белене" ще има само, ако отговаря на интересите на двете страни. Министърът не пожела предварително да разкрива преговорната тактика, но отбеляза, че с Кириенко винаги са разговаряли като разумни хора.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional