Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

САЩ се интересуват основно от корупцията по върховете и енергийната зависимост от Русия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Корупцията сред висши държавни служители, извънбюджетно финансиране на политически лидери и източници на финансиране на политически кандидати са сред основните теми, от които се интересува американското правителство по отношение на България. Това става ясно от стотици хиляди секретни документи на САЩ, разпространени чрез сайта Уикилийкс. Поредната порция разкрити документи съдържат и 251 287 грами на Държавния департамент. Много от тях са с гриф секретно, но никоя не е маркирана като строго секретна, пише "Ню Йорк таймс".

Документите разкриват редовните контакти между Държавния департамент и посолства и консулства в около 270 държави. Много от тях са с рутинно съдържание, но други съдържат подробности и коментари, които може да се окажат неудобни.

Няколко световни медии като "Ню Йорк таймс", "Гардиън" и "Монд" публикуваха извадки от тях, но без пълните текстове, които съдържат поименна информация и могат да изложат на опасност лицата упоменати в тях.

България не е давала информация на Държавния департамент за организираната престъпност, корупцията и отношенията България - Русия. Така отговори вицепремиерът Цветан Цветанов на въпроса дали е вярна информацията в сайта Уикилийкс, че Държавният департамент на САЩ е искал такива данни. Не ми е известно нито да са искани данни от страната ни, нито тя да е предоставяла такива, коментира Цветанов пред репортери.

"Публикуването на конфиденциална дипломатическа информация винаги рискува да затрудни международните отношения и да подкопае доверието между страните. Този акт е незаконен, вреден и обслужва само интересите на тези, които  работят против партньорството между Европа и Америка", се казва в официална позиция на българското външно министерство.

"МВнР не предоставя лични данни или друга информация защитена от закона на чуждестранни институции и партньори. Българо-американските отношения са стратегически, базират се на общи ценности и съвпадащи интереси и не могат да бъдат поставени под заплаха от подобни действия", се казва още в позицията.

Мястото на България в това море от информация е тясно свързано с ключовите думи корупция и организирана престъпност, както можете да се убедите сами от позицията на страната в резултатите от търсене в Google с ключови думи "us embassy cables" corruption. Любопитно е, че сред европейските държави не България, а Румъния води по етикети "Корупция" (7 от общо 53 записа са от посолството в Букурещ), но засега в публикуваните документи липсва пълен текст за северната ни съседка.

Единственият засега пълен документ, публикуван за България, може да бъде видян на сайта на "Гардиан".

Ето в общи линии какво казва той.

На 16 юни 2009 г., няколко дни преди изборите, в секретна телеграма се определят главните приоритети на американското разузнаване за България в месеците преди срещата на държавния секретар Хилари Клинтън с българските й колеги. Тези приоритети са правовият ред, корупцията, престъпността сред националните елити, освен това енергийната сигурност; отношенията на България с Русия; финансовата и икономическа стабилност; демографската картина, малцинствата и правата на човека; национална сигурност и НАТО.

Американските служби се интересуват от корупцията сред утвърдените официални лица, включително извънбюджетни финансови потоци за поддръжка на лидерите; източници за финансиране за политическите кандидати и правителствените планове за да се осигури прозрачност във финансирането.

Сред темите, от които се интересува Държавния департамент, са влиянието на корупцията и престъпността върху управлението, подробности за организирани престъпни групи и техните лидери, връзки с правителството и с чуждестранни групи, трафик на наркотици и хора, измами с кредитни карти, компютърни престъпления, включително детска порнография, фалшификация на документи.

Изисква се и информация за отношенията между президента, премиера, министрите, съвета за национална сигурност и отбрана, разузнаването и службите за сигурност, парламента, главния прокурор и съдебната система.

САЩ проявяват интерес към преценката, характера, уязвимостите, финансовата, здравната и биометрична информация за настоящи и новопоявяващи се лидери и съветници. Любопитно е, че подобни данни, но по-подробно разписани (ДНК, пръстови отпечатъци и т.н.) се изискват също за лидерите на някои африкански страни .

За американците са много важни всички енергийни въпроси свързани с разнообразяването на енергийните източници, отношението и волята да се развива Европейската стратегия за сигурност, обявените и секретни договори с Русия, Иран и други страни от Каспийския басейн. Интерес представляват и подробности за хората, които взимат националните енергийни решения, ключови търговски фигури в сектора и техните отношения с други национални лидери; планове и усилия във връзка с българската зависимост от руска енергия; фактори, включително корупция и външно влияние, засягащо взимането на правителствени решения по ключови енергийни въпроси; участие на организираната престъпност в енергийния сектор.

Искат се подробности относно личните отношения между българските лидери и руските власти или бизнесмени, висши чиновници, сътрудници на разузнаването; уязвимост на министерско ниво от руското влияние; усилия да се сътрудничи или да се противопоставя на Русия в подкрепа или срещу американската политика.

Наблюдават се руските усилия да повлияят на европейската политика чрез България, опитите на Русия да експлоатира историческите и актуални връзки, за да повлияе на вътрешното развитие и напредъка на руските интереси в България и региона.

САЩ се интересуват от България и в областта на злоупотребите с еврофондове и финансови помощи.

По отношение на национална сигурност се изисква информация за плановете , усилията и възможността да се поддържат разходите за отбрана, стратегия и усилия да се спечели обществената подкрепа за тези разходи, действия за изпълняването на процедурите и методите на НАТО. В сферата на интерес са плановете за военното сътрудничество с другите страни, подробности за военната индустрия, програми за развитие на оръжейните фирми, правителствената и обществената нагласа спрямо операциите на САЩ, включително в рамките на войната срещу тероризма.

Сред другите приоритети е събирането на официална и лична информация – телефонни номера, факсове, имейли на важни цивилни и военни лидери.

Сайтът bivol.bg предлага кратък, но съдържателен резултат от търсене във всичките 250000 записа по ключова дума "organized crime". Излизат само седем резултата, от които 4 са за Хърватска и 3 за България - добро постижение за страната ни в световен мащаб.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional