Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Преговори с руснаците за "Белене", само ако се извинят, че са скрили истинската цена

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева

Искам днес от "Росатом" да кажат публично и ясно, че, когато са подписвали договора за строежа на АЕЦ "Белене", са скрили цената на проекта в инфлационния индекс, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти във вторник, когато у нас пристига шефът на "Росатом" Сергей Кириенко за нов кръг от преговори по цената на ядрената централа.

Борисов поиска от руснаците извинение, че са ни излъгали за стойността на АЕЦ "Белене". "Ако продължават да шикалкавят, проектът няма да мръдне, така както всъщност не е мръднал от 2006 г", каза премиерът.

"Сядам да преговарям, ако Кириенко каже: това беше грешка, ние сме съучастници в тази грешка, обявихме на българското общество 4 млрд. при положение, че знаем, че тя е над 6 млрд. и сега ние сме готови да участваме, признавайки пред обществото грешката си, която сме сътворили и да гарантираме с пари построяването на централата”. Тогава сядам и преговарям”, обясни министър-председателят. Той съобщи, че за вторник не е планирана негова среща с шефа на "Росатом", тъй като отива да открива кръговото движение при град Бяла. В същото време обаче каза, че обстановката е много динамична.

Борисов обвини президента Георги Първанов и бившото правителство на страната, че с подписването на договорите за АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток" са си направили пи ар акция, "а сега Бойко да им бере ядовете".

"Целта на този проект е била Станишев да си направи трета първа копка, за да спечели Северна България за изборите, а Първанов да се похвали с Големия шлем", заяви Борисов.

Първоначалният договор с руската "Атомстройекспорт", собственост на "Росатом", за строежа на АЕЦ "Белене" бе подписан през декември 2006 г., след като компанията спечели обявения от правителството търг с цена от 3.997 млрд. евро. На 18 януари 2008 г. по време на визитата на тогавашният президент на Русия Владимир Путин отново бяха подписани споразумения за ядрения проект, газопровода "Южен поток" и петролопровода "Бургас-Александруполис", обявени от колегата му Георги Първанов за "Голям шлам" за България.

"Не е едно и също дали оскъпяването ще е с 500 млн. евро или с 2.4 млрд. евро. Мен ме дебнете на всяко кьоше, а на Първанов не му задавате въпроса как договори "Белене" и дали 2 млрд. евро са разлика за него. Питайте Първанов колко според него трябва да е инфлационният индекс", обърна се премиерът към журналистите и ги призова да му помогнат за преговорите с руснаците.

За "Белене" от българския бюджет няма да излезе нито един лев. Ако проектът е хубав, да се намери финансиране, заяви още той. По думите му същия ден министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще има преговори с двама инвеститори, които проявяват интерес към финансирането на бъдещата ядрена централа, както и със сръбски инвеститор.

Борисов откри международен енергиен форум в София, пред който пък председателят на парламентарната комисия по икономика, енергетиката и туризъм Мартин Димитров заяви, че енергийната политика на страната от години се провежда на парче без ясна стратегия, приета от парламента.

И Димитров, и Борисов заявиха, че страната ни няма достатъчно средства, за да реализира всички набелязани енергийни проекти.

"Докога ще търпим огромните загуби в енергетиката при производството, преноса и разпределението на енергията у нас? В момента енергетиката ни е като каца с два-три големи теча, а ние съсредоточаваме усилия в това да наливаме все по-големи количества в нея", каза Димитров. Според него правителството трябва да съсредоточи усилията си в енергийната ефективност.

Пред форума Борисов отново разкритикува Европейската комисия, че не оказвала достатъчно подкрепа на проекта за изграждане на газопровода "Набуко" и пак поиска финансирането, направено от държавите членки на ЕС, които са акционери в него, да не се включва в бюджетните им дефицити. В противен случай те ще надхвърлят границата за допустим преразход от 3 процента.

"Няма да спра проекта за "Набуко", но с него ще минем разрешения ни дефицит", посочи пред журналисти премиерът.

Очаквайте подробности.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional