Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия постигна целта си за почти равно участие в "Белене"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева

България и Русия остават основни играчи в проекта АЕЦ "Белене", според подписания във вторник меморандум за създаване на проектна компания за изграждане на централата.

Първоначално българската държавна компания НЕК ще има 51%, а Русия – 47%. Обявените часове по-рано европейски инвеститори – френската технологична компания "Алтран" (Altran) и водещата финландска компания "Фортум" (Fortum Corporation) получават по 1 процент, като делът на "Фортум" може да нарасне до 25%, а каквото остане, ще е за Русия, заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Под меморандума подписи положиха изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов и шефът на "Росатом" Сергей Кириенко, а Трайков благодари на "Росатом", че са приели документът да бъде публичен, без клауза за конфиденциалност.

Това стана след среща на Кириенко с премиера Бойко Борисов в София, близо две седмици след посещението на руския премиер Владимир Путин.
 

Намерението си подобен обвързващ документ Кириенко обяви още при пристигането си във вторник, малко след като Бойко Борисов дръпна емоционална реч, заплашвайки, че няма да преговаря с руснаците, ако не се извинят публично и признаят, че са сгрешили с цената на проекта.

Кириенко не поднесе извинение, но поясни, че предложената през 2006 г. цена от 3.997 млрд. евро е била към онзи момент и после са допуснали грешка с неяснотите по оскъпяването на проекта.

Основните разногласия между България и Русия през последните две години бяха за цената, която по последните изчисления на "Росатом" не трябва да е под 6.4 млрд. евро, а според София – не повече от 5 млрд. евро, от които тя не смята да плати нито лев.

В крайна сметка в меморандума цената е фиксирана на 6.298 млрд. евро, като България ще търси допълнителна възможност за намаляването й.

Според Трайков подписаният документ "е начин да не отстъпваме принципно от позициите си".

Шефът на "Росатом" каза, че крайната цена ще бъде определена от бъдещите инвеститори – участници в проектната компания, след като България и Русия не могат да се споразумеят за нея. Евентуалните бъдещи акционери ще направят съвместно с наетия от "Българския енергиен холдинг" консултант съвместна оценка на направените от НЕК към момента инвестиции.

Кириенко обеща цените на тока от АЕЦ "Белене", която ще се изгражда по руска технология, да не натоварват българския потребител. В същото време НЕК ще се ангажира с дългосрочното изкупуване на електроенергията от бъдещата централа.

Очаква се проектната компания да бъде формирана до четири месеца, а след това още 6 месеца да се преговаря с изпълнителя на проекта за крайната цена на основния договор.

“Септември или октомври догодина ще може да бъде излят първият бетон на централата. По този начин през 2016 г. първият блок на АЕЦ Белене” ще бъде готов и ще може да продава ток без никакви допълнителни условия“, каза Кириенко.

Проектната компания ще продължи да търси европейски инвеститори. Киренко съобщи, че днес три компании са задействали вътрешна процедура по одобряване от ръководствата им на тяхно евентуално участие в проекта. Според неофициална информация сред тях е германската RWE, която в края на 2008 г. бе избрана за стратегически инвеститор в проекта с дял от 49 на сто, но миналия октомври се оттегли от проекта.

Очаква се Сърбия в скоро време да поиска 5 процента, каза шефът на НЕК. По думите му НЕК ще държи на минимум 20 процента, но ако се окаже, че липсва очакваният инвеститорски интерес, ще покрие финансирането за 51 процента от проекта чрез кредити. Това противоречи на заканите на премиера да не се отпускат държавни пари за АЕЦ-а.

Русия щяла да поеме финансовия риск, като плаща на своите партньори в строителството съобразно инфлацията при фиксирана предварително крайна цена. Кириенко обаче уточни, че подписаният меморандум не обезпечава напълно реализацията на проекта и тепърва предстоят много трудни преговори с инвеститорите.

Шефът на "Росатом" отбеляза, че в понеделник, ден преди да пристигне в София, са водени дълги разговори по детайлите на сделката. Това изглежда странно на фона на "представлението", което устрои Бойко Борисов пред медиите преди срещата с шефа на "Росатом".

Руснаците да кажат, че са скрили цената, иначе проектът няма да мръдне

Искам днес от "Росатом" да кажат публично и ясно, че, когато са подписвали договора за строежа на АЕЦ "Белене", са скрили цената на проекта в инфлационния индекс, заяви Борисов във вторник сутринта. Той поиска от руснаците извинение, че са ни излъгали. "Ако продължават да шикалкавят, проектът няма да мръдне, така както всъщност не е мръднал от 2006 г", каза премиерът, който отново се закани, че от българския бюджет няма да излезе нито лев за централата.

Ако проектът е хубав, да се намери финансиране, заяви още той.

"Сядам да преговарям, ако Кириенко каже: това беше грешка, ние сме съучастници в тази грешка, обявихме на българското общество 4 млрд. при положение, че знаем, че тя е над 6 млрд. и сега ние сме готови да участваме, признавайки пред обществото грешката си, която сме сътворили и да гарантираме с пари построяването на централата””, обясни министър-председателят.

Борисов обвини президента Георги Първанов и правителството на Станишев, че с подписването на договорите за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" са си направили пиар акция, "а сега Бойко да им бере ядовете".

Целта беше Станишев да си направи трета първа копка на "Белене", за да спечели Северна България за изборите, а Първанов да се похвали с "Големия шлем", заяви Борисов.

Колкото до въпроса дали днес ще има преговори за АЕЦ "Белене", премиерът отговори: "Ще има, ако г-н Кириенко излезе и каже: "Ние бяхме съучастници на Първанов в обявяването на четири милиарда... Аз съм убеден, че г-н Кириенко ще бъде доблестен, ще си признае грешката. Нека сложим днес картите на масата", призова Борисов, продължавайки да демонстрира "мускули" на руснаците.

Миналата седмица, когато Кириенко каза, че "Росатом" не приемат цена под 6.4 млрд. евро за "Белене", Борисов отвърна, че колкото повече му поставят ултиматуми, толкова повече се втвърдява.

Първоначалният договор с "Атомстройекспорт" бе подписан през декември 2006 г., след като компанията спечели обявения от правителството търг с цена от 3.997 млрд. евро. На 18 януари 2008 г. по време на визитата на тогавашният президент на Русия Владимир Путин отново бяха подписани споразумения за ядрения проект, газопровода "Южен поток" и петролопровода "Бургас-Александруполис", обявени от колегата му Георги Първанов за "Голям шлем" за България.

"Не е едно и също дали оскъпяването ще е с 500 млн. евро или с 2.4 млрд. евро. Мен ме дебнете на всяко кьоше, а на Първанов не му задавате въпроса как договори "Белене" и дали 2 млрд. евро са разлика за него. Питайте Първанов колко според него трябва да е инфлационният индекс", обърна се премиерът към журналистите и ги призова да му помогнат за преговорите с руснаците.

"Росатом": През 2006 г. се очакваше България да финансира 51%

Шефът на "Росатом" отказа да коментира искането за извинение. Той посочи, че в Русия не смятат да търсят виновен за сегашната ситуация, а да се реши какво да се прави.

Той все пак призна за обща грешка, че не е договорен навреме инфлационният индекс че са допуснати различни варианти на оскъпяване.

При провеждането на търга за централата през 2006 г. се очакваше, че българското правителство ще държи 51 на сто от нея и при това условие се съгласихме да участваме, сега ние разбираме позицията, че страната няма да отдели бюджетни средства, но през 2006 г. това беше цената на АЕЦ "Белене", каза Кириенко пред журналисти.

"На всички беше ясно и бе подписано допълнително споразумение, че цената естествено, трябва да се промени до 2015 г.", каза шефът на "Росатом".

"Кажете кой от вас би се съгласил през 2016 г. да работи със заплатата си от 2006 г.", обърна се той към медиите. "Такива луди няма нито сред българските компании, нито сред френските и германските подизпълнители", допълни той. По думите му затова "Арева" и "Сименс" (подизпълнители по договор на проекта- бел. авт.) не искат да работят с фиксирани цени и затова работят с инфлационни индекси.

"Все пак тогава бе допусната грешка от всички, включително и от нас, когато бяха допуснати различни варианти за изчисляване на оскъпяването (българска, руска и европейската инфлация – бел. авт.), коментира Кириенко. "Естествено българските компании искат да е по българската инфлация, но имаме и доставчици от други страни", коментира той.

"Сега всеки може да сложи различни сметки на масата – някой да каже, че струва 5 млрд. евро и той ще има своите разчети, онзи който ще каже, че цената е 10 млрд. евро също може да извади разчети, доказващи такава инфлация", допълни Кириенко

По думите му в момента сме в ситуация, в която България не иска да има 51% в проекта, парите трябва да даде някой друг, но в същото време не сме се разбрали за оскъпяването.

"Ако се развеждаме, ще е без да се бием за посудата"

"При това положение може да се ругаем до безкрай, но трябва да разработим вариант, който да предлага честно решение", заяви Кириенко.

Според него единият вариант е да се спре проектът, което е "лошо, но възможно решение". За Русия това ще означава загуба на време и средства, а и ще претендира за компенсации. България пък щяла да изгуби предимството си на износител на електроенергия в региона, тъй като няма да има втора ядрена централа, а други страни ще пуснат свои.

"Въобще не искам да си мисля за спиране на проекта, но е възможно решение. Но ако се стигне до тази ситуация, разводът ще се проведе прилично, без да се бием за посудата", каза Кириенко.

Часове преди тържественото подписване той изтъкна, че най-разумният вариант е България да създаде проектна компания, в която да отчете направените към момента от НЕК инвестиции и да си определи дял, а за другата част да обяви търг.

"Още днес сме готови да вземем например 40 на сто от проекта, а правителството да си запази 51%, а когато мине кризата, да реши какво да прави", заяви отново шефът на "Росатом", която още миналия декември обяви готовността си да даде 2 млрд. евро за атомната си централа в България.

Трайчо Трайков обяви дългоочакваните имена на европейските инвеститори – финландската "Фортум", с която немската RWE преговаряше за включване в спечеления 49-процентен дял в АЕЦ "Белене" и която управлява строената по руска технология АЕЦ "Ловииза", и френската "Алтран", която е европейски лидер в ядрените иновации, технологиите и оборудване. И двете компании обаче обявиха, че основно искат да подпомагат проекта с ноу хау.

"Правим прогрес по отношение на някои от принципите за финансиране, на създаването на проектна компания, в която руската страна би могла да участва заедно с българската, като при това НЕК през цялото време запазва мажоритарен дял, а “Росатом” финансира строителството и затова си даваме срок от поне три месеца заедно с “Росатом” да намерим решение по всички отворени теми, включително и по цената", каза енергийният министър.

Той коментира, че ако се стигне до развод с руснаците, той ще е цивилизован, но се надява да не се стигне дотам, предвид вложените усилия и време.

Борисов откри международен енергиен форум "Енергетика без граници", пред който пък председателят на парламентарната комисия по икономика, енергетиката и туризъм Мартин Димитров заяви, че енергийната политика на страната от години се провежда на парче без ясна стратегия, приета от парламента.

И Димитров, и Борисов заявиха, че страната ни няма достатъчно средства, за да реализира всички набелязани енергийни проекти.

"Докога ще търпим огромните загуби в енергетиката при производството, преноса и разпределението на енергията у нас. В момента енергетиката ни е като каца с два-три големи теча, а ние съсредоточаваме усилия в това да наливаме все по-големи количества в нея", каза Димитров. Според него правителството трябва да съсредоточи усилията си в енергийната ефективност.

 

                                                                                                                         

MEMORANDUM OF UNDERSTANDING ON THE PRINCIPLES OF INCORPORATION
OF BELENE POWER COMPANY

 

This Memorandum on the principles of incorporation of Belene Power Company (the “ MoU”) is made and entered into in Bulgaria, Sofia this 30th day of November, 2010 by and between:

 

SC Rosatom, a legal entity organized and existing under the laws of the Russian Federation with its registered office at 24, Bolshaya Ordynka Str., Moscow, 119017, the Russian Federation (hereinafter referred to as “Rosatom”),

and

Natsionalna Elektricheska Kompania EAD a legal entity duly incorporated and existing under the laws of the Republic of Bulgaria with its registered address at 8, Triaditsa Str., Sofia, 1000, Bulgaria (hereinafter referred to as “NEK”),

 

hereinafter individually referred to as “Party” or jointly as the “Parties”.

(A)       On the grounds of Decision of the Counsel of Ministers of Republic of Bulgaria No.260 dated April 8th, 2005, Letter of the Ministry of Energy And Energy Resources with obligatory instructions dated 5th of May 2005 for resuming work on construction of Belene Nuclear Power Plant (“Belene NPP”), and according to Article 3, Clause 1, item 3 (в), Article 7, Clause 1, item 5 (a), Article 16, Clause 3 and Clause 6, item 1 and Article 103 of the Public Procurement Law and Decision by the Board of Directors of the Employer, taken by Protocol No. 19 of 10 th of May 2005, NEK has announced a public procurement procedure for awarding a contract for completion of the design and construction, commissioning and putting into operation of Unit 1 and 2 of Belene NPP (the “Tender”).

(B)       As a result of the completed evaluation process of the offers submitted during the Tender and following the discussions and qualifications of the offers and the preliminary negotiations with the candidate vendors, with its Decision under point 1 taken by Protocol No.42 of 30th of October 2006, NEK has announced Rosatom’s subsidiary company JSC “Atomstroyexport” (“ASE”) to be the candidate vendor, who is ranked first based on the Contractor’s Tender, and with whom the negotiations for conclusion of a contract shall be conducted for the Contractor’s Tender.

(C)       NEK and ASE have entered into Agreement dated 29 November 2006 (the “Agreement 2006”) for the purpose of the development, implementation and completion of the design, procurement, construction, installation and commissioning of the Belene NPP in order to generate and supply electricity to the Bulgarian electricity grid (the “Project).

(D)       NEK and ASE have entered into Contract Agreement dated 18 January 2008 for the purpose of Project implementation (the “Contract Agreement”) which forms part of the Contract for construction of Units 1 and 2 of Belene NPP (the “EPC Contract”).

(E)       NEK has expressed its intention to establish the Project Company that shall be the assignee of the NEK for the purpose of implementing the Project and that shall be the owner of the Belene NPP.

(F)       Rosatom is willing to participate and become a shareholder in the Project Company through its subsidiaries.

 

NOW THEREFORE, the Parties agree as follows:

 

ARTICLE 1

1.1.            The Parties shall make reasonable endeavours to incorporate in Bulgaria, Sofia, a joint-stock company under the Bulgarian Commerce Act with the name “Belene Power Company” JSC (the “Project Company”) that shall be the assignee of NEK for the purpose of implementing the Project and that shall be the owner of the Belene NPP under the following conditions:

(i)       executing legally binding agreements outlining the rights and the obligations of the Parties              and the terms and conditions for the incorporation of the Project Company and the implementation of the Project;

(ii)        fair and commercially reasonable evaluation of any in-kind contributions to the capital of the Project Company;

(iii)       the initial shareholders of the Project Company shall be NEK, Rosatom participating through its subsidiaries, and any third party(-ies) - European or other equity investor(s) that may be attracted by either of the Parties (if any). NEK shall initially be a majority shareholder of the Project Company having not less than 51 % (fifty one per cent of the Project Company’s shares  and NEK’s majority shareholding can be changed if agreed by the Parties after incorporation of the Project Company;

(iv)       Rosatom shall make reasonable endeavours to:

            (a)       arrange  debt and equity financing necessary for successful implementation of the Project from the most efficient sources of financing including, without limitation, ECA (Export Credit Agency), MLAs (Multilateral Agencies) and commercial banks, whereby no state guarantee in any form shall be provided by the Republic of Bulgaria; terms and conditions of such financing shall be further agreed upon by the Parties not later than the date of incorporation of the Project Company; 

(b)       attract European or other equity investor(s) as initial or future shareholder(s) in the Project Company;

(c)       facilitate ASE’s achieving the commissioning of Unit 1 of Belene NPP by the year 2016 and Unit 2 of Belene NPP by the year 2017;

(v)NEK shall make reasonable endeavours to:

            (a)       transfer as in-kind contribution to the capital of the Project Company the ownership title to the Site, including the land, necessary for the development of the Project. The value of the in-kind contribution will be evaluated by the Parties;

(b)       assign and transfer to the Project Company the respective rights and obligations under the EPC Contract (including the Agreement of 29 November 2006, the Contract Agreement of 18 January 2008, the Terms and Conditions and the Appendices to the EPC Contract), the contract for the Architect-Engineer services and the other contracts relevant to the Project to be agreed by the Parties.

           

ARTICLE 2

2.1.      For the purposes of implementation of this MoU , the Parties shall form joint working, expert, consulting and other groups of the Parties' specialists and involve specialists from third parties if needed.

2.2.      The Parties shall make reasonable endeavours to develop, negotiate and execute the Shareholders’ Agreement and the constitutive documents for the establishment of the Project Company within three (4) months as from the execution of this MoU and to register the Project Company within six (6) months as from the execution of the Shareholders’ Agreement and the constitutive documents for the establishment of the Project Company.

2.3.      The Parties shall make reasonable efforts to facilitate the start of the construction works within ten (10) months as from the execution of this MoU.

 

ARTICLE 3

3.1.      Unless otherwise expressly agreed by the Parties, each Party shall cover its own costs and expenses incurred or to be incurred in connection with the negotiation, preparation or execution of this MoU.

ARTICLE 4

4.1.      This MoU shall be effective as from its execution by both Parties.

4.2.      Each Party may terminate this MoU with 20 business days’ prior written notice to the other Party if the Parties fail to establish the Project Company within 10 months from the date of execution of this MoU. Such termination shall not give rise to any type of liability neither contractual, nor pre contractual, whatsoever.

4.3.      The purpose of this MoU is only to express the intentions of the Parties, and is not intended to be legally binding on and enforceable against either Party.

4.4.      Neither Party shall assign or transfer any of its rights and obligations under this MoU without the prior written consent of the other Party.

4.5.      This MoU shall not be amended, varied or modified in any manner except by an instrument in writing expressly referring to this MoU and signed by the Parties hereto.

4.6.      Neither Party is the agent or representative of the other Party and this MoU shall not be interpreted or construed to create an association, agency, joint venture or partnership relationship between the Parties (including under Chapter XV of the Bulgarian Obligations and Contracts Act).

 

IN WITNESS WHEREOF, Parties hereto have caused this MoU to be executed in English language by their respective duly authorized representative as of the day and year above written.

Signed for and on behalf of

SC “Rosatom”

 

 

Signature:________________________       

Name:  Sergey V.Kirienko

Title:     Director General

 

Signed for and on behalf of

Natsionalna Elektricheska Kompania EAD

 

 

Signature:________________________

Name:  Krasimir Parvanov

Title:     Executive Director

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional