Свободата днес и тук 23 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Брадли Манинг, предполагаемата "къртица" на "Уикилийкс"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Жим Жарасе, в. "Фигаро"

Млад войник с ангелско лице се превърна в черната овца на американската дипломация. Брадли Манинг, само на 23 години, е заподозрян, че е предал на "Уикилийкс" 250-те хиляди секретни документи, публикувани завчера. Преди да бъде арестуван през май, младежът от Оклахома е разпределен в разузнавателна част на американската армия, базирана в Ирак. Натоварен със задачата да анализира и компилира разузнавателните данни, Манинг получава достъп до секретните компютърни мрежи, по които военни и дипломати обменят информация.

В Ирак редник Брадли Манинг има трудности с интегрирането. Главно заради хомосексуалността си, която младият войник се опитва да скрие, за да спази правилото "Не питай, не казвай", което задължава гейовете да крият сексуалната си ориентация, за да не бъдат принудени да напуснат армията. Манинг е самотен и неговото всекидневие често се свежда до сервиране на кафе за офицерите в казармата. Социален живот той развива основно в интернет. Почитател на социалните мрежи и на форумите, той започва кореспонденция с Адриан Ламо, бивш хакер, известен с успешно пиратско проникване в мрежите на Майкрософт и Яху.

През пролетта на 2010 г. Манинг се хвали пред Ламо, че е направил копия на поверителни документи, намерени в базите данни, до които има достъп. В посланията, публикувани от американското списание "Уайърд" (Wired), Манинг обяснява, че е предал на "Уикилийкс" близо 260 000 класифицирани телеграми на американската дипломация. Освен това признава, че е изпратил на Джулиан Асандж компрометиращ видеозапис на американски хеликоптер, който открива огън по цивилни и журналисти в Багдад. Това беше един от първите големи "удари" на сайта.

В кореспонденцията си младият войник обяснява мотивите си. "Видях политически сделки, които бяха почти криминални, невероятни, ужасни неща, които трябва да станат обществено достояние и да не остават скрити в сървър в някакво мазе във Вашингтон. Хилари Клинтън и хиляди дипломати по света ще получат сърдечна криза, когато се събудят някоя сутрин и открият, че пълен списък с поверителни документи за външната политика е достъпен за широката публика  с една  търсачка", пише той.

Брадли Манинг описва пред Адриан Ламо и своя метод на действие. Той изброява дефекти в сигурността на американското разузнаване: "Слаби сървъри, слаби пароли, слаба материална сигурност, слаб контрашпионаж, слаб анализ на данните".

При това положение младежът може да копира данните със смайваща лекота.

Влизах в компютърната зала със записващ диск (CD-RW), после изтривах музиката и записвах компресиран файл. Слушах Лейди Гага и припявах на мелодията, докато теглех може би най-голямото изтичане на секретни документи в историята на САЩ", разказва Манинг и допълва: "Никой нищо не заподозря".

Почувствал, че е спечелил доверието на Ламо, Манинг задълбочава откровенията си. Но бившият хакер, който вече има дебело съдебно досие, е изплашен от перспективата да бъде съден за съучастничество и в крайна сметка издава Манинг на властите.

На 26 май младият войник е арестуван от разследващи агенти на разузнаването на американската армия. Задържан е временно във военен затвор в база в Кувейт. Прехвърлен е във военна база във Вирджиния през юли и е обвинен, че е комуникирал и предал на неоторизиран източник информация за националната отбрана. Той е заподозрян също така, че е предал на "Уикилийкс" и 92 000 документа за войната в Афганистан. Манинг може да бъде осъден на 52 години затвор. Пред в. "Уолстрийт джърнъл" Адриан Ламо заявява, че е убеден, че младият аналитик не е действал сам.

Манинг, който чака процес, е издигнат в ранг на герой от американското пацифистко движение и от защитниците на  свободен интернет. Комитет за подкрепа на Манинг и страница във Фейсбук, обединяваща 12 000 души, са създадени, за да събират пари за финансиране на защитата му. Пацифисткият сайт antiwar.com заклейми "клеветническата кампания", водена, според авторите му, от американското правителство, за да отклони вниманието от съдържанието на изтеклите документи и за да не се дебатира "окупацията на Афганистан". Тази кампания, според antiwar.com, цели "да дискредитира един храбър млад човек, идеалист", участвал в "пробуждането" на американския народ.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional