Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Убиха Божинов заради БСП

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
frognews.bg

Илия Божинов

Заради Първанов прокуратурата проспа важен свидетел. Сега викат на разпити роднините на покойния политик, питат ги за Трактора и президента.

Покойният Илия Божинов, който пръв заговори публично след ареста на сочения за тартор на родния „Октопод“ Алексей Петров – Трактора за извършени от него тежки престъпления, никога не е бил викан на разпит от МВР и прокуратурата, за да даде показания. Това разкриха пред „Торнадо” близки на Божинов, които са възмутени от безотговорността на държавата и обвинението. Три месеца обаче след мистериозната смърт на бившия член на Висшия съвет на БСП, а по-късно създател на Политическа партия „Българска левица”, прокуратурата се е размърдала и сега търси сина му Тодор, майка му, жената, с която е живял през последните години, както и негови приятели, за да разкажат какво е говорил и знаел.

Още през март Илия Божинов, който напусна столетницата заради разминаване в идеологията и политическите методи на Станишев, обяви първо в интервю пред Frognews.bg, а после и пред всички национални медии, за безобразия на Трактора. „Петров беше замесен в общинската фирма за таксиметрови услуги „12-80”, приватизирана с помощта на Стефан Софиянски. Не е тайна, че повечето таксита в София са на Алексей Петров. Формално се водят, че са на един израелски гражданин, който не зная дали вече е жив, но човек, като се вози на такси, трябва да знае, че в 60% от случаите плаща на Алексей Петров. През тези години аз имах конфронтация с тогавашния секретар на БСП Васил Калинов, който също се оказа човек на Алексей Петров, плащаше му телефона Тогава той ме привика и ме предупреди да не преча на Алексей Петров, тъй като лично Първанов бил казал никой да не се занимава с тази работа (бел.ред. – по това време Георги Първанов е председател на БСП). В резултат на което Георги Първанов беше написал едно писмо до израелския посланик, че БСП се дистанцира от моите антисемитски изказвания. Алексей Петров ме беше изкарал антисемит, защото бях заявил, че не желая големите таксиметрови фирми да бъдат превзети от един човек, който в случая се оказа евреин. Би могъл да бъде и всякакъв друг. Бил съм срещу начина, а не срещу националността на въпросното лице. Бяха извършени куп престъпления около този договор и затова аз и част от БСП се възпротивихме тогава”, обясни приживе Божинов.

Настоявам да бъда разпитан от съответната парламентарна комисия, защото не вярвам на прокуратурата. Това обяви пред „Торнадо” Пламен Николов, бивш секретар в правителството на Жан Виденов и приятел на покойния Илия Божинов. През последните две седмици той дава на няколко пъти показания в Националната следствена служба след медийни изяви, че президентът е лобирал за Алексей Петров – Трактора и приживе е заплашил екссъпартиеца си да мълчи. Николов е потвърдил пред разследващите за тези атаки, както е съобщил и нови факти, които могат да потвърдят тезата му, че Илия Божинов не е починал от естествена смърт, а най-вероятно е бил убит след политическа поръчка.

Той допълни, че две седмици след смъртта на Илия Божинов в Бургаската следствена служба е започнала предварителна
проверка, за която очаква да прерасне в пълноценно следствено дело. Николов е готов да съдейства по случая и да бъде разпитан в Бургас заедно със 7-те свидетели, които е посочил. Сред тях е и съучредителката на Божиновата партия Българската левица – адвокат Ирина Алексова, която го разкритикувала за откровенията пред медиите. Те можели според
нея да повлияят отрицателно на прокурорската проверка. „На този етап се разследва дали Илия не е починал заради лекарска небрежност, но така и не се проверява дали смъртта не е била предизвикана умишлено. Тази смърт беше желана за някои среди“, коментира Николов.

повече - във в. Торнадо, бр. 2
 

От: http://frognews.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional