Свободата днес и тук 06 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Балони и въздух под налягане

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Константин Павлов

„Той не знае дроб да дели, а получава висше образование“
„Психопат“, Ъпсурт

Когато преди много години в София багерите започваха поредния грандиозен строеж на социализма, имаше дежурен лаф — „Търсят дипломата на Тодор Живков“. За 33 години на власт, голямо търсене на дипломи падна.

БКП служеше на българския култ към дипломата по чисто практически причини — трябваха ѝ хора с дипломи съвсем като истинските за отговорните политически постове (не там където се бачка, а там, където се държат ръчките на властта), които да четат гладко, да могат да се изкажат, да напишат доклад, да изчислят проценти и да съберат две колонки с цифри и беше създала своите печатници за дипломи — рабфак, за ниското ниво и АОНСУ, за високото.

Така да се каже, печатането на дипломи менте, беше най-висша партийна и държавна задача.

В момента София пак е разкопана надлъж и нашир, дори копаят извънредно, но ситуацията е по-демократична — търсят се дипломите на много хора едновременно.

Сега всеки се спасява сам и затова понякога системата дава грешки — най-тъпите си купуват фалшиви дипломи, по-хитрите си купуват „истински“ дипломи от „истински“ университети и дори стават доценти там, а „тарикатите на републиката“ си основават собствена и напълно законна печатница за дипломи като Пернишкия Университет за Технологии, Комуникации и Архитектура.

България е държавата на пепеляшките. Още от 90-та година започнаха примерите за главозамайващи кариери в държавната администрация. Част от тях се обясняват с експлозията от махането на тоталитарния капак върху обществото, а друга част са просто необясними - хората са си късметлии.

Ето например, Калина Илиева - бившата шефка на фонд „Земеделие“. Два поредни посланика в Берлин се ангажират да и предоставят настаняване в комплекса на посолството (!) в Берлин на облекчен наем. Колко студенти са такива късметлии? Аз за Германия съм чувал само истории за студенти, които работят като сервитьори, камериерки и в строителството (като дядо ми преди войната), за да избутат следването.

Ще цитирам бившата посланичка Меглена Плугчиева:


„Известно е, че докато бях посланик, тя е живяла в посолския комплекс като част от привилегированите младежи (подчертаването мое), които имат връзки във финансите или във външното министерство, докато простосмъртните български студенти живееха на общежитие или на свободен наем.“

Така е, госпожо Плугчиева. Вие, като посланик, какво направихте по въпроса, освен да и продължите договора? И кажете кои са тия, привилигерованите младежи, да ги знаем тия златни кадри, в които инвестира България.

Връща се Калина в България, завършила или дизайн или икономика (лесно е да ги обърка човек), и започва като младши експерт в Министерство на земеделието.

После късметът ѝ помага да извърши второ чудо — да се яви с още 10 души на конкурс за шеф на национален фонд „Земеделие“, който управлява гигантски потоци пари, и да го спечели с личните протекции на премиера Бойко Борисов! Не им ли върви на някои хора!

Радостно е, че тя преуспява по свой начин в живота си — не потегля нито по пътя на баща си, който е шеф на столичната пожарна, нито по пътя на майка си, която е шеф в дирекция „данъчна политика“ в Министерството на финансите.

Ето, сещам се и за една друга късметлийка, която във време на драстични съкращения на бюджетите за култура, получава щедро финансиране и от българската и от италианската държава. Чува се за късметлии с медийни империи и т.н.

Има и европейски примери — например около приятеля на цялото прогресивно човечество (според Wikileaks) — Берлускони, ври и кипи от пепеляшки (гадателки, моделки, актриси...)

В този смисъл не разбирам фразата на премиера „просто по един брилянтен начин ни е заблудила“, защото брилянтността няма нищо общо с късмета.

А сега да поговорим за каръците.

Около 80 000 са българските студенти в чужбина, които легализират около 1000 дипломи на година в България.

От тях най-големи каръци са, например, завършилите в Оксфорд.

Първо трябва да се проврат през иглените уши на легализация на дипломи. Включително и с проверка за автентичност.

Както и по времето на социализма, така и сега, те имат гигантски проблеми с признаването на дипломите си — съмнителни са, защото са завършили някакъв „провинциален университет“ в Англия. ЕС си е ЕС, ама сиренето е с пари!

Висшистка ли е в крайна сметка Илиева.

Моята хипотеза е — тя е съвсем истинска висшистка, точно колкото:
— Йорданка Фандъкова е кмет;
— са герои почти всички носители на орден „Стара планина“;
— Алексей Петров е доцент;
— РЗС е партия;
— Румяна Желева щеше да бъде еврокомисар;
— Депутатите, отишли за безплатен телефон в работно време, са депутати.
— ... (мога доста да изброявам)

Количествата лъжа, които циркулират в България вече стават взривоопасни.

Много личности и институции са изпразнени от съдържание, т.е. са балони, пълни със сгъстен въздух.

Балоните гърмят.


Ако не ви се гледа цялото — гледайте от 2:40 нататък ;-)

Блогът на Константин Павлов - http://komitata.blogspot.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional