Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Държавата превърна рушенето на незаконния порт на Баневи в безобразие

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Тонове бетон и строителни отпадъци бяха изхвърлени в Черно море при разрушаването на 55 метровата бетонна буна в комплекса "Русалка", собственост на семейство Баневи, заради недомислици в нормативната уредба.

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) изпрати във вторник машини, които да разрушат 22-метров пирс, изграден като продължение на брегозащитната буна на плажа при "Русалка", която също е незаконна. През последните години семейство Баневи неколкократно са били подканени да узаконят съоръжението, тъй като то наистина би могло да изпълнява брегозащитни функции, но това така и не се случва.

Вместо да се извозят тоновете строителни отпадъци от събарянето на кея се изхвърлят директно в морето. По регламент ДНСК премахва незаконните обекти до кота 0. Разчистването на терена, заличаването на основите и извозването на отпадъците са грижа на съответната общинска администрация. Особеното в случая с незаконния кей на Баневи е, че неговата кота 0 е морето.

"Направихме всичко възможно да включим в цената на премахването и извозването на строителните отпадъци", казаха неназовани експерти от РДНСК Варна, цитирани от "Дневник". Това обаче се оказало невъзможно. Заради дупка в нормативната уредба, която не предвижда разрушаване на незаконни обекти във водни басейни, отпадъците няма как да бъдат калкулирани за извозване от мястото. На всичко отгоре, изхвърлянето на бетон и метални конструкции в морето не може да бъде санкционирано и като замърсяване. Според българското законодателство това може да стане само с химически вещества, биологични отпадъци и някои метали.

Незаконността на кея е констатирана още през 2008 година и е издадена заповед за премахването му, каза Таня Василева от РДНСК Добрич, а събарянето му ще отнеме два дни и ще струва към 8800 лв. Нито една от няколкото фирми на семейство Баневи не е подала декларация, че е собственик на буната и затова строежът се води на неизвестен извършител, уточни Василева. Това означава, че парите за събарянето ще се платят от държавата.

Ще търсим персонална отговорност от всички, които са разрешили процедурата за разрушаване на съоръженията, каза Евгения Банева, изпълнителен директор на туристическия холдинг "Русалка Холидейз" по-късно през деня във вторник.

Разрушава се държавна собственост, защото всички брегоукрепващи съоръжения в района на комплекс "Русалка" са държава собственост, каза Николай Банев, основател на Българска инвестиционна група, която притежава курорта.

Буната не е яхтено пристанище, а вълнолом, заяви той. На буната яхти не могат да пристават, там може да се върже само някоя малка лодка, каза Банев.

От строителния контрол обаче установили, че 55 метровата бетонна буна с пирс служат за връзване на яхти и други малки плавателни съдове.

Във вторник продължава и премахването на хотел "Рамона" в курортния комплекс "Чайка” край Варна.

Триетажна сграда на хотел "Рамона" се събаря ръчно, защото механизацията не може да навлезе до терена, който е силно ерозирал и опасен заради свлачището Трифон Зарезан. По думите на директора на РДНСК – Североизточен район Галин Баев за разрушаването на "Рамона" ще са необходими не по-малко от 50 дни. Акцията ще струва на държавата 25 000 лева. Хотелът е строен през 1995 г преди активизирането на свлачището, но днес до постройката се стига по деформирани от срутванията стълби. Сградата е функционирала до преди три години и няма никакви проекти и разрешение за строеж. Тъй като законът го позволява, собственикът още през 1997 г подава молба за узаконяване.

"Това е процедура, която, ако тръгнеш да я правиш както му е реда, по нормалния начин, става много бавно”, заяви собственикът на хотела Боян Благоев.

Той заяви, че ще съди държавата в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional