Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Куба може да обяви фалит в близките месеци

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
″Ел Паис″

Глобалната финансова криза и неспособността на кубинските власти да изплатят външните дългове на страната в близките две-три години могат да станат фатални за Куба. Тези изводи се правят от срещата на търговските съветници на седем чужди държави с американски дипломати в Хавана, съобщи испанският всекидневник ″Ел Паис″ в събота, като се позова на публикувани от ″Уикилийкс″ секретни материали.

Срещата се е провела през февруари 2010 г. в кубинската столица по инициатива на ръководителя на секцията за интересите на САЩ в Куба Джонатан Фарар, като в нея са участвали търговските съветници на Китай, Испания, Франция, Италия, Канада, Япония и Бразилия.

Според публикувания от ″Уикилийкс″ секретен доклад на Фарар до Държавния департамент на САЩ, италианският дипломат е заявил, че според източници от кубинското правителство Куба може още през 2011 г. да обяви фалит заради невъзможността да обслужва външния си дълг, който е 17.8 млрд. долара.

Това може да се случи въпреки че през 2009 г. Куба извърши преструктуриране на дълга, като разсрочи погасяването му.

От това се оплаква и търговският съветник на Япония. Той казва, че кубинците непрекъснато молят да се отсрочи плащането и настояват за увеличаване на сроковете за предоставяне на кредити от една на четири години.

Китай е основният политически и търговски съюзник на Куба, но въпреки това кубинските власти са категорично против китайски фирми да получат контролния пакет акции в съвместни предприятия.

″За тях не е важно какви инвестиции правим – десет или сто милиона долара, главното е 51% от акциите да остават в ръцете на кубинското правителство″, оплаква се в разговор с ръководителя на секцията за интересите на САЩ в Куба търговският аташе към китайското посолство, пише още ″Ел Паис″.

Китайският дипломат казва още, че е много трудно да се водят разговори с кубинците за възможността да се проведат икономически реформи от типа на китайските. Това се обяснява със страха на кубинското правителство да не загуби властта в страната, пояснява дипломатът. В секретния доклад на американския дипломат се казва още, че започнатите от Раул Кастро икономически преобразования не са дали положителни резултати.

Американският представител прави извода, че само благодарение на помощта на Венецуела, която всекидневно доставя на Куба 90 хиляди барела петрол, властите в Хавана могат да решават текущите проблеми, пише още ″Ел Паис″.

Дипломатът не изключва кубинското ръководство с оглед на изострянето на икономическото положение да обявят в страната така наречения ″специален период″, както това беше направено през деветдесетте години на миналия век след разпада на СССР. Тогава Куба беше лишена от безвъзмездната помощ на Съветския съюз и за да преживее, мина на режим с извънредни икономии с разчитане на собствените сили.

Впрочем кубинският народ вече е свикнал с трудните времена и спокойно се отнася към новия призив на Куба да се затегнат коланите, се казва в публикувания от ″Уикилийкс″ демарш на американския дипломат.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional