Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Премиерът не отрече за разработка срещу Ваньо Танов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Премиерът Бойко Борисов нито отрече, нито потвърди информацията, че шефът на митниците и бивш директор на ГДБОП Ваньо Танов е бил разработван от МВР.

"Защо да не бъдат подслушвани", коментира Борисов в отговор на репортерски въпрос относно информацията, че Танов е бил подслушван шест месеца.

"Как се хваща корупция по високите етажи на властта? Когато някой падне от власт ли да почнеш да го разработваш? Или във всички места, където се предполага, че би могло да има корупция, трябва да се контролира какво правят?”, допълни Борисов.

Танов е бил обект на разработка с кодово название “Баща и син” и с гриф “СЗ”, което означава “секретен заявител” и документът е класифициран, съобщи в неделя в. "Труд", като се позовава на два независими източника. Слуховете за такава разработка блуждаят от няколко дни в интернет, провокирани от публично подхвърления въпрос на бившия вътрешен министър Румен Петков дали сегашният вътрешен министър Цветан Цветанов е разработвал Ваньо Танов.

Досега Цветанов отказваше да потвърди наличието на такава разработка. На 24 ноември той заяви, че спрямо Танов не е водено оперативно дело.

Според източниците на в. "Труд" искането за ползване на специални разузнавателни средства (СРС) било подадено преди повече от половин година.

Разработката започнала във връзка с контрабанден канал за дрехи от Турция. Един от основните играчи в нелегалния внос доста често споменавал името на Ваньо Танов и бил засичан да казва: "Аз познавам Танов", "Всичко ще е точно с шефа на митницата", "Нямаме проблеми в митницата". Това накарало антимафиотите от ГДБОП да поискат за срок от 6 месеца да бъдат подслушвани телефоните на бившия им директор.

През целия период по СРС-та не е протекла никаква информация или диалози, които да уличават шефа на митницата в нарушения. Така разследването срещу него веднага е прекратено. То обаче продължава срещу контрабандистите на дрехи от Турция.

Изданието цитира анализатори, според които вероятно Танов бил попаднал в компроматна клопка, скроена от бивши митничари, които са били уволнени, имали са му зъб и са обслужвали контрабанден канал. Предполага се, че името му нарочно е било споменавано, за да бъде дискредитиран шефът на митниците.

Запитан дали има такава разработка спрямо Танов, Борисов отговори: "Аз нито ще ви казвам има ли, нито няма ли, защото не ми е това работата”.

"Ние сме поели ангажимент и аз разрешавам и контролираме всички длъжностни лица, които би могло в сферите, в които би могло да има нарушения ... включително и Братоев”, каза Борисов пред репортери по време на участието си в пускането на три нови метровлака – част от софийското метро.

"Трябва непрекъснато да са в стрес и да знаят, че ще бъдат наблюдавани. А не, когато паднат от власт, да говорим имало или нямало корупция. Сега се проверяват митниците, сега се проверяват фондовете, сега се проверяват строителите. Всички!”, увери Борисов.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional