Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Не им завиждайте за ваканцията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров

Някои компании по света затварят офисите си малко след средата на декември и отварят отново чак след първата седмица на януари. Разбира се, това не могат да си го позволят търговците, банкерите или транспортните фирми. Но някои мениджъри преценяват, че в този разкъсан от празнични и почивни дни период постигнатите резултати не може да компенсират дори офис разходите. Просто не си струва да се работи. И затварят.

Подобен подход, разбира се, не е приложим в политиката. Но все пак мъничко от този подход би помогнало. Народното събрание на Република България работи извънредно и приема закони. И в събота, и днес, и утре… Кипи извънреден труд. Ако оценим резултатите обаче, излиза, че кипи безсмислен труд.

По време на извънредното заседание на парламента в събота мнозинството на ГЕРБ и “Атака” окончателно превърна в закон това, което дълго време плашеше разумните хора - национализацията. Разбира се, изобщо не може да има сравнение между “онази” национализация от 1947 г. и “тази” национализация от 2010 г. Прехвърлянето на осигуровките на определена категория работници от частните професионални пенсионни фондове към държавния Национален осигурителен институт е несравнимо по-невинно действие на фона на “онази” национализация. На фона на “онази” “тази” национализация изглежда като национализацийка. Но все пак е едностранно отнемане на частна собственост от страна на държавата без съгласието на засегнатия. Както няма малко бременни жени, така няма и малка национализация. Едно гражданско право е засегнато.

Контекстът на тази история също е важен. С това действие държавата цели да разреши остър социален проблем - т.нар. категорийни работници се оказват почти без пенсии. Държавата твърди, че така разрешава този проблем, други твърдят, че така проблемът още повече ще бъде задълбочен. Този спор обаче е на заден план. Когато има нарушение на основно гражданско право, нищо друго няма място в разговора. Защото целта не оправдава средствата. Поне в демократичните държави.

Това беше в събота, а днес и утре парламентът ще приема новия Изборен кодекс. Проектът не променя нищо съществено. Чавките стават хиксчета или плюсчета, или каквото и да е. Няма да гласуваме по интернет, но пък и няма да избираме районни кметове. Правото на политическо представителство ще бъде ограничено. И тогава разумните граждани имат пълното право да попитат: Защо изобщо работите извънредно?! Ако резултатите ще бъдат такива, по-добре парламентът да не работи извънредно. Поне ще спести разходи от осветление и отопление. Затова не им завиждайте за голямата ваканция. Голямата ваканция на депутатите съвпада с обществения интерес. Нека почиват повече.

коментар от в.Пари

От: http://ivanbedrov.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional