Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Почти половината посланици и консули са агенти на ДС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Българската дипломация е безспорен рекордьор по брой на служители, свързани със структурите на бившата Държавна сигурност. Над 190 дипломати на висши ръководни позиции са били сътрудници на ДС, обяви Комисията по досиетата във вторник.

Проверката е обхванала 462 лица. Според закона за досиетата се проверяват посланиците, генералните консули и зам.-ръководителите на дипломатическите мисии. Комисията е установила данни за 26 лица, които обаче не подлежат на обявяване по закон, защото са починали. 

Това е най-високият процент сътрудници на репресивния апарат на бившия комунистически режим от всички досегашни проверки. Досега средният процент се движеше около 10 на сто.

Н. Младенов: Нямам думи! Решителността ми става непоклатима!

След като Комисията по досиетата публикува решението от проверката на посланици, генерални консули и зам. ръководители на дипломатически мисии, външният министър Николай Младенов написа в профилите си във Facebook и Twiitter: "Нямям думи! В мен се заражда един голям гняв и решителността ми става непоклатима".

Очаква се в сряда Външно министерство да излезе с официална позиция.

Повечето от обявените са сътрудничили на Първо главно управление на ДС и на Разузнавателното управление. Повечето са били агенти и секретни сътрудници, но има и щатни служители.

От всички 192 -ма обявени от Комисията по досиетата, 88 и в момента са служители на Външно министерство. От тях 33-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, четирима са генерални консули, седем оглавяват дирекции в министерството.

Най-наситени откъм посланици, работили за ДС, са съседите ни на Балканите: Андрей Трънски в Сараево, Андрей Караславов в Атина, Валентин Радомирски в Букурещ, Красимир Тулечки в Анкара, Теодор Русинов в Тирана.

София е изпратила посланици от "квотата" на ДС в половината ЕС – общо 13 столици, а освен това в Пекин, в Токио и във Ватикана.

Посланикът на България в Москва - Пламен Грозданов е бил секретен сътрудник на ДС. Такъв е бил и бившият посланик Илиян Василев.

За ДС или РУ на ГЩ са работили и посланикът ни в Рим - Атанас Младенов, в Берлин – Иво Петров, в Лондон – Любомир Кючуков, в Токио – Любомир Тодоров, в Пекин - Георги Пейчинов,  в Мадрид - Иван Христов, в Лисабон – Иван Иванов, във Ватикана - Никола Калудов, в Стокхолм – Иван Цветков и други. 

Райко Райчев, постоянен представител, посланик в Ню Йорк, е бил секретен сътрудник.

Ганчо Ганев, постоянен представител, посланик в Женева от 2009 г., а преди това посланик в Осло, е агент на ДС.

Свързани със службите са българските посланици в Алжир, Кайро, Доха, Кувейт и Дамаск, както и в Тбилиси, Минск и Ереван.

Сред обявените от Комисията по досиетата са и бившият посланик в Турция - Бранимир Младенов, който бе върнат в България заради нарушения при организирането и провеждането на изборите зад граница.

Говорителят на Външно министерство по времето на Ивайло Калфин – Драговест Горанов е бил агент и секретен сътрудник на ДС.

Председателят на настоятелството на Нов български университет и съучредител на на фондация "Отворено общество" професор Богдан Богданов е бил агент на Шесто управление с псевдоним "Николов". Богданов бе посланик в Гърция от 1991 до 1993 година.

Сред обявените имена е и това на Боби Бобев, но в качеството му на посланик в Тирана до 2006 година. Наскоро бе назначен за посланик в Косово, където замени Красимир Тулечки.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional