Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Николай Младенов решен да отреже кадрите на ДС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Дипломати с обвързаност със службите на НРБ няма повече да представляват съвременна България. Това се посочва в изявление на външния министър Николай Младенов, разпространено от МВнР в сряда.По-рано същия ден и той, и премиерът Бойко Борисов обявиха намерението си за отзоваване на 33-ма посланици, за които Комисията по досиетата обяви, че са работили за бившата ДС. Президентът Георги Първанов обаче, от чийто подпис зависи назначаването и освобождаването на посланици, заяви, че няма да ги махне. Комисията за разкриване на документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА установи принадлежността на около 45 процента от проверените ръководители на български мисии в чужбина към ДС и РУ на ГЩ, се посочва Николай Младенов.

По този повод министърът заявява:

"Доверието е разменната монета на дипломацията. Ако икономическият растеж на една страна се измерва с БВП, а инфраструктурата й се оценява по строежа на магистралите, то дипломацията на държавата се оценява по възможностите на нашите служители да поддържат открит контакт с международните си партньори.

В този смисъл миналото на тези дипломати хвърля сянка върху българската държава, върху цялата дипломатическа служба и ограничава нейните възможности. Смятам, че това е недопустимо и не можем да оставим дипломацията в парализа. Днес България има нужда от доверието на нейните партньори и съюзници.

В бъдеще не можем да си позволим да имаме такива представители по света. Затова правителството ще предложи промени в Закона за дипломатическата служба, които да премахнат възможността дипломати с обвързаност със службите на НРБ да представляват съвременна България”, съобщи Николай Младенов.

Първата стъпка на МВнР ще бъде отзоваването на висши дипломати, които са изпратени на задгранична командировка с акт на външния министър. Освен това правителството ще се обърне с искане към Президента на Републиката за предсрочно отзоваване на посланици и постоянни представители, които са в списъка на Комисията.

Младенов посочи, че се провеждат консултации с всички парламентарно представени партии, които да подкрепят съответните поправки в Закона за дипломатическата служба.

"Този проблем не е бил решен 20 години. Не искам да съдя за качествата на отделни служители, които вероятно съвестно са си вършили работата през годините. Но 20 години по-късно трябва да дадем възможност на едно ново поколение да участва във външната политика на България. Затова ще внесем предложения за поправки в закона, които да не позволяват изпращането на служители или агенти на ДС на най-високите дипломатически постове”, посочи външният министър.

От всички 192 -ма обявени от Комисията по досиетата, към момента 88 са служители на МВнР. От тях 33-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, а четирима са генерални консули.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional